Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 10 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10 darab elkészítéséhez

Tésztához:

150 g búzaliszt
150 g rozsliszt
fél teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
200 ml meleg víz

Kenéshez:

1 pohár 20%-os tejföl (150 g)
ízlés szerint bors
ízlés szerint majoranna

Gomba feltét:

250 g barna csiperkegomba
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
csipet só
frissen őrölt bors
kevés metélőhagyma
kb. 20 g parmezán

Sonka feltét:

3 fej mogyoróhagyma
150-200 g szalonna- vagy sonkakocka
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük.

Elkészítés

Kelt tészta:
A búza- és a rozslisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Kenés:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, majd kb. 10 egyforma méretű darabra osztjuk. Előbb golyóvá, majd kb. 6x10 cm méretű csónak alakú lappá formázzuk, és a sütőpapírra helyezzük. A fűszeres tejföllel megkenjük, a széleit szabadon hagyjuk.

Gomba feltét:
Megpucoljuk a gombát és méret szerint negyedeljük. A fokhagymát meghámozzuk és aprítjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát, megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. A gombát elosztjuk a csónakokon és tepsibe helyezve, a sütő középső részében megsütjük.

Sonka feltét:
Ehhez meghámozunk 3 mogyoróhagymát, hosszában elfelezzük, majd vékony karikákra vágjuk. A megkent csónakokon elosztjuk, 150-200 g szalonna- vagy sonkakockát szórunk rá, majd tepsibe helyezve, a sütő középső részében ezt is megsütjük. Megmossuk a metélőhagymát, felkarikázzuk és a gombás csónakokra szórjuk. A parmezánt zöldségpucolóval vékonyan “meghámozzuk” és a csónakokra szórjuk. A csónakokat melegen tálaljuk.

Sütési idő: kb. 15-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tipp

A Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok tésztáját alternatív - teljes kiőrlésű vagy gluténmentes - lisztfélékkel is készíthetjük.
A Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok önálló fogásként kínálható sós sütemény.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!