Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Stíriai metélt

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12-15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-15 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (20x30 cm):

némi zsiradék
kevés zsemlemorzsa

Metélttésztához:

500 g félzsíros túró
150 g búzaliszt
50 g porcukor
1 darab tojás (M-es)

Krémhez:

4 darab tojás (M-es)
80 g cukor
250 ml tej
50 g vaj vagy margarin
100 g tejföl

Díszítéshez:

porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit kikenjük zsiradékkal és az alját beszórjuk zsemlemorzsával. A túrót áttörjük.

Elkészítés:

Krém:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat a cukorral, a vanillincukorral és a citromhéjjal egy tálban vízgőz fölé tesszük, és kézi habverővel keverve addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. A tejből kimérünk 200 ml-t, hozzáöntjük, majd beletesszük a felkockázott vajat vagy margarint, és kevergetve addig melegítjük, amíg a zsiradék teljesen megolvad. Közben a maradék hideg tejben simára keverjük a keményítőt, majd a krémhez adjuk, és kevergetve besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk teljesen kihűlni, ezután kézi habverővel belekeverjük a tejfölt is.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Metélttészta:
A túrót, a búzalisztet, a porcukrot és a tojást konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) tésztává összedolgozzuk (ha ragad, további 1-2 evőkanál lisztet adunk hozzá). Lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd kb. 1,2-1,5 cm széles és 5-7 cm hosszú metéltre vágjuk. Egy nagy lábasban vizet forralunk, majd mérsékeljük a lángot, és a gyöngyöző vízben addig főzzük a metéltet, amíg a felszínre jön. Ekkor szűrőkanállal kivesszük, és áttesszük egy hideg vízzel teli tálba.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A krémhez először óvatosan hozzáforgatjuk a jól lecsepegtetett metéltet, majd a tojásfehérjehabot is. Az előkészített tepsibe simítjuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 45-50 perc

Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni vagy teljesen kihűlni. Felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp:

Keverhetünk a tésztához 50 g rumba áztatott mazsolát.
Stíriai metélt

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!