Kivit a sütibe!
A kivi nem az a gyümölcs, amiről elsőként az jut eszünkbe: sütibe vele! Pedig ilyenkor, amikor még várjuk az igazi szezonális finomságokat, igazán jól jöhet pár kivis recept.
A kivi eredete
A kivi eredeti, nemzetközi neve “kínai egres” volt, hiszen Kína északi részéről származik. Európában csak a 19. században vált ismertté és még ennél is később jutott el Amerikába. Ekkor már “melonette”-nek, azaz kicsi dinnyécskének hívták, aztán ez az elnevezés sem maradt fenn sokáig.
Idővel a madár után kivire változott a neve, hiszen a kivimadár éppoly kicsi, barna és bozontos, mint ez sok magú, zöld húsú gyümölcs. A kivi ráadásul Új-Zéland nemzeti madara, ahol a leírások szerint a kivit először kezdték termeszteni.
Kevesen tudják a kivivel kapcsolatban, hogy itthon is megterem, sőt a megfelelő termőhelyeken akár ültetvényi méretekben is termeszthető.
A kivi jótékony hatásai
A kivi gyümölcs igazán egészségesnek mondható, hiszen nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz.
Ebben a kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok egész tárházát találhatjuk. E-vitamin, réz, K-vitamin, kolin, magnézium és a foszfor is nagy mennyiségben található benne. Ha pedig hőkezelés nélkül fogyasztjuk, nagyon magas C-vitamin tartalmának előnyeit is élvezhetjük, ugyanis a kiviben több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben.
S ha mindez még nem lenne elég, a kivi a bőrre is kiváló hatással van. Fokozza a kollagén termelését, ezáltal fogyasztásával – vagy külsőleg alkalmazva – a bőr feszesebbé válhat, csökkenthetők a ráncok. Sőt, még a bőr önvédelmi képességét is képes javítani, ezáltal véd a káros UV sugárzások és a légköri szennyeződésekkel szemben.
Érdemes megemlíteni, hogy a kivi héja éppúgy ehető, mint a húsa, de mindenképpen javasolt alaposan megmosni fogyasztás előtt.
Változatos felhasználási lehetőségek
Felhasználása a sütemények terén is nagyon változatos lehet. Készíthetünk belőle más gyümölcsök kombinálásával dzsemet, sőt akár egyedi “foci lekvárt” is. De kiváló alapanyaga lehet bóléknak, krémeknek. Jól passzol tortákhoz, de akár batyukba is rejthetjük, vagy jó kontrasztja lehet egy ínycsiklandó brownie-nak is.
Ízével könnyedséget kölcsönözhet tortáknak, de akár dekorációként is nagyon jól lehet játszani ezzel az igazán friss színű gyümölccsel.
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
