Citromos máktorta
Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (kb. 26 cm Ø):
sütőpapír
Tésztához:
4 darab tojás (M-es)
160 g szitált porcukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
50 ml napraforgóolaj
120 g őrölt mák
40 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
Citromos öntethez:
100 ml frissen facsart, átszűrt citromlé
2 darab tojássárgája (M-es)
150 g cukor
50 g vaj
Krémhez:
1 tasak Dr. Oetker Tejszínes-vaníliás Tortakrém
400 ml hideg tej
Áztatáshoz:
kb. 3 evőkanál limoncello (olasz citromlikőr)
Díszítéshez:
1 darab biocitrom
némi apróra vágott pisztácia
Elkészítés
Előkészítés:
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, kb. 1 perc alatt habosra verjük. A cukrot, a citromhéjat és az olajat hozzáadjuk, elkeverjük, majd a habverővel további 2 percig verjük. Az őrölt mákot és a lisztet a sütőporral összekeverjük, és rövid idő alatt, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a formába öntjük, elsimítjuk, a formába sütő alsó harmadába tesszük, és a piskótát megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész piskótát a formával együtt süteményrácsra tesszük, 10 percet hűlni hagyjuk, majd óvatosan meglazítjuk és eltávolítjuk a forma peremét. A süteményt kifordítjuk egy sütőpapírral borított süteményrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Citromos öntet:
A tojássárgájákat a cukorral és 2-3 evőkanál citromlével hőálló keverőtálba tesszük, és habverővel krémesre keverjük. Vízgőz fölé helyezzük (a tál ne érjen bele a vízbe), hozzácsorgatjuk a többi citromlevet, és habverővel folyamatosan keverve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor belekeverjük a kockákra vágott vajat, egyneműre keverjük, majd levesszük a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk kihűlni. Ezután felhasználásig hűtőbe tesszük.
Krém:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, a tortakrém alapport hozzáadjuk, majd konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd pedig magas fokozaton minimum 3 percig keverjük.
Összeállítás:
A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, és vízszintesen két részre vágjuk. Az alsó tortalapot egy süteményes tálra helyezzük, és meglocsoljuk kevés citromlikőrrel. A krém kb. felével megkenjük, majd ráhelyezzük a másik tortalapot, ezt szintén meglocsoljuk citromlikőrrel, és megkenjük a többi krémmel. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés, tálalás:
A biocitromot forró víz alatt megmossuk, szárazra törüljük, vékony szeletekre (karikákra, félkarikákra) vágjuk, papírtörlővel leitatjuk, és tetszőlegesen elrendezzük a torta tetején, majd megszórjuk a tortát aprított pisztáciával.
Az öntet alapjául szolgáló citromos krémet kivesszük a hűtőből, jól átkeverjük, majd kézi habverővel, kevés víz hozzáadásával (teáskanalanként adjuk hozzá) öntet állagúra hígítjuk, keverjük. Tálaláskor a tortaszeleteket meglocsoljuk kevés citromos öntettel.
A tojásokat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, kb. 1 perc alatt habosra verjük. A cukrot, a citromhéjat és az olajat hozzáadjuk, elkeverjük, majd a habverővel további 2 percig verjük. Az őrölt mákot és a lisztet a sütőporral összekeverjük, és rövid idő alatt, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a formába öntjük, elsimítjuk, a formába sütő alsó harmadába tesszük, és a piskótát megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész piskótát a formával együtt süteményrácsra tesszük, 10 percet hűlni hagyjuk, majd óvatosan meglazítjuk és eltávolítjuk a forma peremét. A süteményt kifordítjuk egy sütőpapírral borított süteményrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Citromos öntet:
A tojássárgájákat a cukorral és 2-3 evőkanál citromlével hőálló keverőtálba tesszük, és habverővel krémesre keverjük. Vízgőz fölé helyezzük (a tál ne érjen bele a vízbe), hozzácsorgatjuk a többi citromlevet, és habverővel folyamatosan keverve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor belekeverjük a kockákra vágott vajat, egyneműre keverjük, majd levesszük a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk kihűlni. Ezután felhasználásig hűtőbe tesszük.
Krém:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, a tortakrém alapport hozzáadjuk, majd konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd pedig magas fokozaton minimum 3 percig keverjük.
Összeállítás:
A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, és vízszintesen két részre vágjuk. Az alsó tortalapot egy süteményes tálra helyezzük, és meglocsoljuk kevés citromlikőrrel. A krém kb. felével megkenjük, majd ráhelyezzük a másik tortalapot, ezt szintén meglocsoljuk citromlikőrrel, és megkenjük a többi krémmel. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés, tálalás:
A biocitromot forró víz alatt megmossuk, szárazra törüljük, vékony szeletekre (karikákra, félkarikákra) vágjuk, papírtörlővel leitatjuk, és tetszőlegesen elrendezzük a torta tetején, majd megszórjuk a tortát aprított pisztáciával.
Az öntet alapjául szolgáló citromos krémet kivesszük a hűtőből, jól átkeverjük, majd kézi habverővel, kevés víz hozzáadásával (teáskanalanként adjuk hozzá) öntet állagúra hígítjuk, keverjük. Tálaláskor a tortaszeleteket meglocsoljuk kevés citromos öntettel.
Tipp:
Díszíthetjük a tortát Dr. Oetker Habporból készített habbal és egész mákszemekkel is.
