Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Lekvárral töltött kelt gombóc

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag 8 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

8 darab elkészítéséhez

Tortaformához 28 Ø:

zsiradék

Tésztához:

80 g margarin
550 g búzaliszt
200 ml tej
80 g porcukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)
némi ételszínezék kék
170 g eperdzsem

Vaníliaöntethez:

250 ml tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A tésztához a margarint kis edényben megolvasztjuk. A lisztet az élesztővel keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a megolvasztott vajat, a porcukrot, a sót, a tojásokat, a citromhéjat és a kék ételszínezéket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima, rugalmas tésztává dagasztjuk.
Letakarva meleg helyen pihentetjük, míg kétszeresére nem nő (kb. 45-50 perc).

Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen 8 kb. 125 grammos, egyforma méretű adagra osztjuk, tenyerünkkel ellapítjuk, és elosztunk az adagok közepén 1-1 teáskanál dzsemet.
A tésztaszéleket az ujjunkkal összenyomjuk úgy, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, majd az összenyomott felületével lefelé egy zsiradékkal kikent tortaforma szélére tesszük. Kívülről zsiradékkal megkenünk egy másik, kisebb tortagyűrűt, és a csatos tortaforma közepére állítjuk, vagy lyukas közepű kuglófformát használunk.
A kelt gombócokat, a formában letakarva meleg helyen további kb. 25-30 percet pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)

Vaníliás öntet:
A desszertöntetet a csomagoláson található leírás alapján tejjel összekeverjük, és felhasználásig hideg helyre tesszük.

A sütőformát a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a batyukat megsütjük.

Sütési idő: kb. 25-28 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

Ha szükséges, a sütési idő felénél lefedhetjük alufóliával, hogy a tészta ne barnuljon meg, majd hagyjuk kihűlni.

Díszítés:
A cukorszemeket a dekortoll segítségével a batyukra ragasztjuk. Minden szörnyre dekortollal tetszés szerint egy-egy szájat rajzolunk. Az ijesztő szörnyeket vaníliaöntettel tálaljuk.

Tipp:

A töltelék ízlés szerint változtatható. Kis vendégeiteknek különleges meglepetés lehet például, ha a tölteléket szintén zöld ételszínezékkel „neonzöldre” színezitek.
Valószínűleg ez a legnehezebb a Halloween-receptek között a gyűjteményünkben, ezért egy egyszerűbb receptet ajánlunk mellé, a Halloween palacsintát.
A Lekvárral töltött kelt gombóc receptje 8 darab gombóc elkészéséhez elegendő.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!