Áfonyás tekercs
Hozzávalók
Kelttésztához:
175 ml tej
25 g Rama
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
40 g porcukor
fél csapott teáskanál só
1 teáskanál őrölt kardamom
1 darab tojás (közepes méretű)
Töltelékhez:
250 g fekete áfonya
50 g porcukor
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
25 g Rama
Ezenkívül:
kb. 2 evőkanál tej
kb. 2 evőkanál porcukor
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit (40 x 30 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
A tésztához tejet felmelegítjük, és a margarint felolvasztjuk benne. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tejes keverékkel együtt, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd legmagasabb fokozaton 5 percig sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, amíg szemmel láthatóan megnő (kb. 1 óra). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A töltelékhez áfonyát megmossuk, és egy szűrőn lecsöpögtetjük. A cukrot és a fahéjat összekeverjük. A vajat egy főzőedényben felolvasztjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen egy 40 x 30 cm-es lappá nyújtjuk. A megolvasztott vajjal meglocsoljuk, majd fahéjas cukorral hintjük. Az áfonyát egyenletesen elosztjuk rajta, úgy, hogy a hosszabbik oldalon 5 cm szélességben szabadon hagyjuk. A tésztát a hosszabbik oldalról indítva feltekerjük, és varrattal lefelé a tepsibe helyezzük. A tekercs végeit összenyomjuk, és tejjel megkenjük. A tésztát meleg helyen újra megpihentetjük (kb. 20 percig), majd egy éles kés segítségével 3 cm mélyen bevágjuk.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral hintjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A töltelékhez áfonyát megmossuk, és egy szűrőn lecsöpögtetjük. A cukrot és a fahéjat összekeverjük. A vajat egy főzőedényben felolvasztjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen egy 40 x 30 cm-es lappá nyújtjuk. A megolvasztott vajjal meglocsoljuk, majd fahéjas cukorral hintjük. Az áfonyát egyenletesen elosztjuk rajta, úgy, hogy a hosszabbik oldalon 5 cm szélességben szabadon hagyjuk. A tésztát a hosszabbik oldalról indítva feltekerjük, és varrattal lefelé a tepsibe helyezzük. A tekercs végeit összenyomjuk, és tejjel megkenjük. A tésztát meleg helyen újra megpihentetjük (kb. 20 percig), majd egy éles kés segítségével 3 cm mélyen bevágjuk.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral hintjük.
Tipp:
A sütemény különösen finom, ha egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.
Kedvencnek jelölöm
Áfonyás tekercs
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Kelttésztához:
175 ml tej
25 g Rama
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
40 g porcukor
fél csapott teáskanál só
1 teáskanál őrölt kardamom
1 darab tojás (közepes méretű)
Töltelékhez:
250 g fekete áfonya
50 g porcukor
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
25 g Rama
Ezenkívül:
kb. 2 evőkanál tej
kb. 2 evőkanál porcukor
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit (40 x 30 cm) sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
A tésztához tejet felmelegítjük, és a margarint felolvasztjuk benne. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tejes keverékkel együtt, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd legmagasabb fokozaton 5 percig sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, amíg szemmel láthatóan megnő (kb. 1 óra). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A töltelékhez áfonyát megmossuk, és egy szűrőn lecsöpögtetjük. A cukrot és a fahéjat összekeverjük. A vajat egy főzőedényben felolvasztjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen egy 40 x 30 cm-es lappá nyújtjuk. A megolvasztott vajjal meglocsoljuk, majd fahéjas cukorral hintjük. Az áfonyát egyenletesen elosztjuk rajta, úgy, hogy a hosszabbik oldalon 5 cm szélességben szabadon hagyjuk. A tésztát a hosszabbik oldalról indítva feltekerjük, és varrattal lefelé a tepsibe helyezzük. A tekercs végeit összenyomjuk, és tejjel megkenjük. A tésztát meleg helyen újra megpihentetjük (kb. 20 percig), majd egy éles kés segítségével 3 cm mélyen bevágjuk.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral hintjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A töltelékhez áfonyát megmossuk, és egy szűrőn lecsöpögtetjük. A cukrot és a fahéjat összekeverjük. A vajat egy főzőedényben felolvasztjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen egy 40 x 30 cm-es lappá nyújtjuk. A megolvasztott vajjal meglocsoljuk, majd fahéjas cukorral hintjük. Az áfonyát egyenletesen elosztjuk rajta, úgy, hogy a hosszabbik oldalon 5 cm szélességben szabadon hagyjuk. A tésztát a hosszabbik oldalról indítva feltekerjük, és varrattal lefelé a tepsibe helyezzük. A tekercs végeit összenyomjuk, és tejjel megkenjük. A tésztát meleg helyen újra megpihentetjük (kb. 20 percig), majd egy éles kés segítségével 3 cm mélyen bevágjuk.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral hintjük.
Tipp:
A sütemény különösen finom, ha egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?