Kedvencnek jelölöm
Citromos máktorta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (kb. 26 cm Ø):
sütőpapír
Tésztához:
4 darab tojás (M-es)
160 g szitált porcukor
50 ml napraforgóolaj
120 g őrölt mák
40 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
Citromos öntethez:
100 ml frissen facsart, átszűrt citromlé
2 darab tojássárgája (M-es)
150 g cukor
50 g vaj
Áztatáshoz:
kb. 3 evőkanál limoncello (olasz citromlikőr)
Díszítéshez:
1 darab biocitrom
némi apróra vágott pisztácia
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, kb. 1 perc alatt habosra verjük. A cukrot, a citromhéjat és az olajat hozzáadjuk, elkeverjük, majd a habverővel további 2 percig verjük. Az őrölt mákot és a lisztet a sütőporral összekeverjük, és rövid idő alatt, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a formába öntjük, elsimítjuk, a formába sütő alsó harmadába tesszük, és a piskótát megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész piskótát a formával együtt süteményrácsra tesszük, 10 percet hűlni hagyjuk, majd óvatosan meglazítjuk és eltávolítjuk a forma peremét. A süteményt kifordítjuk egy sütőpapírral borított süteményrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Citromos öntet:
A tojássárgájákat a cukorral és 2-3 evőkanál citromlével hőálló keverőtálba tesszük, és habverővel krémesre keverjük. Vízgőz fölé helyezzük (a tál ne érjen bele a vízbe), hozzácsorgatjuk a többi citromlevet, és habverővel folyamatosan keverve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor belekeverjük a kockákra vágott vajat, egyneműre keverjük, majd levesszük a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk kihűlni. Ezután felhasználásig hűtőbe tesszük.
Krém:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, a tortakrém alapport hozzáadjuk, majd konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd pedig magas fokozaton minimum 3 percig keverjük.
Összeállítás:
A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, és vízszintesen két részre vágjuk. Az alsó tortalapot egy süteményes tálra helyezzük, és meglocsoljuk kevés citromlikőrrel. A krém kb. felével megkenjük, majd ráhelyezzük a másik tortalapot, ezt szintén meglocsoljuk citromlikőrrel, és megkenjük a többi krémmel. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés, tálalás:
A biocitromot forró víz alatt megmossuk, szárazra törüljük, vékony szeletekre (karikákra, félkarikákra) vágjuk, papírtörlővel leitatjuk, és tetszőlegesen elrendezzük a torta tetején, majd megszórjuk a tortát aprított pisztáciával.
Az öntet alapjául szolgáló citromos krémet kivesszük a hűtőből, jól átkeverjük, majd kézi habverővel, kevés víz hozzáadásával (teáskanalanként adjuk hozzá) öntet állagúra hígítjuk, keverjük. Tálaláskor a tortaszeleteket meglocsoljuk kevés citromos öntettel.
A tojásokat keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, kb. 1 perc alatt habosra verjük. A cukrot, a citromhéjat és az olajat hozzáadjuk, elkeverjük, majd a habverővel további 2 percig verjük. Az őrölt mákot és a lisztet a sütőporral összekeverjük, és rövid idő alatt, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a formába öntjük, elsimítjuk, a formába sütő alsó harmadába tesszük, és a piskótát megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész piskótát a formával együtt süteményrácsra tesszük, 10 percet hűlni hagyjuk, majd óvatosan meglazítjuk és eltávolítjuk a forma peremét. A süteményt kifordítjuk egy sütőpapírral borított süteményrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Citromos öntet:
A tojássárgájákat a cukorral és 2-3 evőkanál citromlével hőálló keverőtálba tesszük, és habverővel krémesre keverjük. Vízgőz fölé helyezzük (a tál ne érjen bele a vízbe), hozzácsorgatjuk a többi citromlevet, és habverővel folyamatosan keverve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor belekeverjük a kockákra vágott vajat, egyneműre keverjük, majd levesszük a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk kihűlni. Ezután felhasználásig hűtőbe tesszük.
Krém:
A hideg tejet keverőtálba öntjük, a tortakrém alapport hozzáadjuk, majd konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd pedig magas fokozaton minimum 3 percig keverjük.
Összeállítás:
A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, és vízszintesen két részre vágjuk. Az alsó tortalapot egy süteményes tálra helyezzük, és meglocsoljuk kevés citromlikőrrel. A krém kb. felével megkenjük, majd ráhelyezzük a másik tortalapot, ezt szintén meglocsoljuk citromlikőrrel, és megkenjük a többi krémmel. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés, tálalás:
A biocitromot forró víz alatt megmossuk, szárazra törüljük, vékony szeletekre (karikákra, félkarikákra) vágjuk, papírtörlővel leitatjuk, és tetszőlegesen elrendezzük a torta tetején, majd megszórjuk a tortát aprított pisztáciával.
Az öntet alapjául szolgáló citromos krémet kivesszük a hűtőből, jól átkeverjük, majd kézi habverővel, kevés víz hozzáadásával (teáskanalanként adjuk hozzá) öntet állagúra hígítjuk, keverjük. Tálaláskor a tortaszeleteket meglocsoljuk kevés citromos öntettel.
Tipp:
Díszíthetjük a tortát Dr. Oetker Habporból készített habbal és egész mákszemekkel is.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?