Feketeribizli mousse torta
Hozzávalók
Tepsihez (40x30 cm):
Csatos tortaformához (ø 26 cm):
A dekor-tésztához:
A tésztához:
A mascarpone krémhez:
A cassis-moussehoz:
A cassis-tükörhöz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegített)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegített)
Elkészítés:
A kakaón kívül az összes hozzávalót keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) sima tésztává keverjük. A tésztából kiveszünk 4 evőkanálnyit, és kakaóval sötétre színezzük. A sötét tésztát kis mélyhűtőtasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és tetszés szerint hullámokat vagy íveket nyomunk a tepsibe. A világos tésztát óvatosan elosztjuk rajta (1. ábra), elkenjük és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-14 perc
A tésztalapot leválasztjuk, sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tészta:
Kivajazzuk a csatos tortaforma alját, és sütőpapírral béleljük. A lisztet, a sütőport és a kakaót keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot, a sót, a tojást, a vajat vagy margarint és a tejet. Az egészet konyhai robotgéppel (habverő) 2 perc alatt sima tésztává keverjük. Végül belekeverjük a tortadarát. A tésztát a formában elsimítjuk, és a formát rácson a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményről leoldjuk a forma szélét, sütőpapírral letakart rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A „dekor lapot” megfordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk és kb. 3-5 cm széles csíkokra vágjuk (2. ábra). A tortalapot tortatálra helyezzük. Tortagyűrűt teszünk köré, közben a szélén 1 cm-t szabadon hagyunk. A csíkokat mintával kifelé a lap köré tesszük. Az utolsó csíkot méretre vágjuk, majd rögzítjük a tortagyűrűt.
Mascarpone-krém
A mascarpone-t a tejföllel, a habtejszínnel, a cukorral és a vanillincukorral kb. 1 perc alatt konyhai robotgéppel (habverő) felverjük. A krémet kerek díszítőcsövű (kb. ø13 mm) nyomózsákba töltjük. A krém kb. ¾-ét nagy pöttyökben a tortalapra nyomjuk. A maradék krémet hűtőszekrénybe tesszük.
Cassis-mousse:
A zselatint a kimért vízbe áztatjuk. A ribizlit megmossuk, és edényben az 5 evőkanál vízzel közepes hőfokon fedő alatt 5-7 perc alatt puhára főzzük. A gyümölcsöt szitán keresztül átnyomkodjuk, 4 ek gyümölcsmasszát félreteszünk a tükörmázhoz. A zselatint a maradék forró gyümölcsmasszában kevergetés közben feloldjuk, majd habverővel belekeverjük a likőrt és a cukrot. A tejszínt kemény habbá felverjük. Amikor a gyümölcsmassza elkezd zselésedni, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot. A krémet óvatosan elosztjuk a pöttyökön, majd elsimítjuk. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Cassis-tükör:
A zselatint a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a félretett gyümölcsmasszát és a likőrt kevergetés mellett felmelegítjük, míg a zselatin fel nem oldódott. Az edényt levesszük a tűzről, és a masszát hagyjuk kihűlni. Majd tükörmázként egyenletesen elosztjuk a mousse-on és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A tortagyűrűt óvatosan lecsatoljuk és eltávolítjuk. A tortát 14 szeletre osztjuk. A szélére a maradék mascarpone krémmel kb. 14 tejszínhalmot nyomunk. Ízlés szerint fekete ribizli fürtökkel vagy más bogyókkal, illetve „dekorlap-darabokkal” is díszíthetjük.
Tippek:
Cassis helyett elkészíthetjük a tortát fekete ribizli nektárral is.
Feketeribizli mousse torta
Hozzávalók
kb. 14 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (40x30 cm):
Csatos tortaformához (ø 26 cm):
A dekor-tésztához:
A tésztához:
A mascarpone krémhez:
A cassis-moussehoz:
A cassis-tükörhöz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegített)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegített)
Elkészítés:
A kakaón kívül az összes hozzávalót keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) sima tésztává keverjük. A tésztából kiveszünk 4 evőkanálnyit, és kakaóval sötétre színezzük. A sötét tésztát kis mélyhűtőtasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és tetszés szerint hullámokat vagy íveket nyomunk a tepsibe. A világos tésztát óvatosan elosztjuk rajta (1. ábra), elkenjük és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-14 perc
A tésztalapot leválasztjuk, sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tészta:
Kivajazzuk a csatos tortaforma alját, és sütőpapírral béleljük. A lisztet, a sütőport és a kakaót keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot, a sót, a tojást, a vajat vagy margarint és a tejet. Az egészet konyhai robotgéppel (habverő) 2 perc alatt sima tésztává keverjük. Végül belekeverjük a tortadarát. A tésztát a formában elsimítjuk, és a formát rácson a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményről leoldjuk a forma szélét, sütőpapírral letakart rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A „dekor lapot” megfordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk és kb. 3-5 cm széles csíkokra vágjuk (2. ábra). A tortalapot tortatálra helyezzük. Tortagyűrűt teszünk köré, közben a szélén 1 cm-t szabadon hagyunk. A csíkokat mintával kifelé a lap köré tesszük. Az utolsó csíkot méretre vágjuk, majd rögzítjük a tortagyűrűt.
Mascarpone-krém
A mascarpone-t a tejföllel, a habtejszínnel, a cukorral és a vanillincukorral kb. 1 perc alatt konyhai robotgéppel (habverő) felverjük. A krémet kerek díszítőcsövű (kb. ø13 mm) nyomózsákba töltjük. A krém kb. ¾-ét nagy pöttyökben a tortalapra nyomjuk. A maradék krémet hűtőszekrénybe tesszük.
Cassis-mousse:
A zselatint a kimért vízbe áztatjuk. A ribizlit megmossuk, és edényben az 5 evőkanál vízzel közepes hőfokon fedő alatt 5-7 perc alatt puhára főzzük. A gyümölcsöt szitán keresztül átnyomkodjuk, 4 ek gyümölcsmasszát félreteszünk a tükörmázhoz. A zselatint a maradék forró gyümölcsmasszában kevergetés közben feloldjuk, majd habverővel belekeverjük a likőrt és a cukrot. A tejszínt kemény habbá felverjük. Amikor a gyümölcsmassza elkezd zselésedni, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot. A krémet óvatosan elosztjuk a pöttyökön, majd elsimítjuk. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Cassis-tükör:
A zselatint a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a félretett gyümölcsmasszát és a likőrt kevergetés mellett felmelegítjük, míg a zselatin fel nem oldódott. Az edényt levesszük a tűzről, és a masszát hagyjuk kihűlni. Majd tükörmázként egyenletesen elosztjuk a mousse-on és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A tortagyűrűt óvatosan lecsatoljuk és eltávolítjuk. A tortát 14 szeletre osztjuk. A szélére a maradék mascarpone krémmel kb. 14 tejszínhalmot nyomunk. Ízlés szerint fekete ribizli fürtökkel vagy más bogyókkal, illetve „dekorlap-darabokkal” is díszíthetjük.
Tippek:
Cassis helyett elkészíthetjük a tortát fekete ribizli nektárral is.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?