Linzi karácsonyi sütemény
Hozzávalók
A tésztához:
A bevonathoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Egy bevonatos serpenyőben a mandulát zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk, és egy nagy tányéron hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral keverőtálban elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a mandulát, majd konyhai robotgéppel (habverő) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává eldolgozzuk. A tésztát frissentartó fóliába csavarva kb. egy órát hideg helyen pihentetjük. A 26 cm-es csatos sütőforma alját kikenjük margarinnal. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C ( (előmelegítve))
Légkeveréses: kb. 160°C ( (előmelegítve))
A tészta negyedét enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Tetszés szerint karácsonyi motívumokat, pl. fenyőfa, csillag, hold, szúrunk ki és sütőpapíron félretesszük. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és félretesszük a sütemény peremének elkészítéséhez. A tészta 3⁄4-ét a csatos sütőforma aljába nyomkodjuk és a forma oldalát rácsatoljuk. A maradék tésztát ujjnyi vastagra formázzuk, beletesszük a sütőformába és kb. 1,5 cm magas peremet készítünk belőle a sütőforma széléhez nyomkodva.
Bevonat:
A szilvalekvárt a lapon elkenjük. A kiszúrt motívumokat rátesszük. A sütőformát rácson a sütő alsó részébe toljuk és megsütjük.
Sütési idő: 40- 45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elkészült süteményről a sütőforma szélét eltávolítjuk és egy rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Mandula helyett diót, mogyorót, pisztáciát is használhatunk a sütemény díszítéséhez.
Linzi karácsonyi sütemény
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
A tésztához:
A bevonathoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Egy bevonatos serpenyőben a mandulát zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk, és egy nagy tányéron hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral keverőtálban elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a mandulát, majd konyhai robotgéppel (habverő) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává eldolgozzuk. A tésztát frissentartó fóliába csavarva kb. egy órát hideg helyen pihentetjük. A 26 cm-es csatos sütőforma alját kikenjük margarinnal. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C ( (előmelegítve))
Légkeveréses: kb. 160°C ( (előmelegítve))
A tészta negyedét enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Tetszés szerint karácsonyi motívumokat, pl. fenyőfa, csillag, hold, szúrunk ki és sütőpapíron félretesszük. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és félretesszük a sütemény peremének elkészítéséhez. A tészta 3⁄4-ét a csatos sütőforma aljába nyomkodjuk és a forma oldalát rácsatoljuk. A maradék tésztát ujjnyi vastagra formázzuk, beletesszük a sütőformába és kb. 1,5 cm magas peremet készítünk belőle a sütőforma széléhez nyomkodva.
Bevonat:
A szilvalekvárt a lapon elkenjük. A kiszúrt motívumokat rátesszük. A sütőformát rácson a sütő alsó részébe toljuk és megsütjük.
Sütési idő: 40- 45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elkészült süteményről a sütőforma szélét eltávolítjuk és egy rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Mandula helyett diót, mogyorót, pisztáciát is használhatunk a sütemény díszítéséhez.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?