Citromos sajttorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához 26 cm Ø:
némi zsiradék
Tortaalaphoz:
125 g vajas keksz vagy zabkeksz
100 g vaj vagy margarin
Töltelékhez:
2 darab bio citrom
800 g krémsajt
150 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 darab tojás (M-es)
10 g Dr. Oetker Étkezési Keményítő
100 g lemon curd (angol citromkrém)
Díszítéshez:
50 g lemon curd (angol citromkrém)
1 teáskanál víz
1 darab bio citrom
némi aprított pisztácia
Elkészítés
Előkészítés:
A forma alját zsiradékkal kikenjük, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tortaalap:
A vajat vagy margarint egy lábasban, közepes hőfokon megolvasztjuk. A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk, és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A kekszmorzsát a megolvasztott zsiradékba keverjük. A morzsás masszát egyenletesen elosztjuk a forma aljában, és egy kanál hátuljával jól lenyomkodjuk. A formát a sütő alsó harmadába tesszük, és a tortaalapot elősütjük. (Sütés közben a zsiradék szivároghat a formából, ezért célszerű egy sütőpapírt helyezni alá.)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztaalapot a formával együtt sütőrácsra helyezzük és rövid ideig hűlni hagyjuk.
Töltelék:
A citromokat forró víz alatt megmossuk, és finoman lereszeljük a héjukat. Levüket kifacsarjuk, és kb. 75 ml-t kimérünk. A krémsajtot, a kétféle cukrot, a citromhéjat, a citromlevet, a tojásokat és a keményítőt konyhai robotgéppel (habverő) közepes fokozaton röviden összekeverjük. A töltelék felét az elősütött tortaalapra simítjuk. A lemond curdöt simára keverjük, a töltelékre kanalazzuk, és egy villa segítségével enyhén márványosra keverjük. A maradék tölteléket részleteiben rátesszük, elsimítjuk, és a süteményt a sütő alsó harmadába téve tovább sütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
A tortát a sütési idő lejárta után még 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk kissé nyitott sütőajtó mellett, majd sütőrácsra tesszük, és a formában hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
A süteményt kivesszük a formából. A lemon curdöt a vízzel egy kis lábasban összeforraljuk, és elosztjuk a sajttorta tetején. A citromot forró víz alatt megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A sajttortát a citromszeletekkel és az aprított pisztáciával díszítjük, majd tálalásig hűvös helyen tároljuk.
A vajat vagy margarint egy lábasban, közepes hőfokon megolvasztjuk. A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk, és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A kekszmorzsát a megolvasztott zsiradékba keverjük. A morzsás masszát egyenletesen elosztjuk a forma aljában, és egy kanál hátuljával jól lenyomkodjuk. A formát a sütő alsó harmadába tesszük, és a tortaalapot elősütjük. (Sütés közben a zsiradék szivároghat a formából, ezért célszerű egy sütőpapírt helyezni alá.)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztaalapot a formával együtt sütőrácsra helyezzük és rövid ideig hűlni hagyjuk.
Töltelék:
A citromokat forró víz alatt megmossuk, és finoman lereszeljük a héjukat. Levüket kifacsarjuk, és kb. 75 ml-t kimérünk. A krémsajtot, a kétféle cukrot, a citromhéjat, a citromlevet, a tojásokat és a keményítőt konyhai robotgéppel (habverő) közepes fokozaton röviden összekeverjük. A töltelék felét az elősütött tortaalapra simítjuk. A lemond curdöt simára keverjük, a töltelékre kanalazzuk, és egy villa segítségével enyhén márványosra keverjük. A maradék tölteléket részleteiben rátesszük, elsimítjuk, és a süteményt a sütő alsó harmadába téve tovább sütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
A tortát a sütési idő lejárta után még 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk kissé nyitott sütőajtó mellett, majd sütőrácsra tesszük, és a formában hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
A süteményt kivesszük a formából. A lemon curdöt a vízzel egy kis lábasban összeforraljuk, és elosztjuk a sajttorta tetején. A citromot forró víz alatt megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A sajttortát a citromszeletekkel és az aprított pisztáciával díszítjük, majd tálalásig hűvös helyen tároljuk.
Tipp:
A töltelékhez frissen reszelt citromhéj helyett használhatunk 1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéjat, frissen facsart citromlé helyett pedig választhatunk készen kapható citromlevet.
