Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Csokis-málnás pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Kerek pite formához (⌀ 26 cm):

zsiradék
sütőpapír
száraz bab

Tésztához:

80 g lágy vaj vagy margarin
125 g porcukor
1 darab tojás (M-es)
200 g búzaliszt

Málnás töltelékhez:

375 g málna (fagyasztott)
75 g cukor
½ teáskanál Dr. Oetker Citromsav (kb. 2,5 g)
3 darab tojássárgája (M-es)
3 evőkanál víz
60 g lágy vaj

Csoki ganache-hoz:

220 g étcsokoládé
180 ml habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
50 g lágy vaj vagy margarin
3 csipet só

Díszítéshez:

kb. 100 g színes csokitojás
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Csokis-málnás pite sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A málnás töltelékhez egy magas falú lábasban összekeverjük a málnát, a cukrot, a citromsavat, majd hagyjuk kiolvadni. A formát zsiradékkal egyenletesen kikenjük.

Elkészítés:

Tészta:
A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, a magokat kikapargatjuk, és a vaníliahüvelyt félretesszük. A vajat vagy margarint, a porcukrot és a vaníliamagokat konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk, hozzáadjuk a tojást és a búzalisztet, és egységes tésztává dolgozzuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett munkafelületen 3 mm vastag kör formára nyújtjuk. A tésztát az előkészített pite formába simítjuk, az oldalán túllógó tésztafelesleget levágjuk (ezt felhasználhatjuk például kekszekhez). A tészta alját villával megszurkáljuk, és kb. 15 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe toljuk és a tésztát megsütjük.

Sütési idő: kb. 30-32 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Először 15 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A kész tésztát rácsra tesszük, hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és egy tálcára helyezzük.

Málnás töltelék:
A málnát botmixerrel pürésítjük, és egy szűrőn átpasszírozzuk. Egy másik tálkában a tojássárgájákat, a keményítőt és a 3 evőkanál vizet összekeverjük. A málnát a félretett vaníliahüvellyel egy lábasban, közepes lángon melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a tojásos keveréket, és közepes lángon tovább főzzük, kb. 1 percet hagyjuk forrni. Ezután lehúzzuk a tűzről, eltávolítjuk a vaníliát, és botmixerrel hozzákeverjük a vajat vagy margarint. A tölteléket spatulával a tésztára simítjuk, szobahőmérsékleten 10 percen át hűlni hagyjuk, majd 20 percre hűtőbe tesszük.

Csokoládé ganache:
Az étcsokoládét apróra tördeljük, és magas falú edénybe tesszük. A tejszínt közepes lángon felmelegítjük, majd a csokoládéra öntjük. Apránként hozzáadjuk a vajat és a sót, krémesre keverjük, majd a málnás töltelékre csorgatjuk.

Díszítés:
A csokoládétojásokat a ganache tetejére tesszük, óvatosan rányomkodjuk. Ezután a Csokis-málnás pite süteményt 20 percre hűtőbe tesszük.

Tippek:

A Csokis-málnás pite sütemény a hűtőszekrényben kb. 2 napig áll el.
A málnát ízlés szerint más bogyós gyümölccsel, például szederrel, áfonyával, nyáron egressel helyettesíthetjük.
A Csokis-málnás pite idénygyümölccsel vagy mirelit gyümölccsel is készíthető édes sütemény.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!