Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Csokis-málnás pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet Csokis-málnás pite

Kerek pite formához (⌀ 26 cm):

zsiradék
sütőpapír
száraz bab

Tésztához:

80 g lágy vaj vagy margarin
125 g porcukor
1 darab tojás (M-es)
200 g búzaliszt

Málnás töltelékhez:

375 g málna (fagyasztott)
75 g cukor
½ teáskanál Dr. Oetker Citromsav (kb. 2,5 g)
3 darab tojássárgája (M-es)
3 evőkanál víz
60 g lágy vaj

Csoki ganache-hoz:

220 g étcsokoládé
180 ml habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
50 g lágy vaj vagy margarin
3 csipet só

Díszítéshez:

kb. 100 g színes csokitojás

Elkészítés

A Csokis-málnás pite elkészítése lépésről lépésre:

Előkészítés:

A málnás töltelékhez egy magas falú lábasban összekeverjük a málnát, a cukrot, a citromsavat, majd hagyjuk kiolvadni. A formát zsiradékkal egyenletesen kikenjük.

Elkészítés:

Tészta:
A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, a magokat kikapargatjuk, és a vaníliahüvelyt félretesszük. A vajat vagy margarint, a porcukrot és a vaníliamagokat konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk, hozzáadjuk a tojást és a búzalisztet, és egységes tésztává dolgozzuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett munkafelületen 3 mm vastag kör formára nyújtjuk. A tésztát az előkészített pite formába simítjuk, az oldalán túllógó tésztafelesleget levágjuk (ezt felhasználhatjuk például kekszekhez). A tészta alját villával megszurkáljuk, és kb. 15 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe toljuk és a tésztát megsütjük.

Sütési idő: kb. 30-32 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Először 15 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A kész tésztát rácsra tesszük, hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és egy tálcára helyezzük.

Málnás töltelék:
A málnát botmixerrel pürésítjük, és egy szűrőn átpasszírozzuk. Egy másik tálkában a tojássárgájákat, a keményítőt és a 3 evőkanál vizet összekeverjük. A málnát a félretett vaníliahüvellyel egy lábasban, közepes lángon melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a tojásos keveréket, és közepes lángon tovább főzzük, kb. 1 percet hagyjuk forrni. Ezután lehúzzuk a tűzről, eltávolítjuk a vaníliát, és botmixerrel hozzákeverjük a vajat vagy margarint. A tölteléket spatulával a tésztára simítjuk, szobahőmérsékleten 10 percen át hűlni hagyjuk, majd 20 percre hűtőbe tesszük.

Csokoládé ganache:
Az étcsokoládét apróra tördeljük, és magas falú edénybe tesszük. A tejszínt közepes lángon felmelegítjük, majd a csokoládéra öntjük. Apránként hozzáadjuk a vajat és a sót, krémesre keverjük, majd a málnás töltelékre csorgatjuk.

Díszítés:
A csokoládétojásokat a ganache tetejére tesszük, óvatosan rányomkodjuk. Ezután a pitét 20 percre hűtőbe tesszük.

Tippek:

A pite a hűtőszekrényben kb. 2 napig áll el.
A málnát ízlés szerint más bogyós gyümölccsel, például szederrel helyettesíthetjük.
Csokis-málnás pite

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2021-09-24
1 Kedvelés

Sütési eszközök – készítsd házilag!

Van úgy, hogy csak sütés közben derül ki: a következő lépéshez szükséges eszköz éppen tönkrement vagy sosem volt, most pedig villámgyorsan kellene, hogy az asztalra varázsolhassuk a süteményünket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-09-23
1 Kedvelés

Ne félj az égetett tésztától!

Nem véletlen a cím: sokan nem mernek belevágni az égetett (más elnevezéssel: forrázott) tészta házi elkészítésébe, mondván, biztosan nem fog szépen megemelkedni és üreges sem lesz a belseje.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-09-15
1 Kedvelés

Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 2. rész – Amerika

Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag kalandozásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoltuk be, most pedig még messzebbre utazunk, és megnézzük, mely sütik, desszertek a legnépszerűbbek az Egyesült Államokban.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!