
Adventi torta



Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
sütőpapír
Kekszalaphoz:
200 g fűszeres spekulatius vagy diós keksz
100 g vaj vagy margarin
Túró-mascarpone krémhez:
6 lap Dr. Oetker Lapzselatin
200 ml hideg habtejszín
250 g mascarpone krémsajt
500 g zsírszegény túró
2 evőkanál méz
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 teáskanál őrölt fahéj
75 g cukor
Gyümölcsös réteghez:
2 darab narancs
250 g körte
3 evőkanál narancslikőr
150 ml narancslé
70 ml víz
1 tasak Dr. Oetker Tortazselé színtelen
2 evőkanál cukor
Elkészítés
Elkészítés:
Kekszalap:
Helyezzünk egy darab sütőpapírt egy tortatálra, és tegyük rá a zárt tortaforma karimáját. Tegyük a spekulatius vagy diós kekszet egy fagyasztózacskóba, és zárjuk le szorosan. A kekszet egy sodrófával finoman nyomkodjuk össze, hogy morzsák képződjenek. Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben, adjuk hozzá a morzsát, és keverjük jól össze. A masszát öntsük a formába és egy kanál segítségével egyenletesen nyomkodjuk le, hogy egy alapot képezzen. A kekszalapot a további feldolgozásig tegyük hűtőbe.
Túrós-mascarpone krém:
A lapzselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint áztassuk be. A tejszínt verjük fel keményre. A mascarponét a túróval, a mézzel, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a cukorral keverjük össze. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint oldjuk fel. Először kb. 4 evőkanál mascarpone-túró keveréket keverjünk össze habverővel és a feloldott zselatinnal, majd keverjük hozzá a többi keveréket. Végül keverjük hozzá a felvert tejszínt. A krémet öntsük a kekszalapra és simítsuk el a tetejét. A tortát kb. 2 órára tegyük hűtőszekrénybe.
Gyümölcsös réteg:
Hámozzuk meg a narancsokat, távolítsuk el a fehér héjat, és vágjuk ki a gyümölcsfiléket. Hámozzuk meg a körtéket, vágjuk négy részre, távolítsuk el a magházat, és vágjuk szeletekre. A gyümölcsöket egyenletesen elosztva helyezzük a krémre. Keverjük össze a narancslikőrt, a narancslevet és a vizet. Keverjük össze a tortazselét a cukorral egy főzőedényben, és fokozatosan keverjük hozzá a folyadékot. Keverés közben forraljuk fel az egészet, majd öntsük a gyümölcsre, és hagyjuk megszilárdulni.
A tortát egy nagy tortalapáttal emeljük le a sütőpapírról. Húzzuk ki a sütőpapírt az alja alól. Óvatosan válasszuk le és távolítsuk el a tortaformát egy késsel. Tetszés szerint díszítsük a tortát reszelt csokoládéval.
Helyezzünk egy darab sütőpapírt egy tortatálra, és tegyük rá a zárt tortaforma karimáját. Tegyük a spekulatius vagy diós kekszet egy fagyasztózacskóba, és zárjuk le szorosan. A kekszet egy sodrófával finoman nyomkodjuk össze, hogy morzsák képződjenek. Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben, adjuk hozzá a morzsát, és keverjük jól össze. A masszát öntsük a formába és egy kanál segítségével egyenletesen nyomkodjuk le, hogy egy alapot képezzen. A kekszalapot a további feldolgozásig tegyük hűtőbe.
Túrós-mascarpone krém:
A lapzselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint áztassuk be. A tejszínt verjük fel keményre. A mascarponét a túróval, a mézzel, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a cukorral keverjük össze. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint oldjuk fel. Először kb. 4 evőkanál mascarpone-túró keveréket keverjünk össze habverővel és a feloldott zselatinnal, majd keverjük hozzá a többi keveréket. Végül keverjük hozzá a felvert tejszínt. A krémet öntsük a kekszalapra és simítsuk el a tetejét. A tortát kb. 2 órára tegyük hűtőszekrénybe.
Gyümölcsös réteg:
Hámozzuk meg a narancsokat, távolítsuk el a fehér héjat, és vágjuk ki a gyümölcsfiléket. Hámozzuk meg a körtéket, vágjuk négy részre, távolítsuk el a magházat, és vágjuk szeletekre. A gyümölcsöket egyenletesen elosztva helyezzük a krémre. Keverjük össze a narancslikőrt, a narancslevet és a vizet. Keverjük össze a tortazselét a cukorral egy főzőedényben, és fokozatosan keverjük hozzá a folyadékot. Keverés közben forraljuk fel az egészet, majd öntsük a gyümölcsre, és hagyjuk megszilárdulni.
A tortát egy nagy tortalapáttal emeljük le a sütőpapírról. Húzzuk ki a sütőpapírt az alja alól. Óvatosan válasszuk le és távolítsuk el a tortaformát egy késsel. Tetszés szerint díszítsük a tortát reszelt csokoládéval.
Tippek:
A kekszalap 1-2 nappal a fogyasztás előtt elkészíthető. Ezután letakarva hűtőbe tesszük.
A kekszalap tortapapírra is elkészíthető.
Alkoholmentes tortához egyszerűen cseréljük ki a likőrt narancslével.
A kekszalap tortapapírra is elkészíthető.
Alkoholmentes tortához egyszerűen cseréljük ki a likőrt narancslével.

