Somlói galuska
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 32x22 cm):
Sárga piskótához:
Barna piskótához:
Diós piskótához:
Krémhez:
Sziruphoz:
Szóráshoz:
Öntethez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó-felső sütés: 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 170 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk. A lisztet és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát az első tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Barna piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk. A lisztes keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a második tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Diós piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a darált diót. A diós keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a harmadik tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Krém:
A pudingot a tejjel és a cukorral, a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük. A kész pudingot lefedjük, néhányszor átkeverve hagyjuk langyosra hűlni.
Szirup:
A vizet, a cukrot, a mazsolát, a citrom- és narancshéjat, valamint a rum aromát lábasba tesszük. Felforraljuk, majd közepes lángon kb. 15 percet főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, a mazsolát leszűrjük.
Összeállítás:
Egy tepsi aljába tesszük a diós piskótát. Meglocsoljuk a szirup harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém szintén harmadával. Megszórjuk a darált dió és a leszűrt mazsola felével. Rátesszük a barna piskótát. Meglocsoljuk a szirup következő harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém második harmadával. Megszórjuk a többi darált dióval és mazsolával. Rátesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal, majd megkenjük a maradék krémmel. Megszórjuk a kakaóval, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Öntet:
A tasak tartalmát ízlés szerint elkeverjük a cukorral. A tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a rum aromát, majd hozzákeverjük az öntetport. Folyamatos keverés mellett az egészet felforraljuk.
Tálalás:
Desszertes tálkákba kanállal, kerek süteményszaggató formával vagy fagylaltadagoló kanállal galuskákat szaggatunk a süteményből. A hideg tejszínt felverjük habbá. Tetszőleges csővel (pl. csillagcső) ellátott habzsákba (8 mm Ø) töltjük, és a tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a desszertekre. Végül meglocsoljuk a csokoládéöntettel.
Tippek:
A sütemény 1-2 nappal korábban is összeállítható.
Somlói galuska
Hozzávalók
kb. 10 adag elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 32x22 cm):
Sárga piskótához:
Barna piskótához:
Diós piskótához:
Sziruphoz:
Díszítéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó-felső sütés: 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 170 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk. A lisztet és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát az első tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Barna piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk. A lisztes keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a második tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Diós piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a darált diót. A diós keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a harmadik tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Krém:
A pudingot a tejjel és a cukorral, a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük. A kész pudingot lefedjük, néhányszor átkeverve hagyjuk langyosra hűlni.
Szirup:
A vizet, a cukrot, a mazsolát, a citrom- és narancshéjat, valamint a rum aromát lábasba tesszük. Felforraljuk, majd közepes lángon kb. 15 percet főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, a mazsolát leszűrjük.
Összeállítás:
Egy tepsi aljába tesszük a diós piskótát. Meglocsoljuk a szirup harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém szintén harmadával. Megszórjuk a darált dió és a leszűrt mazsola felével. Rátesszük a barna piskótát. Meglocsoljuk a szirup következő harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém második harmadával. Megszórjuk a többi darált dióval és mazsolával. Rátesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal, majd megkenjük a maradék krémmel. Megszórjuk a kakaóval, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Öntet:
A tasak tartalmát ízlés szerint elkeverjük a cukorral. A tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a rum aromát, majd hozzákeverjük az öntetport. Folyamatos keverés mellett az egészet felforraljuk.
Tálalás:
Desszertes tálkákba kanállal, kerek süteményszaggató formával vagy fagylaltadagoló kanállal galuskákat szaggatunk a süteményből. A hideg tejszínt felverjük habbá. Tetszőleges csővel (pl. csillagcső) ellátott habzsákba (8 mm Ø) töltjük, és a tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a desszertekre. Végül meglocsoljuk a csokoládéöntettel.
Tippek:
A sütemény 1-2 nappal korábban is összeállítható.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?