Így készíts sütés nélküli tortákat, desszerteket
2021. szeptember 03.A sütés nélküli finomságokat egész évben szeretjük, hiszen könnyen elkészíthetőek, finomak és látványosak. Tökéletes nőnapi meglepetések lehetnek!
Március 8-án nőnapra készíts sütés nélküli desszerteket!
Hogy hogyan is készülnek ezek a finomságok? Nagyon egyszerűen! Lássuk az alapszabályokat!
A torták, szeletek „tésztája” általában keksz alapú. A kekszet finomra daráljuk, összekeverjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, és egy kerek vagy szögletes, lehetőleg kapcsos, sütőpapírral bélelt forma aljába nyomkodjuk egyenletesen. Választhatunk vaníliás vagy kakaós kekszet, de akár zabkeksszel is elkészíthetjük. Ízesíthetjük fahéjjal, adhatunk hozzá kakaóport, citromhéjat, vaníliás cukrot. A keksz egy részét őrölt dióra, mandulára, vagy popcornra, müzlire cserélhetjük. Az alapot ezután érdemes kis időre a hűtőbe tenni, hogy szépen kidermedjen, addig bőven lesz időnk elkészíteni a krémet.
Milyen krém kerüljön a kekszes alapra?
A legtöbb krém zselatinnal készül, választhatunk hagyományos, melegítéssel felhasználható zselatint, de még könnyebb dolgunk lesz, ha instant zselatin fixet veszünk a desszerthez. Ezt elég egyszerűen a krémhez keverni, nincs szükség sem áztatásra, sem melegítésre. Krémünk lehet túrós, mascarponés, tejfölös, joghurtos, édesítsük porcukorral, keverhetünk hozzá gyümölcsöket, csoki- vagy kekszdarabokat, lehet mogyorókrémes, olvasztott csokis is. Persze nemcsak ezekben a hozzávalókban gondolkozhatunk, egy krémes, kihűlt tejberizs szintén lehet a sütés nélküli tortánk krémjének alapja.
Az összeállított krémet legtöbbször habbá vert tejszínnel lazítjuk, majd egyenletesen az előkészített kekszes alapra simítjuk. Érdemes a formát néhányszor finoman a pulthoz ütögetni, hogy ne maradjanak kis hézagok a kekszes és a krémes réteg között. Ha márványosra készítenénk a desszertünk tetejét, az erre szánt például lekvárt ezen a ponton, tehát dermesztés előtt márványozzuk bele a krémbe!
Engedd el a fantáziád, ízesítsd a krémeket bátran!
Az alapvető ízek mellett kezdjünk el kísérletezni! Például számos klasszikus tortát, süteményt is elkészíthetünk sütés nélküli verzióban, lehet New York-i sajttorta, Rákóczi túrós túrósan, baracklekvárral, apró habcsókokkal, lúdláb tejszínes csokikrémmel és meggyel, kakaós kekszes alappal vagy akár egy vaníliás stracciatella kocka is kítűnő választás lehet.
Miután rásimítottuk a krémet az alapra, mehet vissza a tortánk a hűtőbe legalább 3-4 órára vagy akár egy teljes éjszakára. Miután megdermedt a desszert, a formában egy hosszú pengéjű késsel óvatosan körülvágjuk, és eltávolítjuk a forma oldalát.
A darált keksz nem csak torta alapnak tökéletes!
A sütés nélküli desszertekhez a darált keksz nemcsak alapként használható fel, hanem olvasztott zsiradékkal és további hozzávalókkal összedolgozva jól formázható „masszát” kapunk. Készíthetünk belőle figurákat, például süniket, vagy kinyújtva és feltekerve keksztekercs is lehet belőle.
Jöhet a díszítés! Válasszunk a tortánk díszítéséhez passzoló dekorációt! Ez lehet friss gyümölcs, tejszínhab, csokireszelék, olajos magvak. Arra figyeljünk, hogy például azokat a gyümölcsöket, amelyek hajlamosak egy kevés levet engedni, csak közvetlenül tálalás előtt helyezzük fel a desszertünkre.
Nem kekszes alapú, sütés nélküli desszertek
A korábbiakhoz hasonlóan nem szükséges a forró sütőt járatnunk ezek elkészítéséhez sem. A zselatin ezúttal is jó barátunk lesz! Az egyik legnépszerűbb ilyen édesség a csíkos szelet (vagy „gumisüti”), amely egymásra rétegezett zselatinos krémekből áll. A lényeg az időzítés: várjuk meg, amíg megdermed az adott réteg, csak utána öntsük-simítsuk rá a következőt. És ebbe a kategóriába sorolható a joghurtszelet is. Natúr, gyümölcsökkel felturbózott vagy gyümölcsjoghurtot is használhatunk, amit zselatinnal dermesztünk ki. Nagyon jól mutat őzgerincformában elkészítve!
És persze ne feledkezzünk el a babapiskótával készíthető desszertekről sem, hiszen a jól ismert tiramisu mellett, egyéb finomságok alapjául is szolgálhat.
Elsőre talán nem gondolnánk, hogy mi mindent készíthetünk úgy is, ha nem kapcsoljuk be a sütőt. Pedig a lehetőségeink szinte végtelenek!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!