Kakaós/diós/fahéjas csigák
Hozzávalók
Kakaós/diós/fahéjas csigák
Ízesítéshez:
Elkészítés
Előkészítés
Elkészítés
A maradék vajat és lisztet egy nagy tálba teszem, hozzáadom az olajat, a sót, a porcukrot és a sárgáját.
(A porcukrot és a sárgáját soha ne egymás után tegyük bele, mert csomós lesz a porcukor)
Az tejet felrakjuk közepes lángra, (csak langyos legyen), szórunk bele pici lisztet és pici porcukrot, majd ha langyos, belemorzsoljuk az élesztőt, lezárjuk a gázt, lefedjük egy kistányérral vagy fedővel.
Felfuttatjuk az élesztőt a tejben.
Ha ez megvan, hozzáöntjük a lisztes keverékünkhöz, és jól összegyúrjuk.
Leszórjuk a tetejét pici liszttel, lefóliázzuk légmentesen, szobahőmérsékleten pihentetjük, míg meg nem kel.
Jól meglisztezett nyújtódeszkára kiborítjuk, 4 fület hajtunk neki (fent, lent, jobbra, balra), a közepét púposabban hagyjuk.
A már kivett vajas részünket ráhelyezzük a púposabb részre, majd az egymással szembe levő füleket ráhajtjuk, úgy, hogy jól befedjék a vajas tömböt. (Mindegyikről leseperjük a lisztet, mielőtt ráhajtanánk a másikat)
Elnyújtjuk 1 cm vastagra, majd gondolatban 3 fele osztom a tésztát, és így hajtogatom be. Elfordítjuk 90°-al, majd újra elnyújtjuk.
Most 4 részre osztjuk gondolatban a tésztát, és 4-be hajtogatjuk.
Berakjuk a hűtőbe egy negyed órára pihenni.
Újra kinyújtjuk, megint behajtjuk egy 4-esbe, és ismét pihentetjük negyed órát a hűtőben.
Ha ez megvolt, ismét kinyújtjuk 1 cm vastagra, lekenjük olvasztott vajjal az egész felületet, majd jól megszórjuk a cukrozott ízesítőnkkel. Kicsit rányomkodjuk a kezünkkel, hogy rátapadjon.
Alulról fölfelé feltekerjük, kb. 3 cm-es darabokra szeleteljük.
Sütőpapíros tepsire, elfektetve helyezzük őket, a szélét az aljára lehet hajtani és kicsit kihajtogatjuk a rétegeket, mintha egy rózsát akarnánk csinálni.
220°C-on sütjük kb. 20 percig, kihűlés után vaníliás porcukorral megszórjuk.
Tálalás
Tárolás
Kakaós/diós/fahéjas csigák
Hozzávalók
Kakaós/diós/fahéjas csigák
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Elkészítés
A maradék vajat és lisztet egy nagy tálba teszem, hozzáadom az olajat, a sót, a porcukrot és a sárgáját.
(A porcukrot és a sárgáját soha ne egymás után tegyük bele, mert csomós lesz a porcukor)
Az tejet felrakjuk közepes lángra, (csak langyos legyen), szórunk bele pici lisztet és pici porcukrot, majd ha langyos, belemorzsoljuk az élesztőt, lezárjuk a gázt, lefedjük egy kistányérral vagy fedővel.
Felfuttatjuk az élesztőt a tejben.
Ha ez megvan, hozzáöntjük a lisztes keverékünkhöz, és jól összegyúrjuk.
Leszórjuk a tetejét pici liszttel, lefóliázzuk légmentesen, szobahőmérsékleten pihentetjük, míg meg nem kel.
Jól meglisztezett nyújtódeszkára kiborítjuk, 4 fület hajtunk neki (fent, lent, jobbra, balra), a közepét púposabban hagyjuk.
A már kivett vajas részünket ráhelyezzük a púposabb részre, majd az egymással szembe levő füleket ráhajtjuk, úgy, hogy jól befedjék a vajas tömböt. (Mindegyikről leseperjük a lisztet, mielőtt ráhajtanánk a másikat)
Elnyújtjuk 1 cm vastagra, majd gondolatban 3 fele osztom a tésztát, és így hajtogatom be. Elfordítjuk 90°-al, majd újra elnyújtjuk.
Most 4 részre osztjuk gondolatban a tésztát, és 4-be hajtogatjuk.
Berakjuk a hűtőbe egy negyed órára pihenni.
Újra kinyújtjuk, megint behajtjuk egy 4-esbe, és ismét pihentetjük negyed órát a hűtőben.
Ha ez megvolt, ismét kinyújtjuk 1 cm vastagra, lekenjük olvasztott vajjal az egész felületet, majd jól megszórjuk a cukrozott ízesítőnkkel. Kicsit rányomkodjuk a kezünkkel, hogy rátapadjon.
Alulról fölfelé feltekerjük, kb. 3 cm-es darabokra szeleteljük.
Sütőpapíros tepsire, elfektetve helyezzük őket, a szélét az aljára lehet hajtani és kicsit kihajtogatjuk a rétegeket, mintha egy rózsát akarnánk csinálni.
220°C-on sütjük kb. 20 percig, kihűlés után vaníliás porcukorral megszórjuk.
Tálalás
Tárolás
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?