Kivit a sütibe!

Dátum 2019. április 24.

A kivi nem az a gyümölcs, amiről elsőként az jut eszünkbe: sütibe vele! Pedig ilyenkor, amikor még várjuk az igazi szezonális finomságokat, igazán jól jöhet pár kivis recept.

A kivi eredeti, nemzetközi neve “kínai egres” volt, hiszen Kína északi részéről származik. Európában csak a 19. században vált ismertté és még ennél is később jutott el Amerikába. Ekkor már “melonette”-nek, azaz kicsi dinnyécskének hívták, aztán ez az elnevezés sem maradt fenn sokáig.

Idővel a madár után kivire változott a neve, hiszen a kivimadár éppoly kicsi, barna és bozontos, mint ez sok magú, zöld húsú gyümölcs. A kivi ráadásul Új-Zéland nemzeti madara, ahol a leírások szerint a kivit először kezdték termeszteni.

Kevesen tudják a kivivel kapcsolatban, hogy itthon is megterem, sőt a megfelelő termőhelyeken akár ültetvényi méretekben is termeszthető.

sütniJó!
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A kivi gyümölcs igazán egészségesnek mondható, hiszen nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz. 

Ebben a kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok egész tárházát találhatjuk. E-vitamin, réz, K-vitamin, kolin, magnézium és a foszfor is nagy mennyiségben található benne. Ha pedig hőkezelés nélkül fogyasztjuk, nagyon magas C-vitamin tartalmának előnyeit is élvezhetjük, ugyanis a kiviben több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben.

S ha mindez még nem lenne elég, a kivi a bőrre is kiváló hatással van. Fokozza a kollagén termelését, ezáltal fogyasztásával – vagy külsőleg alkalmazva – a bőr feszesebbé válhat, csökkenthetők a ráncok. Sőt, még a bőr önvédelmi képességét is képes javítani, ezáltal véd a káros UV sugárzások és a légköri szennyeződésekkel szemben.

Érdemes megemlíteni, hogy a kivi héja éppúgy ehető, mint a húsa, de mindenképpen javasolt alaposan megmosni fogyasztás előtt.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Felhasználása a sütemények terén is nagyon változatos lehet. Készíthetünk belőle más gyümölcsök kombinálásával dzsemet, sőt akár egyedi “foci lekvárt” is.  De kiváló alapanyaga lehet bóléknak, krémeknek. Jól passzol tortákhoz, de akár batyukba is rejthetjük, vagy jó kontrasztja lehet egy ínycsiklandó brownie-nak is.

Ízével könnyedséget kölcsönözhet tortáknak, de akár dekorációként is nagyon jól lehet játszani ezzel az igazán friss színű gyümölccsel.

 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 0-20 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-04-16
0 Kedvelés

Könnyű desszertek tavaszra

A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!