Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Rusztikus parasztkenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g kefir
300 g búzaliszt (fehér kenyérliszt)
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
2 teáskanál só
2-3 evőkanál olivaolaj
50 g lenmag
50 g napraforgómag

Ezenkívül:

víz
búzaliszt (fehér kenyérliszt)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A kefirt felmelegítjük. A kétfajta lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg kefirt, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt tésztává dolgozzuk. A tésztát meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, kerek cipóvá formázzuk (kb. 15-20 cm Ø), és a tepsibe tesszük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A cipót kevés vízzel megkenjük, és liszttel megszórjuk. Éles késsel kb. 1 cm mélyen keresztet vágunk bele, majd a sütő alsó részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 10-15 perc

A sütő hőmérsékletét csökkentjük és a kenyeret ezen a hőfokon sütjük tovább.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A parasztkenyeret sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tippek:

Hogy a kenyérnek különleges ízt kölcsönözzünk, tegyünk a tésztába 2 teáskanál fűszersót.
Lakás- vagy házavatóra különleges gesztus kenyeret és sót ajándékozni. Ehhez keverjünk ki fűszersót, pl. szárított zöldfűszerekből durva tengeri sóval, és rétegezzük kicsi, zárható üvegekbe. Vagy gyümölcsös sóhoz: rétegezzünk sót Dr. Oetker Finesse Reszelt citrom- vagy narancshéjjal.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
Rusztikus parasztkenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!