Vegán terrazzo torta
Hozzávalók
2 darab csatos tortaformához (kb. 20 cm Ø)
Tésztához:
Vajas krémhez:
Meggyes réteghez:
Fondanthoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A szójatejet és az almaecetet tálban habverővel összekeverjük, és 10 percre félretesszük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót, a szódabikarbónát és a sót, majd tálba szitáljuk. Belekeverjük a cukrot. Hozzáadjuk a besűrített szójatejet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (habverő) röviden összekeverjük.
A tésztát a két csatos tortaformába egyenletesen elosztjuk, majd a formákat a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a tortákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Kivesszük a sütőből, fejtetőre fordítjuk, és sütőpapírral borított süteményrácson kb. 20 percig hűlni hagyjuk, majd visszafordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém:
A vajas krémhez a vegán vajat, a porcukrot és a vanília pasztát konyhai robotgéppel (habverő) krémesre felverjük, és félretesszük.
Meggyréteg:
5 evőkanál meggylevet a keményítővel és vanillincukorral összekeverünk. A maradék gyümölcslevet edényben felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük a kikevert keményítőt, és kevergetés közben kb. ½ percig főzzük, majd óvatosan belekeverjük a meggyet.
Rétegezés:
A tortalapokat kivesszük a formákból, és mindkettőt egyszer vízszintesen átvágjuk. Az egyik lapot tortatálra tesszük, és elkenjük rajta a meggyzselé felét. Rátesszük a második lapot, és 3 evőkanál vajas krémmel megkenjük. A harmadik lapot is rátesszük, és elosztjuk rajta a maradék meggyet. Végül rátesszük a negyedik lapot, és finoman rányomjuk. A tortát legalább 2 órára hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A tortát minden oldalról megkenjük a maradék vajas krémmel, és még egyszer kb. 30 percre hideg helyre tesszük.
A terrazzo-mintázathoz 6 egyforma méretű, egyenként 20 grammos fondantot kékre, sárgára, zöldre, pirosra, feketére és narancssárgára színezünk. A fehér fondantot porcukorral megszórt munkafelületen kerekre nyújtjuk (kb. 35 cm ø, 1 cm vastag). A színes fondantot nagyon kis darabokra tépkedjük vagy ollóval apróra vágjuk. A fehér fondant tetejére szükség esetén kevés vizet permetezünk, mivel időközben a felülete kissé megszáradhat, majd a színes fondantdarabokat elosztjuk rajta. Sütőpapírral befedjük, és sodrófával óvatosan kissé kinyújtjuk, hogy a színes darabok a fehér fondanton elvegyüljenek
A tortát befedjük a terrazzo fondanttetővel, és elsimítjuk rajta. Az éleket lent a tortatál irányába késsel kiegyenesítjük, és tálalásig hideg helyre tesszük.
Tipp:
Vegán terrazzo torta
Hozzávalók
2 darab csatos tortaformához (kb. 20 cm Ø)
Tésztához:
Vajas krémhez:
Meggyes réteghez:
Fondanthoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A szójatejet és az almaecetet tálban habverővel összekeverjük, és 10 percre félretesszük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót, a szódabikarbónát és a sót, majd tálba szitáljuk. Belekeverjük a cukrot. Hozzáadjuk a besűrített szójatejet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (habverő) röviden összekeverjük.
A tésztát a két csatos tortaformába egyenletesen elosztjuk, majd a formákat a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a tortákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Kivesszük a sütőből, fejtetőre fordítjuk, és sütőpapírral borított süteményrácson kb. 20 percig hűlni hagyjuk, majd visszafordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém:
A vajas krémhez a vegán vajat, a porcukrot és a vanília pasztát konyhai robotgéppel (habverő) krémesre felverjük, és félretesszük.
Meggyréteg:
5 evőkanál meggylevet a keményítővel és vanillincukorral összekeverünk. A maradék gyümölcslevet edényben felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük a kikevert keményítőt, és kevergetés közben kb. ½ percig főzzük, majd óvatosan belekeverjük a meggyet.
Rétegezés:
A tortalapokat kivesszük a formákból, és mindkettőt egyszer vízszintesen átvágjuk. Az egyik lapot tortatálra tesszük, és elkenjük rajta a meggyzselé felét. Rátesszük a második lapot, és 3 evőkanál vajas krémmel megkenjük. A harmadik lapot is rátesszük, és elosztjuk rajta a maradék meggyet. Végül rátesszük a negyedik lapot, és finoman rányomjuk. A tortát legalább 2 órára hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A tortát minden oldalról megkenjük a maradék vajas krémmel, és még egyszer kb. 30 percre hideg helyre tesszük.
A terrazzo-mintázathoz 6 egyforma méretű, egyenként 20 grammos fondantot kékre, sárgára, zöldre, pirosra, feketére és narancssárgára színezünk. A fehér fondantot porcukorral megszórt munkafelületen kerekre nyújtjuk (kb. 35 cm ø, 1 cm vastag). A színes fondantot nagyon kis darabokra tépkedjük vagy ollóval apróra vágjuk. A fehér fondant tetejére szükség esetén kevés vizet permetezünk, mivel időközben a felülete kissé megszáradhat, majd a színes fondantdarabokat elosztjuk rajta. Sütőpapírral befedjük, és sodrófával óvatosan kissé kinyújtjuk, hogy a színes darabok a fehér fondanton elvegyüljenek
A tortát befedjük a terrazzo fondanttetővel, és elsimítjuk rajta. Az éleket lent a tortatál irányába késsel kiegyenesítjük, és tálalásig hideg helyre tesszük.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?