Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Citromos máktorta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Kapcsos tortaformához (kb. 26 cm Ø):

sütőpapír

Tésztához:

4 darab tojás (M-es)
160 g szitált porcukor
50 ml napraforgóolaj
120 g őrölt mák
40 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Citromos öntethez:

100 ml frissen facsart, átszűrt citromlé
2 darab tojássárgája (M-es)
150 g cukor
50 g vaj

Krémhez:

400 ml hideg tej

Áztatáshoz:

kb. 3 evőkanál limoncello (olasz citromlikőr)

Díszítéshez:

1 darab biocitrom
némi apróra vágott pisztácia
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A tojásokat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, kb. 1 perc alatt habosra verjük. A cukrot, a citromhéjat és az olajat hozzáadjuk, elkeverjük, majd a habverővel további 2 percig verjük. Az őrölt mákot és a lisztet a sütőporral összekeverjük, és rövid idő alatt, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a formába öntjük, elsimítjuk, a formába sütő alsó harmadába tesszük, és a piskótát megsütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kész piskótát a formával együtt süteményrácsra tesszük, 10 percet hűlni hagyjuk, majd óvatosan meglazítjuk és eltávolítjuk a forma peremét. A süteményt kifordítjuk egy sütőpapírral borított süteményrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Citromos öntet:
A tojássárgájákat a cukorral és 2-3 evőkanál citromlével hőálló keverőtálba tesszük, és habverővel krémesre keverjük. Vízgőz fölé helyezzük (a tál ne érjen bele a vízbe), hozzácsorgatjuk a többi citromlevet, és habverővel folyamatosan keverve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor belekeverjük a kockákra vágott vajat, egyneműre keverjük, majd levesszük a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk kihűlni. Ezután felhasználásig hűtőbe tesszük.

Krém:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, a tortakrém alapport hozzáadjuk, majd konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd pedig magas fokozaton minimum 3 percig keverjük.

Összeállítás:
A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, és vízszintesen két részre vágjuk. Az alsó tortalapot egy süteményes tálra helyezzük, és meglocsoljuk kevés citromlikőrrel. A krém kb. felével megkenjük, majd ráhelyezzük a másik tortalapot, ezt szintén meglocsoljuk citromlikőrrel, és megkenjük a többi krémmel. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Díszítés, tálalás:
A biocitromot forró víz alatt megmossuk, szárazra törüljük, vékony szeletekre (karikákra, félkarikákra) vágjuk, papírtörlővel leitatjuk, és tetszőlegesen elrendezzük a torta tetején, majd megszórjuk a tortát aprított pisztáciával.

Az öntet alapjául szolgáló citromos krémet kivesszük a hűtőből, jól átkeverjük, majd kézi habverővel, kevés víz hozzáadásával (teáskanalanként adjuk hozzá) öntet állagúra hígítjuk, keverjük. Tálaláskor a tortaszeleteket meglocsoljuk kevés citromos öntettel.

Tipp:

Díszíthetjük a tortát Dr. Oetker Habporból készített habbal és egész mákszemekkel is.
Citromos máktorta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
45 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!