Kedvencnek jelölöm
Citromos sajttorta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához 26 cm Ø:
némi zsiradék
Tortaalaphoz:
125 g vajas keksz vagy zabkeksz
100 g vaj vagy margarin
Töltelékhez:
2 darab bio citrom
800 g krémsajt
150 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 darab tojás (M-es)
100 g lemon curd (angol citromkrém)
Díszítéshez:
50 g lemon curd (angol citromkrém)
1 teáskanál víz
1 darab bio citrom
némi aprított pisztácia
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A forma alját zsiradékkal kikenjük, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tortaalap:
A vajat vagy margarint egy lábasban, közepes hőfokon megolvasztjuk. A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk, és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A kekszmorzsát a megolvasztott zsiradékba keverjük. A morzsás masszát egyenletesen elosztjuk a forma aljában, és egy kanál hátuljával jól lenyomkodjuk. A formát a sütő alsó harmadába tesszük, és a tortaalapot elősütjük. (Sütés közben a zsiradék szivároghat a formából, ezért célszerű egy sütőpapírt helyezni alá.)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztaalapot a formával együtt sütőrácsra helyezzük és rövid ideig hűlni hagyjuk.
Töltelék:
A citromokat forró víz alatt megmossuk, és finoman lereszeljük a héjukat. Levüket kifacsarjuk, és kb. 75 ml-t kimérünk. A krémsajtot, a kétféle cukrot, a citromhéjat, a citromlevet, a tojásokat és a keményítőt konyhai robotgéppel (habverő) közepes fokozaton röviden összekeverjük. A töltelék felét az elősütött tortaalapra simítjuk. A lemond curdöt simára keverjük, a töltelékre kanalazzuk, és egy villa segítségével enyhén márványosra keverjük. A maradék tölteléket részleteiben rátesszük, elsimítjuk, és a süteményt a sütő alsó harmadába téve tovább sütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
A tortát a sütési idő lejárta után még 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk kissé nyitott sütőajtó mellett, majd sütőrácsra tesszük, és a formában hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
A süteményt kivesszük a formából. A lemon curdöt a vízzel egy kis lábasban összeforraljuk, és elosztjuk a sajttorta tetején. A citromot forró víz alatt megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A sajttortát a citromszeletekkel és az aprított pisztáciával díszítjük, majd tálalásig hűvös helyen tároljuk.
A vajat vagy margarint egy lábasban, közepes hőfokon megolvasztjuk. A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk, és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A kekszmorzsát a megolvasztott zsiradékba keverjük. A morzsás masszát egyenletesen elosztjuk a forma aljában, és egy kanál hátuljával jól lenyomkodjuk. A formát a sütő alsó harmadába tesszük, és a tortaalapot elősütjük. (Sütés közben a zsiradék szivároghat a formából, ezért célszerű egy sütőpapírt helyezni alá.)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztaalapot a formával együtt sütőrácsra helyezzük és rövid ideig hűlni hagyjuk.
Töltelék:
A citromokat forró víz alatt megmossuk, és finoman lereszeljük a héjukat. Levüket kifacsarjuk, és kb. 75 ml-t kimérünk. A krémsajtot, a kétféle cukrot, a citromhéjat, a citromlevet, a tojásokat és a keményítőt konyhai robotgéppel (habverő) közepes fokozaton röviden összekeverjük. A töltelék felét az elősütött tortaalapra simítjuk. A lemond curdöt simára keverjük, a töltelékre kanalazzuk, és egy villa segítségével enyhén márványosra keverjük. A maradék tölteléket részleteiben rátesszük, elsimítjuk, és a süteményt a sütő alsó harmadába téve tovább sütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
A tortát a sütési idő lejárta után még 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk kissé nyitott sütőajtó mellett, majd sütőrácsra tesszük, és a formában hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
A süteményt kivesszük a formából. A lemon curdöt a vízzel egy kis lábasban összeforraljuk, és elosztjuk a sajttorta tetején. A citromot forró víz alatt megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A sajttortát a citromszeletekkel és az aprított pisztáciával díszítjük, majd tálalásig hűvös helyen tároljuk.
Tipp:
A töltelékhez frissen reszelt citromhéj helyett használhatunk 1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéjat, frissen facsart citromlé helyett pedig választhatunk készen kapható citromlevet.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?