
Svéd mandulatorta



Hozzávalók
Csatos tortaformához (24 cm Ø):
Tojásfehérjehabhoz:
Vaníliakrémhez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét a cukorral keverőtálban nagyon keményre felverjük. Belekeverjük az őrölt mandulát és a massza felét a formában elsimítjuk. A formát a sütő közepében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét lecsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Megtisztítjuk a forma szélét és alját, és a formát ismét sütőpapírral béleljük. A massza másik felét a fent leírtak szerint a formába tesszük, egyenletesen elsimítjuk a tetejét és megsütjük.
A tortalapot sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Vaníliakrém:
A pudingport kis tálban összekeverjük a cukorral, majd a tojássárgájával és kb. 5 evőkanál tejjel habverővel összekeverjük. A maradék tejet edénybe öntjük, és felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és a kikevert pudingport habverővel belekeverjük. A pudingot 1 percig kevergetve főzzük, majd félretesszük, alkalmanként megkeverjük, és hagyjuk kihűlni.
A szeletelt mandulát bevonatos serpenyőben zsiradék nélkül barnára pirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni.
A sütőpapírt eltávolítjuk a tortalapokról. Az egyik tortalapot tortatálra tesszük, és megkenjük a vaníliakrém kb. ¾ részével. Rátesszük, és rányomkodjuk a felső tortalapot. A maradék krémet elkenjük a tortán és a torta szélén. A torta tetejét és oldalát mandulával megszórjuk, a legjobb, ha tésztakártya segítségével. Legalább 3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrényben állni hagyjuk.
Tippek:
Ha van két 24 cm Ø tortaformánk, akkor a két tortalapot egyszerre is megsüthetjük.


Svéd mandulatorta
Hozzávalók
kb.12 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (24 cm Ø):
Tojásfehérjehabhoz:
Vaníliakrémhez:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét a cukorral keverőtálban nagyon keményre felverjük. Belekeverjük az őrölt mandulát és a massza felét a formában elsimítjuk. A formát a sütő közepében lévő rácsra tesszük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét lecsatoljuk, és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Megtisztítjuk a forma szélét és alját, és a formát ismét sütőpapírral béleljük. A massza másik felét a fent leírtak szerint a formába tesszük, egyenletesen elsimítjuk a tetejét és megsütjük.
A tortalapot sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Vaníliakrém:
A pudingport kis tálban összekeverjük a cukorral, majd a tojássárgájával és kb. 5 evőkanál tejjel habverővel összekeverjük. A maradék tejet edénybe öntjük, és felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, és a kikevert pudingport habverővel belekeverjük. A pudingot 1 percig kevergetve főzzük, majd félretesszük, alkalmanként megkeverjük, és hagyjuk kihűlni.
A szeletelt mandulát bevonatos serpenyőben zsiradék nélkül barnára pirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni.
A sütőpapírt eltávolítjuk a tortalapokról. Az egyik tortalapot tortatálra tesszük, és megkenjük a vaníliakrém kb. ¾ részével. Rátesszük, és rányomkodjuk a felső tortalapot. A maradék krémet elkenjük a tortán és a torta szélén. A torta tetejét és oldalát mandulával megszórjuk, a legjobb, ha tésztakártya segítségével. Legalább 3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőszekrényben állni hagyjuk.
Tippek:
Ha van két 24 cm Ø tortaformánk, akkor a két tortalapot egyszerre is megsüthetjük.

Legújabb cikkek

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?


Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!


Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban
A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?