Kivit a sütibe!

Dátum 2019. április 24.

A kivi nem az a gyümölcs, amiről elsőként az jut eszünkbe: sütibe vele! Pedig ilyenkor, amikor még várjuk az igazi szezonális finomságokat, igazán jól jöhet pár kivis recept.

A kivi eredeti, nemzetközi neve “kínai egres” volt, hiszen Kína északi részéről származik. Európában csak a 19. században vált ismertté és még ennél is később jutott el Amerikába. Ekkor már “melonette”-nek, azaz kicsi dinnyécskének hívták, aztán ez az elnevezés sem maradt fenn sokáig.

Idővel a madár után kivire változott a neve, hiszen a kivimadár éppoly kicsi, barna és bozontos, mint ez sok magú, zöld húsú gyümölcs. A kivi ráadásul Új-Zéland nemzeti madara, ahol a leírások szerint a kivit először kezdték termeszteni.

Kevesen tudják a kivivel kapcsolatban, hogy itthon is megterem, sőt a megfelelő termőhelyeken akár ültetvényi méretekben is termeszthető.

sütniJó!
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A kivi gyümölcs igazán egészségesnek mondható, hiszen nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz. 

Ebben a kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok egész tárházát találhatjuk. E-vitamin, réz, K-vitamin, kolin, magnézium és a foszfor is nagy mennyiségben található benne. Ha pedig hőkezelés nélkül fogyasztjuk, nagyon magas C-vitamin tartalmának előnyeit is élvezhetjük, ugyanis a kiviben több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben.

S ha mindez még nem lenne elég, a kivi a bőrre is kiváló hatással van. Fokozza a kollagén termelését, ezáltal fogyasztásával – vagy külsőleg alkalmazva – a bőr feszesebbé válhat, csökkenthetők a ráncok. Sőt, még a bőr önvédelmi képességét is képes javítani, ezáltal véd a káros UV sugárzások és a légköri szennyeződésekkel szemben.

Érdemes megemlíteni, hogy a kivi héja éppúgy ehető, mint a húsa, de mindenképpen javasolt alaposan megmosni fogyasztás előtt.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Felhasználása a sütemények terén is nagyon változatos lehet. Készíthetünk belőle más gyümölcsök kombinálásával dzsemet, sőt akár egyedi “foci lekvárt” is.  De kiváló alapanyaga lehet bóléknak, krémeknek. Jól passzol tortákhoz, de akár batyukba is rejthetjük, vagy jó kontrasztja lehet egy ínycsiklandó brownie-nak is.

Ízével könnyedséget kölcsönözhet tortáknak, de akár dekorációként is nagyon jól lehet játszani ezzel az igazán friss színű gyümölccsel.

 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!