Fahéjas-almás torta
Hozzávalók
Csatos sütőforma 26 cm Ø:
Piskótatésztához:
Almatöltelékhez:
Krémes töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső hőfok: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Keverjük bele a vanillincukorral elkevert cukrot 1 percig, majd további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük bele a sót és a kardamomot. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük bele, majd adjuk hozzá a kihűlt vajat vagy margarint. Öntsünk alaponként kb. 4 evőkanálnyi tésztát a tortakarika közepébe. Egyenletesen oszlassuk el a tésztát egy paletta vagy tortaemelő segítségével. Helyezzünk minden egyes alapot (összesen 5 alapot sütünk) a tortakarikával együtt a sütőbe tegyük a sütő középső részébe lévő rácsra és süssük meg.
Sütési idő: kb. 5-8 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük le a tortakarikát és közvetlenül a sütés után vegyük le az aljáról a piskóta alapokat, és hagyjuk őket egyenként egy süteményrácson kihűlni, majd távolítsuk el a sütőpapírt.
Töltelék:
Hámozzuk meg az almát. Egy almát vágjunk kb. 1 cm vastag szeletekre, és egy kis almamagvágóval vágjunk ki kb. 16 almát, tegyük citromlébe, és tegyük hűtőbe. A többi almát kockázzuk apróra. Forraljuk fel az almát 125 ml almalével egy lábasban, és főzzük kb. 5 percig. Keverjük össze a desszertöntetet a cukorral és az 50 ml almalével, folyamatos keverés közben adjuk hozzá az almához, és rövid ideig forraljuk fel, majd tegyük félre kihűlni.
Krém:
Keverjük össze a mascarponét, a cukrot, a fűszereket és a Calvadost egy keverőtálban, rövid ideig konyhai robotgéppel (habverő). A tejszínt a zselatin fixszel a csomagolás utasításai szerint verjük keményre, majd keverőlapáttal keverjük hozzá a mascarponés masszához.
Töltés:
Helyezzük a tortakarikát az első alap köré. Az almás töltelék 1/4 részét, valamint a krémes töltelék 1/4 részét kenjük az alsó rétegre. Helyezzük rá a második tortalapot, és enyhén nyomjuk le. Ismételjük meg a folyamatot, amíg 4 réteget nem kapunk. A legfelső rétegnek egyetlen rétegnek kell lennie. A kész tortát legalább 1 órára vagy egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Vegyük le a tortakarikát. A tejszínt a zselatin fix-el verjük fel kemény habbá, és kenjük a torta szélére. A maradék krémet tegyük egy 9 mm Ø díszítőcsővel ellátott habzsákba, és apró pöttyöket nyomjunk a tortára. Tegyük a tortát további kb. 1 órára a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt a torta szélét enyhén megszórjuk fahéjjal, és a kivágott almákkal díszítsük.
Tippek:
A piskótalapokat előző nap is elkészíthetjük.
Fahéjas-almás torta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos sütőforma 26 cm Ø:
Piskótatésztához:
Almatöltelékhez:
Krémes töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső hőfok: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Keverjük bele a vanillincukorral elkevert cukrot 1 percig, majd további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük bele a sót és a kardamomot. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük bele, majd adjuk hozzá a kihűlt vajat vagy margarint. Öntsünk alaponként kb. 4 evőkanálnyi tésztát a tortakarika közepébe. Egyenletesen oszlassuk el a tésztát egy paletta vagy tortaemelő segítségével. Helyezzünk minden egyes alapot (összesen 5 alapot sütünk) a tortakarikával együtt a sütőbe tegyük a sütő középső részébe lévő rácsra és süssük meg.
Sütési idő: kb. 5-8 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük le a tortakarikát és közvetlenül a sütés után vegyük le az aljáról a piskóta alapokat, és hagyjuk őket egyenként egy süteményrácson kihűlni, majd távolítsuk el a sütőpapírt.
Töltelék:
Hámozzuk meg az almát. Egy almát vágjunk kb. 1 cm vastag szeletekre, és egy kis almamagvágóval vágjunk ki kb. 16 almát, tegyük citromlébe, és tegyük hűtőbe. A többi almát kockázzuk apróra. Forraljuk fel az almát 125 ml almalével egy lábasban, és főzzük kb. 5 percig. Keverjük össze a desszertöntetet a cukorral és az 50 ml almalével, folyamatos keverés közben adjuk hozzá az almához, és rövid ideig forraljuk fel, majd tegyük félre kihűlni.
Krém:
Keverjük össze a mascarponét, a cukrot, a fűszereket és a Calvadost egy keverőtálban, rövid ideig konyhai robotgéppel (habverő). A tejszínt a zselatin fixszel a csomagolás utasításai szerint verjük keményre, majd keverőlapáttal keverjük hozzá a mascarponés masszához.
Töltés:
Helyezzük a tortakarikát az első alap köré. Az almás töltelék 1/4 részét, valamint a krémes töltelék 1/4 részét kenjük az alsó rétegre. Helyezzük rá a második tortalapot, és enyhén nyomjuk le. Ismételjük meg a folyamatot, amíg 4 réteget nem kapunk. A legfelső rétegnek egyetlen rétegnek kell lennie. A kész tortát legalább 1 órára vagy egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Vegyük le a tortakarikát. A tejszínt a zselatin fix-el verjük fel kemény habbá, és kenjük a torta szélére. A maradék krémet tegyük egy 9 mm Ø díszítőcsővel ellátott habzsákba, és apró pöttyöket nyomjunk a tortára. Tegyük a tortát további kb. 1 órára a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt a torta szélét enyhén megszórjuk fahéjjal, és a kivágott almákkal díszítsük.
Tippek:
A piskótalapokat előző nap is elkészíthetjük.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?