Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Falatkák mártogatóssal és paradicsomos vajjal

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 26 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

26 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

300 g búzaliszt
1 csapott teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
200 ml langyos víz

Mártogatóshoz:

60 g édes mustár
1 evőkanál méz
1 evőkanál whisky
½ evőkanál aprított rozmaring
frissen őrölt bors

Paradicsomos vajhoz:

50 g olajos szárított paradicsom
1 kis fej hagyma
1 fokhagymagerezd
100 g lágy vaj
1 evőkanál aprított oregánó
1 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál só
frissen őrölt bors

Vízfürdőhöz:

500 ml víz
40 g szódabikarbóna

Szóráshoz:

tengeri só
szezámmag
mák

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).

Mártogatós:
A mustárt összekeverjük a mézzel és a whiskyvel. Hozzáadjuk a rozmaringot, majd sóval és borssal ízesítjük.

Paradicsomos vaj:
A paradicsomot lecsöpögtetjük, és kis darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A vajat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden felverjük. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, összekeverjük, majd borssal ízesítjük.

Vízfürdő:
A vizet kis főzőedényben felforraljuk, az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és a szódabikarbónát fokozatosan óvatosan belekeverjük.
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Tészta formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, 2 adagra osztjuk, és 1-1 hengert (kb. 26 cm hosszú) formázunk belőlük. Spatulával kb. 2 cm széles darabokat vágunk le, kézzel kis gombócokká formázzuk és adagonként kb. 45 másodpercre szűrőkanál segítségével megforgatjuk a forró vízben. A kis gombócokat az előkészített tepsiben, egymástól legalább 2-3 cm-re helyezzük el. Sóval és/vagy szezámmaggal megszórjuk, a tepsit a sütő középső részébe tesszük, majd a falatkákat aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 14-16 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A falatokat sütőrácson hagyjuk kihűlni vagy langyosan a mártogatóssal és a vajjal tálaljuk.

Tipp:

A kihűlt falatkák fagyaszthatók.
A Falatkák mártogatóssal és paradicsomos vajjal tálalt vendégváró finomság.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!