Mézes csodák
2019. január 17.Ezen a héten a kedvelt mesehős, Micimackó kedvencét, egy csodálatos hozzávalót, a mézet helyeztük összeállításunk középpontjába.
Micimackó kedvence
Ha a mézimádatot egyetlen ikonikus személyhez, lényhez kellene kapcsolni, sokaknak talán jogosan Micimackó jutna az eszébe. Nem véletlenül, hiszen a kedvesen és egyszerűen bölcs, puhán gömbölyű pocakos mackó a mesében mindenek felett szereti az aranyló, édes mézet.
Figyeljük a méz minőségére
Micimackó gondolatai a nap nagy részében a méz körül járnak és nem egyszer valós veszélybe is sodorja magát vagy azzal, hogy próbálja megszerezni az értékes eledelt, vagy azzal, hogy annyit fogyaszt belőle, hogy be is ragad a másik szereplő, Nyuszi lakhelyének ajtajába.
Nekünk szerencsére nem kell nyaktörő mutatványokat végeznünk, ha mézhez szeretnénk jutni, de arra érdemes figyelnünk, hogy jó minőségű mézet vegyünk. Vásárlásnál segítségünkre lehet, ha megmozgatjuk egy kicsit az üveget és ha úgy látjuk, a méz túl híg, akkor lehet, hogy érdemesebb egy másik terméket keresnünk. Ha viszont a mézünk egy idő után kristályos lesz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó minőségű terméket választottunk, legközelebb is bátran megvehetjük.
Számos mézfajtából választhatunk
A méznek rengeteg pozitív tulajdonsága van, amiket érdemes kihasználni még sütéskor is. Bár igaz, hogy hő hatására az értékes anyagok mennyiségecsökken a mézben, de nem tűnik el belőle minden, illetve a közkeletű hiedelemmel ellentétben mérgezővé sem válik a tudományos kutatások alapján.
Ha mézzel készítjük a süteményünket, ne válasszunk túl karakteres ízű mézeket, mint amilyen a hárs, a fenyőméz, vagy a gesztenyeméz, mert ezek a jellegzetes aromájú hozzávalók elvihetik a sütemény ízét. Sütéshez nyugodtan használhatjuk az olcsóbb mézfajtákat is. De választhatunk minél édesebb mézfajtát is, amiből akár kevesebbet is elég használnunk, így kicsit csökkenthetjük a sütemények energiatartalmát. Kiváló lehet erre a célra például az egyik legédesebbként számontartott mézontófűméz.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!