Csokit vagy csalunk! „Rémisztő” halloween-édességek
2022. október 21.Halloween ünnepére készülve nyugodtan „játszhatunk az étellel”. Legyen minél „rémisz-tőbb”, azaz inkább mulatságos: pókok, múmiák, szörnyek, boszik, sorakozó!
Mitől lesz igazán halloweeni egy édesség?
Ezt az ünnepet tulajdonképpen nem meghatározó ízeivel, hanem a jellegzetes színeivel és szimbólumaival írhatjuk körül. Kétségtelen, hogy a sütőtök nagy kedvenc ilyenkor, bár azt, hogy gyakori szereplője a halloweeni édességeknek, inkább köszönheti faragható rokonának és narancssárga színének. A narancssárga mellett a fekete a másik legjellemzőbb halloweeni szín, de mostanában a lila és a fehér is egyre népszerűbb. Szimbólumok tekintetében a „szolid” töklámpástól, a candy corntól (sárga, narancssárga és fehér csíkos, kukoricaszemre emlékeztető tradicionális halloweeni cukorka), a pókhálótól, a boszorkánykalaptól és -seprűtől indul a lista, aztán jönnek szépen sorban az „ijesztőbbnél ijesztőbb” motívumok: pókok, denevérek, szellemek, boszorkányok, csontvázak, szemek, múmiák, szörnyek és társaik. Ha halloweenre készítünk édességeket, ezeket a színeket és szimbólumokat érdemes a kedvenc desszertünkkel, süteményünkkel ötvözni.
Színezzünk halloweeni módra!
A fenti színeket többféleképpen is az édességbe csempészhetjük. Narancssárga lehet sütőtökből (készíthetünk belőle tortakrémet, de például egy édes, fűszeres sütőtökpüré brownie-ba is kerülhet), vagy kikeverhetjük piros és sárga ételszínezékből. Ez utóbbiból természetesen feketét, lilát is vásárolhatunk, a lila egyébként kékből és pirosból is kikeverhető. A fehér szintén roppant egyszerűen kivitelezhető, akár citrommáz vagy kókuszreszelék formájában is a desszertünkre vagy desszertünkbe kerülhet. Dekor tollakkal is kedvünkre színezhetünk, pirosat, sárgát, zöldet, fehéret és barna árnyalatokat választhatunk.
Halloweeni szimbólumok az édességeken
Dekorálni a legjobb móka, bátran vonjuk be a gyerekeket! Hogy stílusosak legyünk, fogalmazzunk úgy: rengeteg forma „rém” egyszerűen megvalósítható! Egy kissé amorf „paca” szemekkel? Máris kész a szellemünk fondant-ból, cukormázból, tojásfehérjéből, mályvacukorból amerikai palacsinta tésztájából vagy épp olvadozó sajtból! Hasonlóan hálásak a szörnyek is ebből a szempontból, szinte bármire (formázott tésztára, zsemlére vagy akár mályvacukorra) tehetünk cukorka szemeket, rajzolhatunk dekor tollal arcot, és már életre is keltettük a cuki szörnyecskénket. A múmia sem bonyolult, lehet virsli körbetekerve, vagy ha szendvicsre teszünk csíkozott sajtot, szintén mókás kis múmiát kapunk. A szemük lehet borsszem vagy olajbogyó, olajbogyóból könnyen kialakíthatjuk a szem szimbólumot is. A marcipánt és a fondant-t kedvünkre színezhetjük és formázhatjuk: töktől a boszorkánykalapig. A legegyszerűbb megoldás pedig kétségkívül az, ha a tetszőleges motívumot kartonpapírból kivágott sablonból készítjük el. Ezeket például egy linzertésztára téve körbevághatjuk, vagy egy sütemény tetejét mintásra porcukrozhatjuk a segítségükkel.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!