Mi nem unjuk a banánt!
2019. február 27.A banánkenyér igazi tartalmas finomság, itthon is kezd egyre jobban elterjedni. De mit készíthetünk még banánból? Alábbi cikkünkben kigyűjtöttünk pár finomságot, amit bármikor meg tudsz sütni, ha találsz egy pár hűtő mélyén fekvő banánt.
A XX. század elejéig Észak-Amerikában nem volt igazán sok banán, ami volt, az Közép-Amerikából érkezett. A banán abban az időben még nehezen szállítható volt, hamar túléretté vált, felhasználása elég korlátozott volt. Sütik mellé, pudingokhoz használták elsősorban. Amerikában a nagy gazdasági világválság időszakában, 1929 őszétől az 1930-as évek nagy részéig minden ételhulladék értékes volt. Senki sem dobott ki semmit.
Megjelent a banán a receptekben
Ezzel egy időben jelent meg a piacon a sütőpor és a szódabikarbóna is. A gyártók kezdték tömegesen előállítani a termékeiket és országszerte elérhetővé tették azokat.
Ezen tények együtt állásának következményeként a szakácskönyv írók próbálták az új trendeket beépíteni a receptjeikbe, így születtek meg az első banánkenyér receptek. A banánkenyér recepteket pedig újabb és újabb banános puding, illetve egyéb banános desszertek receptjei követték.
A banánkenyér receptek népszerűségét az is növelte, hogy általában gyorsan elkészíthetők voltak. A banánkenyereket persze sok mindennel feldobták, a legtöbbször csokidarabokat kevertek bele, de vannak receptek, ahol baracklekvár, ananász, szárított narancshéj, esetleg szezámmag került a tésztába.
A banán jótékony hatásai
Bár itthon a banánkenyér nem annyira elterjedt, de a banán a hazai receptekben is gyakran kerül a sütikbe. Nagy előnye, hogy egyrészt jó állagot ad a tésztának, másrészt a gyümölcs édessége miatt a sütésnél kevesebb hozzáadott cukrot kell használni.
Mindezeken túl a banán fogyasztásának számos egészségügyi előnye is van, mivel gazdag káliumban és magnéziumban, ami jótékony hatással van a csontjainkra, vérnyomásunkra és szívünkre egyaránt.
Süthetünk banán felhasználásával finom muffint, egzotikus tortát, készíthetünk keksz-golyót, vegán banános palacsintát, banános kókuszgolyót, de még akár pitét is.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!