Tönköly leveles háromszögek
Hozzávalók
Tepsihez:
Leveles tésztához:
Kelt tésztához:
Kenéshez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálban az élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, kb. 45-50 perc, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Leveles tészta:
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk és a tésztát kb. 50 x 40 cm téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta egyik felére rárakjuk az egyik leveles tésztalapot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a rárakjuk a másik leveles tésztalapot. A tésztát megint téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A két rövidebb oldalt középre hajtjuk, hogy az éleik összeérjenek. A tésztacsomagot összehajtjuk, és újra téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A fentiek szerint összehajtjuk, és fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A tepsit (kb. 35 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A tésztát lisztezett munkafelületen nagy téglalappá (kb. 50 x 50 cm) nyújtjuk, és 25 négyzetre (kb. 10 x 10 cm) vágjuk. A négyzeteket átlósan háromszögekké hajtjuk, és betesszük a tepsibe. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg a háromszögek láthatóan nagyobbak nem lettek.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Kenés:
A megformázott tésztadarabokat felvert tojással megkenjük és magokkal és/vagy sajttal megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a háromszögeket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A háromszögeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A nyers, nem kelesztett tésztát lefagyaszthatjuk. Sütés előtt felengedjük és kelesztjük.
Tönköly leveles háromszögek
Hozzávalók
kb. 25 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Leveles tésztához:
Kelt tésztához:
Kenéshez:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet keverőtálban az élesztővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, kb. 45-50 perc, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Leveles tészta:
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk és a tésztát kb. 50 x 40 cm téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta egyik felére rárakjuk az egyik leveles tésztalapot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a rárakjuk a másik leveles tésztalapot. A tésztát megint téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A két rövidebb oldalt középre hajtjuk, hogy az éleik összeérjenek. A tésztacsomagot összehajtjuk, és újra téglalappá (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A fentiek szerint összehajtjuk, és fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A tepsit (kb. 35 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A tésztát lisztezett munkafelületen nagy téglalappá (kb. 50 x 50 cm) nyújtjuk, és 25 négyzetre (kb. 10 x 10 cm) vágjuk. A négyzeteket átlósan háromszögekké hajtjuk, és betesszük a tepsibe. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg a háromszögek láthatóan nagyobbak nem lettek.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Kenés:
A megformázott tésztadarabokat felvert tojással megkenjük és magokkal és/vagy sajttal megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe tesszük és a háromszögeket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A háromszögeket sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A nyers, nem kelesztett tésztát lefagyaszthatjuk. Sütés előtt felengedjük és kelesztjük.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?