Almás-pudingos palacsintatorta
Hozzávalók
Palacsintához:
Sütéshez:
Almás töltelékhez:
Pudingos töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, és a tojásfehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat a tejjel, a zabpehelyliszttel és a kétféle cukorral konyhai robotgéppel (habverő) közepes fokozaton, 1-2 perc alatt sima tésztává keverjük. Végül hozzáadjuk a reszelt almát (nem szükséges a levét kinyomkodni), és spatulával beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A masszát letakarjuk, és hűtőben legalább 30 percet pihentetjük. A palacsintasütőt vékonyan kikenjük olajjal. A pihentetett masszát átkeverjük, és 1-1 merőkanálnyi adagokban kb. 8 darab (kb. Ø 21 cm) vastagabb palacsintát sütünk belőle. (A tészta sűrűbb a hagyományos palacsintatésztánál, ezért a palacsintasütőbe adagolt masszát érdemes a merőkanál hátuljával vagy egy spatulával egyenletesen elteríteni, elsimítani.) Amint aranysárga színűvé válik a tészta széle, óvatosan alányúlunk, széles spatulával átfordítjuk, majd a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Ha szükséges, sütés közben a tésztát a kevés vízzel apránként felhígítjuk. Összeállításig letakarjuk.
Almás töltelék:
Az előkészített almát a cukorral és a fahéjjal egy lábasba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és közepes lángon, kevergetve puhára pároljuk, a párolás végén elfőzzük alóla a folyadékot. Amikor elkészült, lefedjük.
Pudingos töltelék:
A pudingport kb. 150 ml tejjel és a cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. A pudingot visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután lehúzzuk a tűzről, lefedjük, és hagyjuk pár percet hűlni.
Összeállítás:
Az első palacsintát egy tetszőleges tálra helyezzük. Megkenjük vékonyan a még meleg puding kb. 1/5-ével, és rátesszük a 2. palacsintát, amit szintén megkenünk azonos mennyiségű pudinggal. Rátesszük a 3. palacsintát, melyen elosztjuk a párolt alma felét. A rétegezést pudingos réteggel folytatjuk, ezt követi a 2. almás, majd még 2 pudingos réteg. Az összeállítást az utolsó, 8. palacsintával fejezzük be. Miután kihűlt, a palacsintatortát legalább egy órára hűtőbe tesszük, majd megmosott, szeletekre vágott almával díszítjük.
Tipp:
Almás-pudingos palacsintatorta
Hozzávalók
kb. 6-8 szelet elkészítéséhez
Palacsintához:
Sütéshez:
Almás töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, és a tojásfehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat a tejjel, a zabpehelyliszttel és a kétféle cukorral konyhai robotgéppel (habverő) közepes fokozaton, 1-2 perc alatt sima tésztává keverjük. Végül hozzáadjuk a reszelt almát (nem szükséges a levét kinyomkodni), és spatulával beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A masszát letakarjuk, és hűtőben legalább 30 percet pihentetjük. A palacsintasütőt vékonyan kikenjük olajjal. A pihentetett masszát átkeverjük, és 1-1 merőkanálnyi adagokban kb. 8 darab (kb. Ø 21 cm) vastagabb palacsintát sütünk belőle. (A tészta sűrűbb a hagyományos palacsintatésztánál, ezért a palacsintasütőbe adagolt masszát érdemes a merőkanál hátuljával vagy egy spatulával egyenletesen elteríteni, elsimítani.) Amint aranysárga színűvé válik a tészta széle, óvatosan alányúlunk, széles spatulával átfordítjuk, majd a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Ha szükséges, sütés közben a tésztát a kevés vízzel apránként felhígítjuk. Összeállításig letakarjuk.
Almás töltelék:
Az előkészített almát a cukorral és a fahéjjal egy lábasba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és közepes lángon, kevergetve puhára pároljuk, a párolás végén elfőzzük alóla a folyadékot. Amikor elkészült, lefedjük.
Pudingos töltelék:
A pudingport kb. 150 ml tejjel és a cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. A pudingot visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután lehúzzuk a tűzről, lefedjük, és hagyjuk pár percet hűlni.
Összeállítás:
Az első palacsintát egy tetszőleges tálra helyezzük. Megkenjük vékonyan a még meleg puding kb. 1/5-ével, és rátesszük a 2. palacsintát, amit szintén megkenünk azonos mennyiségű pudinggal. Rátesszük a 3. palacsintát, melyen elosztjuk a párolt alma felét. A rétegezést pudingos réteggel folytatjuk, ezt követi a 2. almás, majd még 2 pudingos réteg. Az összeállítást az utolsó, 8. palacsintával fejezzük be. Miután kihűlt, a palacsintatortát legalább egy órára hűtőbe tesszük, majd megmosott, szeletekre vágott almával díszítjük.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?