Pudingok és krémek
Tippek és trükkök a tökéletes desszertek elkészítéséhez.
Amennyiben el szeretnénk kerülni a főzőpudingok fölének kialakulását, helyezzünk fóliát a még forró pudingra. A puding állaga így lágyabbá válik.
A főzőpudingot az elkészítés után ne kóstolgassuk többször ugyanazzal a kiskanállal, mert ezáltal a puding felhígul, folyóssá válik. Az emberi nyál egy olyan keményítő lebontó enzimet (amiláz) tartalmaz, amely már kis mennyiségben is vizes állagúvá teheti a pudingot.
A pudingok elkészítéséhez a gyorsabb felmelegedés érdekében használjunk szobahőmérsékletű tejet.
Ízlések és pofonok, azonban a zsírosabb tejjel teltebb ízhatást érhetünk el.
A kész pudingot a szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni a tálkákban/poharakban, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Amennyiben kevergetve szeretnénk hűteni, a puding szerkezete megbomlik és lágyabb puding lesz a végeredmény.
Egy mikrohullámú sütőhöz való nagyobb tálba (lehet üveg is) öntsük a pudingport és az ízlés szerinti cukrot. Mérjük ki az 500 ml tejet és ebből kb. 6 evőkanállal tegyünk a porhoz és keverjük csomómentesre, majd a maradék tejet is adjuk hozzá és keverjük el. Tegyük a mikrohullámú sütőbe és 600 W-on kb. 6-7 perc alatt elkészítjük a pudingot. 2 percenként kézi habverővel erőteljesen keverjük meg.
Kérjük, vegye figyelembe saját mikrohullámú sütője tulajdonságait.
A tej nem ég le, ha a puding főzése előtt az edényt hideg vízzel kiöblítjük vagy a szükséges cukor felét az edény aljában eloszlatjuk és utána öntjük rá a tejet (ne keverjük meg!), majd úgy forraljuk fel. A cukor, ami csak lassan olvad fel a tejben, megakadályozza a leégést.
A formákat használat előtt hideg vízzel öblítsük ki, majd a formában kihűlt pudingot legalább 3-4 órára tegyük hűtőszekrénybe. Mielőtt kifordítjuk, a forma oldalánál kicsit mozgassuk meg a pudingot, hogy biztosan elváljon a forma falától.
Bármelyik növényi tej alkalmas a puding főzéséhez. Azonban tudni kell, hogy ezekkel elkészítve színe és íze is változhat a megszokott pudingnak.
200 ml tejszín és 300 ml tej használatával pudingunknak még intenzívebb, teltebb ízhatása és krémes állaga lesz.
A desszertek díszítésénél a friss gyümölcs használata látványossá és vonzóvá teszi a készítményeinket. A díszítéshez mindig olyan gyümölcsöt válasszunk, ami színben és ízben jól társítható a készítendő édességgel. Ezeket a gyümölcsöket csak tálalás előtt néhány perccel készítsük el, így megelőzhető az esztétikai romlás.
Készíthetünk például eperlegyezőt. Ehhez az epret szárától kezdve vékony szeletekre vágjuk úgy, hogy a gyümölcs egészben maradjon, majd óvatosan legyező alakúra nyomjuk. Nagyon egyszerű és mutatós, ha a málnát, valamint a szedret porcukorral vékonyan meghintjük és mentalevelet is használunk a díszítésükhöz.
Ha cseresznyét vagy meggyet tisztítás (mosás) után félig kristálycukorba mártjuk, akkor igen előkelő dísze lehet desszertünknek.
Különböző ízű pudingokat rétegezhetünk is, ilyenkor egy-egy réteg ráöntése között várjunk néhány percet, nehogy összekeveredjen a két különböző puding.
Főzzünk egy csokoládé és egy vaníliaízű pudingot. Kanalanként tegyük egy tálba, vagy formába, majd egy villával spirál alakban keverjük át. Ez létrehozza a márványos hatást
A pudingport a leírás szerint, de csak 350 ml tejjel főzzük meg, majd hűlni hagyjuk. Közben 250 g margarint és 150 g porcukrot habosra keverünk, a kihűlt pudingot hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. A krémmel nemcsak megtölthetjük, de bevonhatjuk és díszíthetjük is tortánkat.
Gyümölcsös íze érdekében tej helyett alma- vagy multivitaminlével készítsünk vaníliaízű pudingot, s rétegezzük gyümölccsel. Ez a pudingnak más megjelenést ad. Próbálja ki a gyümölcsös csíkos receptet.
A krémporok felveréséhez és a megfelelő állag eléréséhez elengedhetetlen a hűtött tej használata.
1/3-ad arányban ajánljuk helyettesíteni a tejet. Például, amennyiben a desszerthez 600 ml hideg tej hozzáadása szükséges, használhatunk 200 ml hideg habtejszín + 400 ml hideg tej keverékét is a felveréshez. A kész krémünk masszívabb és teltebb ízű lesz.
A feltűntetett keverési időt mindig tartsuk be, mert a keverékben lévő emulgeálószerek csak ennyi idő alatt tudnak megfelelő stabilitást adni.
Az olyan desszertek, amiknek a hozzávalói hőkezelés nélküli nyersanyagokat tartalmaznak, mint pl. tejszín, túró, joghurt, tej, stb. tálalásig mindenképpen tartsuk hűtőben, s a maradékot rögtön tegyük vissza. Ha így járunk el, akkor biztonsággal 1-2 napig lesznek fogyaszthatók.
A hőkezelés elősegíti az eltarthatóságot. Ezeket a süteményeket hűtőszekrényben, akár 2-3 napig is eltarthatjuk.
Mind a gyümölcsöt, mind a kakaót minden esetben csak tálalás, fogyasztás előtt tegyük a hűtőből kivett desszertre. Amennyiben a gyümölcsöt már az elkészítés után rátesszük, belesüllyedhet, illetve levet ereszthet a desszert tetején, ugyanakkor a kakaópor pedig bevizesedhet.
Desszertek kikeverésénél előbb tegyük a kimért tejet a keverőedénybe, majd utána a port. Süteményeknél előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd ehhez keverjük a nedveset.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!