Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Túrós-juhtúrós pogácsa

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 25 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 25 darab elkészítéséhez

Tésztához:

250 g búzaliszt
250 g vaj vagy margarin
125 g félzsíros túró
125 g krémes juhtúró
1 db tojás (M-es)
1 csapott teáskanál (5 g) só

Kenéshez:

1 db tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A Túrós-juhtúrós pogácsa hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk az áttört túrót, a juhtúrót, a tojást és a sót. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) sima tésztává összedolgozzuk.
A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Először behajtjuk az egyik oldalát, majd ráhajtjuk a vele szemben lévő oldalt. Hasonlóan ráhajtogatjuk a másik két oldalt is, egy vastag négyzetet fogunk kapni. 20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk fél cm vastag téglalappá. A hajtogatást és a nyújtást (pihentetéssel együtt) még kétszer megismételjük úgy, hogy a hajtogatás iránya és sorrendje mindig azonos legyen.

A sütőt előmelegítjük.

Alsó-felső sütés: 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 160 °C (előmelegítve)

A háromszor hajtogatott és pihentetett tésztát 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és közepes méretű (kb. 3,5-4 cm ⌀) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól kellő távolságra. A Túrós-juhtúrós pogácsa tetejét megkenjük a felvert tojással. A sütőlemezt a sütő alsó harmadába toljuk, és a pogácsákat megsütjük.

Sütési idő: kb. 25 perc

A kész pogácsákat a sütőlemezzel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A pogácsaszaggatót mártsuk lisztbe, így könnyebb lesz kiszaggatni a pogácsákat.
A felvert tojást keverjük el egy kiskanál tejföllel, így szép barna színt kap.
A Túrós-juhtúrós pogácsa tetejét díszíthetjük köménymaggal, szezámmaggal, reszelt parmezánnal, vagy egyéb finomra reszelt kemény/félkemény sajttal.
Túrós-juhtúrós pogácsa

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!