Izgalmas párosok - szédületes eper tangó
2019. május 29.Az eper önmagában is nagyon finom, de ha kalandvágyók vagyunk, számtalan gyümölccsel is házasíthatjuk ezt a lenyűgöző tavaszi kedvencet.
Az eper számos gyümölccsel párosítható
Az eperlekvár az örök sztár, az íze, zamata semmihez nem fogható. Azonban ha egy kicsit kilépünk a komfortzónánkból és körbenézünk a receptek között, számtalan izgalmas párosítást találhatunk még.
Például ha a banánt tesszük meg az eper társául, nagyban csökkenthetjük a lekvárunkhoz hozzáadott finomított cukor mennyiségét. A tartósítás miatt nem kell aggódni, egyrészt vannak remek termékek, amikkel megoldható, de akkor is nyert ügyünk van, ha a lekvár üvegbe töltése után azonnal lefordítjuk az üvegeket és egy kis ideig úgy hagyjuk őket.
Meglepő lehet, de az eperlekvár a grapefruittal is igen megnyerő párost alkot. A grapefruit kesernyés íze kiváló ellenpontja az eper kicsattanóan édes zamatának.
Bor, ribizli, eper?
Miért is ne? Kiváló szósz készülhet ebből a hármasból, amit akár húsok mellé is tálalhatunk. Ha pedig az alkoholos vonalon szeretnénk maradni, izgalmas választás lehet még a camparis eperlekvár is.
Ha szerencsénk van, még éppen összeér az eper és a sárgabarack és kettejük házasságából egy újabb különleges finomság kerülhet a kamrapolcra. A két igazán ízes gyümölcs násza elvarázsolja az ízlelőbimbókat.
Az eper-rebarbara lekvár szinte már klasszikusnak számít. Itt is az ellenpontokon van a hangsúly, a rebarbara különleges, pikáns és egyben fanyar íze kiváló felhangot ad a megszokott eper-ízhez. Hasonló eredményre számíthatunk, ha az epret egressel társítjuk.
Ha még tovább bűvészkednénk az ízek párosításával, válasszuk az eper társául az ananászt! A két karakteres íz egymást erősítve hoz létre különleges harmóniát.
Csokoládéval, fűszernövényekkel is próbálkozhatunk
Gondoltál már arra, hogy fehér csokit tegyél az eperlekvárodba? Ha nem, éppen itt az ideje! Akár gasztro ajándéknak is kitűnő megoldás lehet, ahogy a papayás eperlekvárnak is biztosan nagyon örülhet egy, a rendhagyó ízekre nyitott barátunk, családtagunk.
És hogy a fűszeres megoldásokból is említsünk párat, a menta friss íze szintén remekül passzol az egyik kedvenc piros gyümölcsünkhöz és a rozmaring is izgalmas, új színt hozhat a befőzésbe.
A fenti felsorolásból is jól látható, hogy az eperlekvár befőzés nem unalmas kötelező gyakorlat, hanem a kreativitás gazdag terepe, kísérletezzünk hát bátran az ízekkel!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!