Citromos sajttorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához 26 cm Ø:
Tortaalaphoz:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy margarint egy lábasban, közepes hőfokon megolvasztjuk. A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk, és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A kekszmorzsát a megolvasztott zsiradékba keverjük. A morzsás masszát egyenletesen elosztjuk a forma aljában, és egy kanál hátuljával jól lenyomkodjuk. A formát a sütő alsó harmadába tesszük, és a tortaalapot elősütjük. (Sütés közben a zsiradék szivároghat a formából, ezért célszerű egy sütőpapírt helyezni alá.)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztaalapot a formával együtt sütőrácsra helyezzük és rövid ideig hűlni hagyjuk.
Töltelék:
A citromokat forró víz alatt megmossuk, és finoman lereszeljük a héjukat. Levüket kifacsarjuk, és kb. 75 ml-t kimérünk. A krémsajtot, a kétféle cukrot, a citromhéjat, a citromlevet, a tojásokat és a keményítőt konyhai robotgéppel (habverő) közepes fokozaton röviden összekeverjük. A töltelék felét az elősütött tortaalapra simítjuk. A lemond curdöt simára keverjük, a töltelékre kanalazzuk, és egy villa segítségével enyhén márványosra keverjük. A maradék tölteléket részleteiben rátesszük, elsimítjuk, és a süteményt a sütő alsó harmadába téve tovább sütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
A tortát a sütési idő lejárta után még 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk kissé nyitott sütőajtó mellett, majd sütőrácsra tesszük, és a formában hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
A süteményt kivesszük a formából. A lemon curdöt a vízzel egy kis lábasban összeforraljuk, és elosztjuk a sajttorta tetején. A citromot forró víz alatt megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A sajttortát a citromszeletekkel és az aprított pisztáciával díszítjük, majd tálalásig hűvös helyen tároljuk.
Tipp:
Citromos sajttorta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához 26 cm Ø:
Tortaalaphoz:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vajat vagy margarint egy lábasban, közepes hőfokon megolvasztjuk. A kekszet mélyhűtő tasakba tesszük, lezárjuk, és sodrófával addig ütögetjük, míg morzsa állagú nem lesz. A kekszmorzsát a megolvasztott zsiradékba keverjük. A morzsás masszát egyenletesen elosztjuk a forma aljában, és egy kanál hátuljával jól lenyomkodjuk. A formát a sütő alsó harmadába tesszük, és a tortaalapot elősütjük. (Sütés közben a zsiradék szivároghat a formából, ezért célszerű egy sütőpapírt helyezni alá.)
Sütési idő: kb. 8-10 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztaalapot a formával együtt sütőrácsra helyezzük és rövid ideig hűlni hagyjuk.
Töltelék:
A citromokat forró víz alatt megmossuk, és finoman lereszeljük a héjukat. Levüket kifacsarjuk, és kb. 75 ml-t kimérünk. A krémsajtot, a kétféle cukrot, a citromhéjat, a citromlevet, a tojásokat és a keményítőt konyhai robotgéppel (habverő) közepes fokozaton röviden összekeverjük. A töltelék felét az elősütött tortaalapra simítjuk. A lemond curdöt simára keverjük, a töltelékre kanalazzuk, és egy villa segítségével enyhén márványosra keverjük. A maradék tölteléket részleteiben rátesszük, elsimítjuk, és a süteményt a sütő alsó harmadába téve tovább sütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
A tortát a sütési idő lejárta után még 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk kissé nyitott sütőajtó mellett, majd sütőrácsra tesszük, és a formában hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
A süteményt kivesszük a formából. A lemon curdöt a vízzel egy kis lábasban összeforraljuk, és elosztjuk a sajttorta tetején. A citromot forró víz alatt megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A sajttortát a citromszeletekkel és az aprított pisztáciával díszítjük, majd tálalásig hűvös helyen tároljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?