Kedvencnek jelölöm

Adventi torta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
sütőpapír
Kekszalaphoz:
200 g fűszeres spekulatius vagy diós keksz
100 g vaj vagy margarin
Túró-mascarpone krémhez:
6 lap Dr. Oetker Lapzselatin
200 ml hideg habtejszín
250 g mascarpone krémsajt
500 g zsírszegény túró
2 evőkanál méz
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 teáskanál őrölt fahéj
75 g cukor
Gyümölcsös réteghez:
2 darab narancs
250 g körte
3 evőkanál narancslikőr
150 ml narancslé
70 ml víz
1 tasak Dr. Oetker Tortazselé színtelen
2 evőkanál cukor
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Kekszalap:
Helyezzünk egy darab sütőpapírt egy tortatálra, és tegyük rá a zárt tortaforma karimáját. Tegyük a spekulatius vagy diós kekszet egy fagyasztózacskóba, és zárjuk le szorosan. A kekszet egy sodrófával finoman nyomkodjuk össze, hogy morzsák képződjenek. Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben, adjuk hozzá a morzsát, és keverjük jól össze. A masszát öntsük a formába és egy kanál segítségével egyenletesen nyomkodjuk le, hogy egy alapot képezzen. A kekszalapot a további feldolgozásig tegyük hűtőbe.
Túrós-mascarpone krém:
A lapzselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint áztassuk be. A tejszínt verjük fel keményre. A mascarponét a túróval, a mézzel, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a cukorral keverjük össze. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint oldjuk fel. Először kb. 4 evőkanál mascarpone-túró keveréket keverjünk össze habverővel és a feloldott zselatinnal, majd keverjük hozzá a többi keveréket. Végül keverjük hozzá a felvert tejszínt. A krémet öntsük a kekszalapra és simítsuk el a tetejét. A tortát kb. 2 órára tegyük hűtőszekrénybe.
Gyümölcsös réteg:
Hámozzuk meg a narancsokat, távolítsuk el a fehér héjat, és vágjuk ki a gyümölcsfiléket. Hámozzuk meg a körtéket, vágjuk négy részre, távolítsuk el a magházat, és vágjuk szeletekre. A gyümölcsöket egyenletesen elosztva helyezzük a krémre. Keverjük össze a narancslikőrt, a narancslevet és a vizet. Keverjük össze a tortazselét a cukorral egy főzőedényben, és fokozatosan keverjük hozzá a folyadékot. Keverés közben forraljuk fel az egészet, majd öntsük a gyümölcsre, és hagyjuk megszilárdulni.
A tortát egy nagy tortalapáttal emeljük le a sütőpapírról. Húzzuk ki a sütőpapírt az alja alól. Óvatosan válasszuk le és távolítsuk el a tortaformát egy késsel. Tetszés szerint díszítsük a tortát reszelt csokoládéval.
Helyezzünk egy darab sütőpapírt egy tortatálra, és tegyük rá a zárt tortaforma karimáját. Tegyük a spekulatius vagy diós kekszet egy fagyasztózacskóba, és zárjuk le szorosan. A kekszet egy sodrófával finoman nyomkodjuk össze, hogy morzsák képződjenek. Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben, adjuk hozzá a morzsát, és keverjük jól össze. A masszát öntsük a formába és egy kanál segítségével egyenletesen nyomkodjuk le, hogy egy alapot képezzen. A kekszalapot a további feldolgozásig tegyük hűtőbe.
Túrós-mascarpone krém:
A lapzselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint áztassuk be. A tejszínt verjük fel keményre. A mascarponét a túróval, a mézzel, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a cukorral keverjük össze. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint oldjuk fel. Először kb. 4 evőkanál mascarpone-túró keveréket keverjünk össze habverővel és a feloldott zselatinnal, majd keverjük hozzá a többi keveréket. Végül keverjük hozzá a felvert tejszínt. A krémet öntsük a kekszalapra és simítsuk el a tetejét. A tortát kb. 2 órára tegyük hűtőszekrénybe.
Gyümölcsös réteg:
Hámozzuk meg a narancsokat, távolítsuk el a fehér héjat, és vágjuk ki a gyümölcsfiléket. Hámozzuk meg a körtéket, vágjuk négy részre, távolítsuk el a magházat, és vágjuk szeletekre. A gyümölcsöket egyenletesen elosztva helyezzük a krémre. Keverjük össze a narancslikőrt, a narancslevet és a vizet. Keverjük össze a tortazselét a cukorral egy főzőedényben, és fokozatosan keverjük hozzá a folyadékot. Keverés közben forraljuk fel az egészet, majd öntsük a gyümölcsre, és hagyjuk megszilárdulni.
A tortát egy nagy tortalapáttal emeljük le a sütőpapírról. Húzzuk ki a sütőpapírt az alja alól. Óvatosan válasszuk le és távolítsuk el a tortaformát egy késsel. Tetszés szerint díszítsük a tortát reszelt csokoládéval.
Tippek:
A kekszalap 1-2 nappal a fogyasztás előtt elkészíthető. Ezután letakarva hűtőbe tesszük.
A kekszalap tortapapírra is elkészíthető.
Alkoholmentes tortához egyszerűen cseréljük ki a likőrt narancslével.
A kekszalap tortapapírra is elkészíthető.
Alkoholmentes tortához egyszerűen cseréljük ki a likőrt narancslével.

Legújabb cikkek
0

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

0

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?