Te is meg tudod csinálni - 7 trükk fánksütéshez
2019. január 22.Kint kopognak a mínuszok és kora reggel szürke az ég, de elérkezett a vidám farsangi időszak, ami elképzelhetetlen a jó öreg fánk nélkül. Összeszedtük a leghasznosabb trükköket!
A fánksütéstől sokan tartanak, attól tartva, hogy nem lesz elég jó az elkészült finomság, vagy a külleme nem lesz elég szép.
Mostani tippjeinkkel abban próbálunk segíteni, hogy te is bátran és magabiztosan vághass bele a fánksütésbe!
Amire figyelni kell
- Bármilyen ételre, süteményre igaz, de ha most készítesz először fánkot, érdemes az éles sütés előtt próbasütést végezni. A család tutira nem fog tiltakozni a tesztsütés ellen és nem fognak az előszobában ülősztrájkba kezdeni, hogy farsang előtt fánkot kell kóstolniuk.
- Kelt tészták készítésénél jó, ha minden alapanyag egyformán szobahőmérsékletű, mielőtt elkezdenénk a tészta összeállítását.
- Ne csak az alapanyagok legyenek szobahőmérsékletűek, hanem a helyiség is legyen kellemesen meleg, ahol a tészta készül. A készülőben lévő kelt tésztára nem ajánlott ablakot nyitni, mert “megfázhat”, azaz nem fog olyan szépen feljönni, mint ahogy optimális lenne. Se az összeállításnál, se a kelesztésnél ne nyissunk ablakot a tésztára!
Mitől lesz szalagos a fánk
- A lisztet minden esetben érdemes átszitálni, mielőtt dolgozunk vele, mert könnyebb, levegősebb tésztát kaphatunk így.
- A tészta nyújtásához, formázásához már nem ajánlott túl sok lisztet használni, mert megváltozhatnak a tészta arányai és nem úgy fog viselkedni, ahogy a recept írja és ahogy elvárnánk.
- Arra, hogy mitől lesz szalagos a fánk, több magyarázat is van. Az egyik szerint nem kell semmi különöset csinálni, mert ha a tészta jól megkelt, akkor nem fog lesüllyedni az olajban, és amikor megfordítjuk, sütés közben az olajból kilógó résznél ki tud alakulni a jellegzetes világos csík, a szallag. Másik elgondolás szerint viszont ha nyújtás közben félbe hajtjuk a tésztát párszor, attól alakul ki a szalag.
- A sütési idő feléig érdemes lefedni az olajban sülő fánkokat, mert így elkerülhető, hogy a külseje túlságosan megsüljön, azaz túl barna legyen, a közepe pedig nyers maradjon.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!