Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Fahéjas-almás torta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 16 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16 szelet elkészítéséhez

Csatos sütőforma 26 cm Ø:

sütőpapír

Piskótatésztához:

100 g vaj vagy margarin
6 darab tojás (M-es)
250 g cukor
1 csipet só
1 teáskanál kardamom
250 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Almatöltelékhez:

750 g alma
2-3 evőkanál citromlé
175 ml almalé
3 evőkanál cukor

Krémes töltelékhez:

500 g mascarpone sajtkrém
50 g cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál kardamom
4 evőkanál calvados
400 ml hideg habtejszín

Díszítéshez:

400 ml hideg habtejszín
egy kis őrölt fahéj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Olvasszuk fel a vajat vagy margarint, és hagyjuk kihűlni. A csatos tortaformát sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső hőfok: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Piskóta:
A tojásokat tegyük egy magas falú keverőtálba és konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Keverjük bele a vanillincukorral elkevert cukrot 1 percig, majd további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük bele a sót és a kardamomot. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük bele, majd adjuk hozzá a kihűlt vajat vagy margarint. Öntsünk alaponként kb. 4 evőkanálnyi tésztát a tortakarika közepébe. Egyenletesen oszlassuk el a tésztát egy paletta vagy tortaemelő segítségével. Helyezzünk minden egyes alapot (összesen 5 alapot sütünk) a tortakarikával együtt a sütőbe tegyük a sütő középső részébe lévő rácsra és süssük meg.

Sütési idő: kb. 5-8 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Vegyük le a tortakarikát és közvetlenül a sütés után vegyük le az aljáról a piskóta alapokat, és hagyjuk őket egyenként egy süteményrácson kihűlni, majd távolítsuk el a sütőpapírt.

Töltelék:
Hámozzuk meg az almát. Egy almát vágjunk kb. 1 cm vastag szeletekre, és egy kis almamagvágóval vágjunk ki kb. 16 almát, tegyük citromlébe, és tegyük hűtőbe. A többi almát kockázzuk apróra. Forraljuk fel az almát 125 ml almalével egy lábasban, és főzzük kb. 5 percig. Keverjük össze a desszertöntetet a cukorral és az 50 ml almalével, folyamatos keverés közben adjuk hozzá az almához, és rövid ideig forraljuk fel, majd tegyük félre kihűlni.

Krém:
Keverjük össze a mascarponét, a cukrot, a fűszereket és a Calvadost egy keverőtálban, rövid ideig konyhai robotgéppel (habverő). A tejszínt a zselatin fixszel a csomagolás utasításai szerint verjük keményre, majd keverőlapáttal keverjük hozzá a mascarponés masszához.

Töltés:
Helyezzük a tortakarikát az első alap köré. Az almás töltelék 1/4 részét, valamint a krémes töltelék 1/4 részét kenjük az alsó rétegre. Helyezzük rá a második tortalapot, és enyhén nyomjuk le. Ismételjük meg a folyamatot, amíg 4 réteget nem kapunk. A legfelső rétegnek egyetlen rétegnek kell lennie. A kész tortát legalább 1 órára vagy egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.

Díszítés:
Vegyük le a tortakarikát. A tejszínt a zselatin fix-el verjük fel kemény habbá, és kenjük a torta szélére. A maradék krémet tegyük egy 9 mm Ø díszítőcsővel ellátott habzsákba, és apró pöttyöket nyomjunk a tortára. Tegyük a tortát további kb. 1 órára a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt a torta szélét enyhén megszórjuk fahéjjal, és a kivágott almákkal díszítsük.

Tippek:

A Calvadost helyettesíthetjük almalével.
A piskótalapokat előző nap is elkészíthetjük.
Fahéjas-almás torta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
44 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!