Kivit a sütibe!

Dátum 2019. április 24.

A kivi nem az a gyümölcs, amiről elsőként az jut eszünkbe: sütibe vele! Pedig ilyenkor, amikor még várjuk az igazi szezonális finomságokat, igazán jól jöhet pár kivis recept.

A kivi eredete

A kivi eredeti, nemzetközi neve “kínai egres” volt, hiszen Kína északi részéről származik. Európában csak a 19. században vált ismertté és még ennél is később jutott el Amerikába. Ekkor már “melonette”-nek, azaz kicsi dinnyécskének hívták, aztán ez az elnevezés sem maradt fenn sokáig.

Idővel a madár után kivire változott a neve, hiszen a kivimadár éppoly kicsi, barna és bozontos, mint ez sok magú, zöld húsú gyümölcs. A kivi ráadásul Új-Zéland nemzeti madara, ahol a leírások szerint a kivit először kezdték termeszteni.

Kevesen tudják a kivivel kapcsolatban, hogy itthon is megterem, sőt a megfelelő termőhelyeken akár ültetvényi méretekben is termeszthető.

sütniJó!
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A kivi jótékony hatásai

A kivi gyümölcs igazán egészségesnek mondható, hiszen nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz. 

Ebben a kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok egész tárházát találhatjuk. E-vitamin, réz, K-vitamin, kolin, magnézium és a foszfor is nagy mennyiségben található benne. Ha pedig hőkezelés nélkül fogyasztjuk, nagyon magas C-vitamin tartalmának előnyeit is élvezhetjük, ugyanis a kiviben több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben.

S ha mindez még nem lenne elég, a kivi a bőrre is kiváló hatással van. Fokozza a kollagén termelését, ezáltal fogyasztásával – vagy külsőleg alkalmazva – a bőr feszesebbé válhat, csökkenthetők a ráncok. Sőt, még a bőr önvédelmi képességét is képes javítani, ezáltal véd a káros UV sugárzások és a légköri szennyeződésekkel szemben.

Érdemes megemlíteni, hogy a kivi héja éppúgy ehető, mint a húsa, de mindenképpen javasolt alaposan megmosni fogyasztás előtt.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Változatos felhasználási lehetőségek

Felhasználása a sütemények terén is nagyon változatos lehet. Készíthetünk belőle más gyümölcsök kombinálásával dzsemet, sőt akár egyedi “foci lekvárt” is.  De kiváló alapanyaga lehet bóléknak, krémeknek. Jól passzol tortákhoz, de akár batyukba is rejthetjük, vagy jó kontrasztja lehet egy ínycsiklandó brownie-nak is.

Ízével könnyedséget kölcsönözhet tortáknak, de akár dekorációként is nagyon jól lehet játszani ezzel az igazán friss színű gyümölccsel.

 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!