
Szilveszteri rakéták



Hozzávalók
Tésztához:
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 csapott teáskanál cukor
1 púpos teáskanál só
3 evőkanál olaj
250 ml langyos víz
Töltelékhez:
265 g csicseriborsó (lecsepegtetve)
600 g darált hús
1 darab tojás (közepes méretű)
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál mustár
1 teáskanál garam masala (indiai fűszerkeverék)
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
4 evőkanál zsemlemorzsa
Ezenkívül:
300 g sajt (pl. Gouda) vastag szeletekre vágva
kevés búzaliszt
kb. 18 darab hosszú hurkapálcika
Kenéshez:
1 darab tojás (közepes méretű)
Elkészítés
Elkészítés:
A Szilveszteri rakéták hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony, majd a legmagasabb fokozaton 5 percig keverve sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg az szemmel láthatóan megnő (kb. 40-50 perc).
Közben a sajtból 18 nyilat vágunk a díszítéshez. A sajtmaradékot apróra szeleteljük. A csicseriborsót lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
A töltelékhez a csicseriborsót, a darált húst, a sajtmaradékot és többi hozzávalót összekeverjük. A masszából enyhén lisztezett munkafelületen 18 db, egyenként kb. 14 cm hosszú hengert formázunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelület átgyúrjuk, és kb. 45 x 40 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A tészta hosszabbik oldalát 18 egyenlő részre osztjuk, és hosszában csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat a darált húsos rudak köré csavarjuk. A tekercseket varrattal lefelé a tepsibe helyezzük és hurkapálcikával hosszában átszúrjuk. A pálcika kb. 3 cm-rel érjen túl a rúdon. A tojást felverjük és megkenjük vele a tekercseket, majd 10 percig újra kelni hagyjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült süteményt sütőpapírral együtt, sütőrácsra húzzuk. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.
A Szilveszteri rakéták szilveszteri sütemény tálalása előtt a sajtnyilakat szúrjuk rá a pálcika hegyére.
A tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony, majd a legmagasabb fokozaton 5 percig keverve sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg az szemmel láthatóan megnő (kb. 40-50 perc).
Közben a sajtból 18 nyilat vágunk a díszítéshez. A sajtmaradékot apróra szeleteljük. A csicseriborsót lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
A töltelékhez a csicseriborsót, a darált húst, a sajtmaradékot és többi hozzávalót összekeverjük. A masszából enyhén lisztezett munkafelületen 18 db, egyenként kb. 14 cm hosszú hengert formázunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelület átgyúrjuk, és kb. 45 x 40 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A tészta hosszabbik oldalát 18 egyenlő részre osztjuk, és hosszában csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat a darált húsos rudak köré csavarjuk. A tekercseket varrattal lefelé a tepsibe helyezzük és hurkapálcikával hosszában átszúrjuk. A pálcika kb. 3 cm-rel érjen túl a rúdon. A tojást felverjük és megkenjük vele a tekercseket, majd 10 percig újra kelni hagyjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült süteményt sütőpapírral együtt, sütőrácsra húzzuk. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.
A Szilveszteri rakéták szilveszteri sütemény tálalása előtt a sajtnyilakat szúrjuk rá a pálcika hegyére.
Tippek:
A sajtnyilak nélkül a Szilveszteri rakéták sütemény lefagyasztható. Ekkor fogyasztás előtt engedjük fel szobahőmérsékleten, majd kb. 5 percig süssük át.
A garam masala fűszerkeverék curryvel is helyettesíthető.
A garam masala fűszerkeverék curryvel is helyettesíthető.

Kedvencnek jelölöm

Szilveszteri rakéták
Hozzávalók
kb. 18 darab elkészítéséhez
Tésztához:
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 csapott teáskanál cukor
1 púpos teáskanál só
3 evőkanál olaj
250 ml langyos víz
Töltelékhez:
265 g csicseriborsó (lecsepegtetve)
600 g darált hús
1 darab tojás (közepes méretű)
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál mustár
1 teáskanál garam masala (indiai fűszerkeverék)
4 evőkanál zsemlemorzsa
Ezenkívül:
300 g sajt (pl. Gouda) vastag szeletekre vágva
kevés búzaliszt
kb. 18 darab hosszú hurkapálcika
Kenéshez:
1 darab tojás (közepes méretű)
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A Szilveszteri rakéták hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony, majd a legmagasabb fokozaton 5 percig keverve sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg az szemmel láthatóan megnő (kb. 40-50 perc).
Közben a sajtból 18 nyilat vágunk a díszítéshez. A sajtmaradékot apróra szeleteljük. A csicseriborsót lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
A töltelékhez a csicseriborsót, a darált húst, a sajtmaradékot és többi hozzávalót összekeverjük. A masszából enyhén lisztezett munkafelületen 18 db, egyenként kb. 14 cm hosszú hengert formázunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelület átgyúrjuk, és kb. 45 x 40 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A tészta hosszabbik oldalát 18 egyenlő részre osztjuk, és hosszában csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat a darált húsos rudak köré csavarjuk. A tekercseket varrattal lefelé a tepsibe helyezzük és hurkapálcikával hosszában átszúrjuk. A pálcika kb. 3 cm-rel érjen túl a rúdon. A tojást felverjük és megkenjük vele a tekercseket, majd 10 percig újra kelni hagyjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült süteményt sütőpapírral együtt, sütőrácsra húzzuk. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.
A Szilveszteri rakéták szilveszteri sütemény tálalása előtt a sajtnyilakat szúrjuk rá a pálcika hegyére.
A tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony, majd a legmagasabb fokozaton 5 percig keverve sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg az szemmel láthatóan megnő (kb. 40-50 perc).
Közben a sajtból 18 nyilat vágunk a díszítéshez. A sajtmaradékot apróra szeleteljük. A csicseriborsót lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
A töltelékhez a csicseriborsót, a darált húst, a sajtmaradékot és többi hozzávalót összekeverjük. A masszából enyhén lisztezett munkafelületen 18 db, egyenként kb. 14 cm hosszú hengert formázunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelület átgyúrjuk, és kb. 45 x 40 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A tészta hosszabbik oldalát 18 egyenlő részre osztjuk, és hosszában csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat a darált húsos rudak köré csavarjuk. A tekercseket varrattal lefelé a tepsibe helyezzük és hurkapálcikával hosszában átszúrjuk. A pálcika kb. 3 cm-rel érjen túl a rúdon. A tojást felverjük és megkenjük vele a tekercseket, majd 10 percig újra kelni hagyjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült süteményt sütőpapírral együtt, sütőrácsra húzzuk. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.
A Szilveszteri rakéták szilveszteri sütemény tálalása előtt a sajtnyilakat szúrjuk rá a pálcika hegyére.
Tippek:
A sajtnyilak nélkül a Szilveszteri rakéták sütemény lefagyasztható. Ekkor fogyasztás előtt engedjük fel szobahőmérsékleten, majd kb. 5 percig süssük át.
A garam masala fűszerkeverék curryvel is helyettesíthető.
A garam masala fűszerkeverék curryvel is helyettesíthető.

Legújabb cikkek
0

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

0

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?