Hütte-élmény az otthonodban
2021. február 27.Szeretnéd felidézni a sípályák közelében megbújó hütték hangulatát? Mutatunk pár receptet, amivel otthonodba varázsolhatod az ott megkóstolt ízeket!
Nem telhet el tél hütte-hangulat nélkül!
Nem csak a sípályák mellett élvezhetjük a klasszikusokat, otthon is elkészíthetjük a legnagyobb kedvenceket. Tarsolyunkban van pár ínycsiklandó recept, amit most megosztunk veletek! Mutatjuk, mi minden szerepelne a mi képzeletbeli hütténk étlapján.
Mi is az a hütte?
A germán eredetű szó házikót, kunyhót jelent, maga a kifejezés pedig takarhatja egyrészt a sípályák mellett működő vendéglátóegységeket, másrészt pedig a kis hegyi apartmanokat, „kulcsos házakat”. Egyes hütték csak napközben vannak nyitva, máshol viszont este is bulizhatunk, sőt ahogy említettük, léteznek szállást kínáló helyek is. Napközben, ha elfáradtunk a pályán, felmelegedhetünk, megpihenhetünk a hüttékben tradicionális ételek és italok társaságában.
Legismertebb hütte-ételek
Az egyik leghíresebb hütte-étel minden bizonnyal a gőzgombóc (Germknödel). Az édesség tulajdonképpen nem más, mint egy méretes, félgömb alakú gombóc, amit általában gazdagon meglocsolnak vaníliaöntettel, végül pedig porcukorral összekevert darált mákkal hintik meg a tetejét. Maga a gombóc nem hasonlít a nálunk ismert burgonyás tésztájú édességhez, kelt tésztából készül, és szilvalekvárral töltik meg. A nevét onnan kapta, hogy a megformázott gombócokat nem főzik vagy sütik, hanem gőzölik. Persze számos alternatívája létezik, leönthetjük például olvasztott vajjal, vagy készíthetünk hozzá mákos öntetet. A másik hatalmas kedvenc a császármorzsa (Kaiserschmarrn), a bécsi konyha egyik legismertebb étele. Az itthon smarninak becézett desszertet sütni sem kell, a hagyományosan lisztből készülő, palacsintatésztára emlékeztető masszát serpenyőben, falapáttal forgatva, aprítva sütik készre, morzsás állagúra. Létezik egy másik változata is, ez a búzadara alapú daramorzsa vagy más néven grízsmarni. Tálalhatjuk porcukorral meghintve, párolt almával, dzsemmel, de nyárra is érdemes eltenni a receptet, hiszen egy adag fagyi társaságában is fogyasztható.
Íme néhány recept, amikről ne feledkezzünk el!
És ha már szóba került az osztrák főváros, a mi étlapunkra biztosan felkerülne a klasszikus bécsi rétes (Strudel) sok-sok almával megtöltve, és bár vitatott az eredete, de simán el tudnánk képzelni a bécsi túrós palacsintát is a desszertek között.
Ha nem csak egy gyors desszertre ugranánk be a hüttébe, érdemes körülnézni a levesek, főételek és italok között is. A melengető levesek sorában népszerű a májgombócleves (Leberknödelsuppe) és a palacsintametéltes leves (Frittatensuppe), ha pedig főétel, szinte mindenki kapásból rávágja: osztrák sajtos nokedli (Käsespätzle)! Ennek a laktató ételnek nokedli az alapja, amelyet olvadozó sajttal forgatnak össze, és sült hagymával tálalnak. Variálni természetesen ér, megszórhatjuk a tetejét pirított szalonnakockákkal, vagy ha szeretnénk, akár teljesen vegán módon is elkészíthetjük. Italok terén nem meglepő, hogy jöhet minden, ami felmelegít: tea, rumpuncs, forralt bor vagy lumumba. Ez utóbbi egy rumos alapú, kakaóval készített ital, apró mályvacukrokkal megszórva a legfinomabb.
Használjuk ki a hűvösebb napokat, és készítsük el a személyre szabott hütte-menünket!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!