Falatkák mártogatóssal és paradicsomos vajjal
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Mártogatóshoz:
Paradicsomos vajhoz:
Vízfürdőhöz:
Szóráshoz:
Elkészítés
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Mártogatós:
A mustárt összekeverjük a mézzel és a whiskyvel. Hozzáadjuk a rozmaringot, majd sóval és borssal ízesítjük.
Paradicsomos vaj:
A paradicsomot lecsöpögtetjük, és kis darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A vajat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden felverjük. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, összekeverjük, majd borssal ízesítjük.
Vízfürdő:
A vizet kis főzőedényben felforraljuk, az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és a szódabikarbónát fokozatosan óvatosan belekeverjük.
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Tészta formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, 2 adagra osztjuk, és 1-1 hengert (kb. 26 cm hosszú) formázunk belőlük. Spatulával kb. 2 cm széles darabokat vágunk le, kézzel kis gombócokká formázzuk és adagonként kb. 45 másodpercre szűrőkanál segítségével megforgatjuk a forró vízben. A kis gombócokat az előkészített tepsiben, egymástól legalább 2-3 cm-re helyezzük el. Sóval és/vagy szezámmaggal megszórjuk, a tepsit a sütő középső részébe tesszük, majd a falatkákat aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 14-16 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A falatokat sütőrácson hagyjuk kihűlni vagy langyosan a mártogatóssal és a vajjal tálaljuk.
Tipp:
Falatkák mártogatóssal és paradicsomos vajjal
Hozzávalók
26 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Mártogatóshoz:
Paradicsomos vajhoz:
Vízfürdőhöz:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Mártogatós:
A mustárt összekeverjük a mézzel és a whiskyvel. Hozzáadjuk a rozmaringot, majd sóval és borssal ízesítjük.
Paradicsomos vaj:
A paradicsomot lecsöpögtetjük, és kis darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A vajat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) röviden felverjük. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, összekeverjük, majd borssal ízesítjük.
Vízfürdő:
A vizet kis főzőedényben felforraljuk, az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és a szódabikarbónát fokozatosan óvatosan belekeverjük.
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Tészta formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, 2 adagra osztjuk, és 1-1 hengert (kb. 26 cm hosszú) formázunk belőlük. Spatulával kb. 2 cm széles darabokat vágunk le, kézzel kis gombócokká formázzuk és adagonként kb. 45 másodpercre szűrőkanál segítségével megforgatjuk a forró vízben. A kis gombócokat az előkészített tepsiben, egymástól legalább 2-3 cm-re helyezzük el. Sóval és/vagy szezámmaggal megszórjuk, a tepsit a sütő középső részébe tesszük, majd a falatkákat aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 14-16 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A falatokat sütőrácson hagyjuk kihűlni vagy langyosan a mártogatóssal és a vajjal tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?