Svéd mandulatorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (24 cm Ø):
Tojásfehérjehabhoz:
Vaníliakrémhez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét a cukorral keverőtálban nagyon keményre felverjük. Belekeverjük az őrölt mandulát és a massza felét a formában elsimítjuk. A formát a sütő közepében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét lecsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Megtisztítjuk a forma szélét és alját, és a formát ismét sütőpapírral béleljük. A massza másik felét a fent leírtak szerint a formába tesszük, egyenletesen elsimítjuk a tetejét és megsütjük.
A tortalapot sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Vaníliakrém:
A pudingport kis tálban összekeverjük a cukorral, majd a tojássárgájával és kb. 5 evőkanál tejjel habverővel összekeverjük. A maradék tejet edénybe öntjük, és felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és a kikevert pudingport habverővel belekeverjük. A pudingot 1 percig kevergetve főzzük, majd félretesszük, alkalmanként megkeverjük, és hagyjuk kihűlni.
A szeletelt mandulát bevonatos serpenyőben zsiradék nélkül barnára pirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni.
A sütőpapírt eltávolítjuk a tortalapokról. Az egyik tortalapot tortatálra tesszük, és megkenjük a vaníliakrém kb. ¾ részével. Rátesszük, és rányomkodjuk a felső tortalapot. A maradék krémet elkenjük a tortán és a torta szélén. A torta tetejét és oldalát mandulával megszórjuk, a legjobb, ha tésztakártya segítségével. Legalább 3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrényben állni hagyjuk.
Tippek:
Ha van két 24 cm Ø tortaformánk, akkor a két tortalapot egyszerre is megsüthetjük.
Svéd mandulatorta
Hozzávalók
kb.12 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (24 cm Ø):
Tojásfehérjehabhoz:
Vaníliakrémhez:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét a cukorral keverőtálban nagyon keményre felverjük. Belekeverjük az őrölt mandulát és a massza felét a formában elsimítjuk. A formát a sütő közepében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét lecsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Megtisztítjuk a forma szélét és alját, és a formát ismét sütőpapírral béleljük. A massza másik felét a fent leírtak szerint a formába tesszük, egyenletesen elsimítjuk a tetejét és megsütjük.
A tortalapot sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Vaníliakrém:
A pudingport kis tálban összekeverjük a cukorral, majd a tojássárgájával és kb. 5 evőkanál tejjel habverővel összekeverjük. A maradék tejet edénybe öntjük, és felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és a kikevert pudingport habverővel belekeverjük. A pudingot 1 percig kevergetve főzzük, majd félretesszük, alkalmanként megkeverjük, és hagyjuk kihűlni.
A szeletelt mandulát bevonatos serpenyőben zsiradék nélkül barnára pirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni.
A sütőpapírt eltávolítjuk a tortalapokról. Az egyik tortalapot tortatálra tesszük, és megkenjük a vaníliakrém kb. ¾ részével. Rátesszük, és rányomkodjuk a felső tortalapot. A maradék krémet elkenjük a tortán és a torta szélén. A torta tetejét és oldalát mandulával megszórjuk, a legjobb, ha tésztakártya segítségével. Legalább 3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrényben állni hagyjuk.
Tippek:
Ha van két 24 cm Ø tortaformánk, akkor a két tortalapot egyszerre is megsüthetjük.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?