Készíts édességeket pillecukorral!
2021. október 20.A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.
Honnan ered az elnevezés?
Rájöttek ugyanis, hogy a mályva gyökeréből cukorral főzött szirup enyhíti a torokgyulladást. Miután elkészítették a forró szirupot, hagyták kihűlni és megdermedni, majd feldarabolták. Azaz elszopogatták cukorként – innen és a felhasznált mályvagyökérről kapta nevét. Ma már mályvát nem tartalmaz, ez az elnevezése viszont máig népszerű, de gyakran emlegetik pillecukorként is, utalva arra, hogy puha és pehelykönnyű.
Miért kötjük automatikusan az Egyesült Államokhoz?
Valószínűleg azért, mert rengeteg amerikai filmben láthattunk olyan jelenetet, amelyben egy tábortűz mellett a család vagy a barátok pillecukrot sütögetnek – épp úgy, mint ahogy mi a szalonnát szoktuk, nyársra tűzve. Nagyon ismert még a S'mores nevű desszert is: egy nagyobb méretű vajas kekszre csokit tesznek, majd ráhelyezik a (tűz felett) megolvadt pillecukrot. Befedik egy másik keksszel, akár egy szendvicset, és hagyják, hogy a forró cukortól szépen megolvadjon a csoki. Persze itt még nincs vége a pillecukorban rejlő lehetőségeknek, nézzük, mi minden készíthető belőle!
Azt már tudjuk, hogy hő hatására megolvad, sőt pirítani, karamellizálni is lehet. Épp ezt kipróbálhatjuk olyan desszertek, sütemények tetején, amelyekre eredetileg cukros-tojásfehérjehabos réteg került volna. Például máglyarakáson, de izgalmas mákos guba tetejére rásütve is. Nem kell sokáig sütni, 10-12 perc elegendő.
Lássunk néhány felhasználási lehetőséget!
Ha már Amerika, említsük meg a Rocky Road sütit is! Jelentése „göröngyös” vagy „sziklás” út, mégpedig azért, mert a vajjal vagy margarinnal megolvasztott csokoládéba csupa finom „rögöt” keverünk: olajos magvakat, kekszdarabokat vagy aszalt gyümölcsöket és persze apróra vágott mályvacukrot. Formába simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felvágva, belül jópofa mozaikos küllemű, kívül pedig „sziklás” a kiálló darabkák miatt.
És természetesen dekorálhatunk is pillecukorral, hiszen nagyon jól néz ki! Lehet pici vagy nagy méretű, általában fehér vagy rózsaszín, de más színekben is beszerezhető. Szórhatjuk forró italok tetejére, használhatjuk figurális sütikhez, desszertekhez. Sőt! Nem csak pillecukorral dekorálhatunk, hanem magát a pillecukrot is díszíthetjük, például rajzolhatunk rá mókás pofikat.
Ugye, milyen sokoldalúak a pihe-puha kis cukrok? Te inkább megolvasztanád vagy dekorációra használnád? Vagy legyen inkább mindkettő?
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!