Kis habcsók fák
Hozzávalók
Tésztához:
Narancskompóthoz:
Habcsók-fenyőkhöz:
Krémhez:
Elkészítés
Elkészítés:
A narancskompóthoz a narancsokat úgy hámozzuk meg, hogy ne maradjon rajta a fehér héja. Kivesszük a gerezdeket, és kinyomjuk belőlük a levet (kb. 130 ml). A cukrot és a tortazselét kis edényben összekeverjük, majd a narancslével, a kardamommal és a csillagánizzsal simára keverjük. Keverés közben a legmagasabb hőfokon felforraljuk, és 30 másodpercig főni hagyjuk. Óvatosan belekeverjük a narancsgerezdeket. Lehúzzuk a tűzhelyről, és félretesszük.
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén belisztezett munkafelületen kb. 0,3 mm vastagra nyújtjuk, és köröket (kb. 4 cm ø) szúrunk ki belőle. A tepsibe tesszük, és a sütő középső részében aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 13 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tepsit sütőrácsra tesszük és a tésztát hűlni hagyjuk, a sütő hőfokot lejjebb vesszük.
Alsó- és felső sütés: kb. 70 °C (előmelegítve)
A habcsók fenyőkhöz a tojásfehérjét és a sót tálban konyhai robotgéppel (habverő) keményre felverjük. Fokozatosan beleszórjuk a cukrot. További 5 percig keverjük, míg a cukor fel nem olvadt, és vastag, krémes tojáshab nem keletkezett. Belekeverjük a citromsavat és a zöld ételszínezéket. A tojáshabot csillagcsöves habzsákba töltjük, és fenyőket (kb. 4 cm ø, előtte esetleg kör alakú kinyomóval előrajzolhatjuk a mintát a sütőpapírra) nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Dekorcukorral díszítjük majd a sütő középső részében kb. 3 órát hagyjuk száradni.
A krémhez a vajat vagy margarint, a porcukrot és a kardamomot konyhai robotgéppel (habverő) világos színű krémmé felverjük. A krémet simacsöves habzsákba töltjük.
A kardamomot és a csillagánizst eltávolítjuk a narancskompótból. Minden tésztatallérra nyomunk egy kevés krémet, majd elosztjuk rajta a narancskompótot, és rátesszük a fenyőfát. Azonnal tálaljuk vagy maximum 1 órára hideg helyre tesszük.
Tipp:
Kis habcsók fák
Hozzávalók
kb. 20-22 darab elkészítéséhez
Tésztához:
Narancskompóthoz:
Habcsók-fenyőkhöz:
Krémhez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A narancskompóthoz a narancsokat úgy hámozzuk meg, hogy ne maradjon rajta a fehér héja. Kivesszük a gerezdeket, és kinyomjuk belőlük a levet (kb. 130 ml). A cukrot és a tortazselét kis edényben összekeverjük, majd a narancslével, a kardamommal és a csillagánizzsal simára keverjük. Keverés közben a legmagasabb hőfokon felforraljuk, és 30 másodpercig főni hagyjuk. Óvatosan belekeverjük a narancsgerezdeket. Lehúzzuk a tűzhelyről, és félretesszük.
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén belisztezett munkafelületen kb. 0,3 mm vastagra nyújtjuk, és köröket (kb. 4 cm ø) szúrunk ki belőle. A tepsibe tesszük, és a sütő középső részében aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 13 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tepsit sütőrácsra tesszük és a tésztát hűlni hagyjuk, a sütő hőfokot lejjebb vesszük.
Alsó- és felső sütés: kb. 70 °C (előmelegítve)
A habcsók fenyőkhöz a tojásfehérjét és a sót tálban konyhai robotgéppel (habverő) keményre felverjük. Fokozatosan beleszórjuk a cukrot. További 5 percig keverjük, míg a cukor fel nem olvadt, és vastag, krémes tojáshab nem keletkezett. Belekeverjük a citromsavat és a zöld ételszínezéket. A tojáshabot csillagcsöves habzsákba töltjük, és fenyőket (kb. 4 cm ø, előtte esetleg kör alakú kinyomóval előrajzolhatjuk a mintát a sütőpapírra) nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Dekorcukorral díszítjük majd a sütő középső részében kb. 3 órát hagyjuk száradni.
A krémhez a vajat vagy margarint, a porcukrot és a kardamomot konyhai robotgéppel (habverő) világos színű krémmé felverjük. A krémet simacsöves habzsákba töltjük.
A kardamomot és a csillagánizst eltávolítjuk a narancskompótból. Minden tésztatallérra nyomunk egy kevés krémet, majd elosztjuk rajta a narancskompótot, és rátesszük a fenyőfát. Azonnal tálaljuk vagy maximum 1 órára hideg helyre tesszük.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?