
Kókusztekercs torta



Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (kb. Ø 20 cm):
Tésztához:
Kekszmasszához:
Nyújtáshoz:
Krémhez:
Mázhoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tortabevonót összetördeljük, vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. A lágy vajat és a tojásokat keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot 1 percnyi keverés közben a tojásokhoz adjuk, és az egészet további 2 perc alatt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a már nem forró olvasztott tortabevonót. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a tortaformába simítjuk, a formát a sütő középső részébe helyezzük, és a tortalapot megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után meglazítjuk és eltávolítjuk a tortaforma peremét. A tésztalapot sütőpapírral borított sütőrácsra fordítjuk, a forma alját levesszük róla, és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. A tésztalapot egy tetszőleges tányérra vagy tortatálra tesszük, és köré helyezzük az elmosott kapcsos peremet vagy egy tortagyűrűt.
Kekszmassza:
A darált kekszet egy keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a kakaóport, a porcukrot, a rumaromát és kb. 350 ml tejet. Gyúrni kezdjük, közben apránként még annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon, puhább, gyúrható-nyújtató (de nem ragacsos) állagú masszát kell kapnunk. 6 egyenlő súlyú darabra osztjuk, ebből 5 darabot kinyújtunk a következőképpen: leterítünk egy nagyobb darab frissentartó fóliát és beszórjuk kókuszreszelékkel. Rátesszük az első darabot, ráborítunk egy másik frissentartó fóliát, és 20 cm átmérőjű vékony körré nyújtjuk (nyújtás közben a lapot egyszer megfordítjuk, hogy mindkét oldalába beledolgozzuk a kókuszreszeléket.) Hasonlóan kinyújtjuk a többit is. A 6. darabot ugyanilyen módon kinyújtjuk egy vékony, kb. 18x18 cm-es négyzetté.
Krém:
A lágy vajhoz hozzáadjuk a cukrot és kókuszreszeléket, és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kihabosítjuk, ezután a krémet 6 részre osztjuk. Az első adaggal vékonyan megkenjük az előkészített tésztalapot, és ráhelyezzük az első körré nyújtott kekszmasszát, amit megkenünk a 2. adag krémmel, majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg az utolsó körlapot is felhasználtuk (ezt már nem kenjük meg krémmel). Az utolsó adag krémmel megkenjük a négyzet alakú darabot, szorosan feltekerjük, és frissentartó fóliába csomagoljuk. A tortát szintén lefedjük frissentartó fóliával, és mindkettőt hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
Máz, díszítés:
A tortát kivesszük a hűtőből. A tortabevonót összetördeljük, vízgőz felett megolvasztjuk, majd elsimítjuk a torta tetején. A keksztekercset szeletekre vágjuk, kirakjuk vele a torta tetejét, megszórjuk tetszés szerint kókuszreszelékkel, és hagyjuk a mázat megszilárdulni. Tálalás előtt a kapcsos peremet vagy tortagyűrűt eltávolítjuk, és a tortát forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel szeletekre vágjuk.


Kókusztekercs torta
Hozzávalók
kb. 10-12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (kb. Ø 20 cm):
Tésztához:
Kekszmasszához:
Nyújtáshoz:
Krémhez:
Mázhoz:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tortabevonót összetördeljük, vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. A lágy vajat és a tojásokat keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton, 1 perc alatt habosra keverjük. A cukrot 1 percnyi keverés közben a tojásokhoz adjuk, és az egészet további 2 perc alatt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a már nem forró olvasztott tortabevonót. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük. A tésztát a tortaformába simítjuk, a formát a sütő középső részébe helyezzük, és a tortalapot megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után meglazítjuk és eltávolítjuk a tortaforma peremét. A tésztalapot sütőpapírral borított sütőrácsra fordítjuk, a forma alját levesszük róla, és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. A tésztalapot egy tetszőleges tányérra vagy tortatálra tesszük, és köré helyezzük az elmosott kapcsos peremet vagy egy tortagyűrűt.
Kekszmassza:
A darált kekszet egy keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a kakaóport, a porcukrot, a rumaromát és kb. 350 ml tejet. Gyúrni kezdjük, közben apránként még annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon, puhább, gyúrható-nyújtató (de nem ragacsos) állagú masszát kell kapnunk. 6 egyenlő súlyú darabra osztjuk, ebből 5 darabot kinyújtunk a következőképpen: leterítünk egy nagyobb darab frissentartó fóliát és beszórjuk kókuszreszelékkel. Rátesszük az első darabot, ráborítunk egy másik frissentartó fóliát, és 20 cm átmérőjű vékony körré nyújtjuk (nyújtás közben a lapot egyszer megfordítjuk, hogy mindkét oldalába beledolgozzuk a kókuszreszeléket.) Hasonlóan kinyújtjuk a többit is. A 6. darabot ugyanilyen módon kinyújtjuk egy vékony, kb. 18x18 cm-es négyzetté.
Krém:
A lágy vajhoz hozzáadjuk a cukrot és kókuszreszeléket, és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kihabosítjuk, ezután a krémet 6 részre osztjuk. Az első adaggal vékonyan megkenjük az előkészített tésztalapot, és ráhelyezzük az első körré nyújtott kekszmasszát, amit megkenünk a 2. adag krémmel, majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg az utolsó körlapot is felhasználtuk (ezt már nem kenjük meg krémmel). Az utolsó adag krémmel megkenjük a négyzet alakú darabot, szorosan feltekerjük, és frissentartó fóliába csomagoljuk. A tortát szintén lefedjük frissentartó fóliával, és mindkettőt hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
Máz, díszítés:
A tortát kivesszük a hűtőből. A tortabevonót összetördeljük, vízgőz felett megolvasztjuk, majd elsimítjuk a torta tetején. A keksztekercset szeletekre vágjuk, kirakjuk vele a torta tetejét, megszórjuk tetszés szerint kókuszreszelékkel, és hagyjuk a mázat megszilárdulni. Tálalás előtt a kapcsos peremet vagy tortagyűrűt eltávolítjuk, és a tortát forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel szeletekre vágjuk.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?