Anyák napi epertorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (20 cm Ø):
Tésztához:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben 1 perc alatt belekeverjük a vanillincukorral összekevert cukrot, és további 2 percig felverjük. Belekeverünk egy teáskanál piros ételszínezéket. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük. Szintén röviden belekeverjük a vajat. A tésztát a formába töltjük, és elkenjük. A formát a sütő alsó részében lévő rácsra toljuk és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét leválasztjuk és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral borított sütőrácsra fordítjuk, és hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk a sütőpapírt, a tortalapot visszafordítjuk, és vízszintesen kétszer átvágjuk. A legalsó lapot tortatálra fektetjük.
Krém:
Az epret megmossuk. megtisztítjuk, és néhány kisebb epret félreteszünk. A többi epret finomra kockázzuk. A tejszínt a zselatin fix-szel a csomagoláson található leírás szerint keményre felverjük. A mascarponet, a porcukrot és a citromlevet keverőtálban összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. A krém ¾ részét nagylyukú habzsákba (15 mm Ø) töltjük, az eperkockákat óvatosan belekeverjük a maradék krémbe.
Töltelék:
A tortalap szélére a világos krémből halmokat nyomunk. Az eperkrém felét a piskótalapra adagoljuk, és elkenjük. Rátesszük a középső tortalapot, és a külső peremére halmokat nyomunk. A maradék eperkrémet elsimítjuk a tortalapon. Rátesszük az utolsó tortalapot. A világos krémmel a torta tetejére halmokat nyomunk, majd a tortát kb. 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
4 szív alakú bonbont egy-egy fogpiszkálóra szúrunk, és dekortollal díszítjük (pl. „ANYA” felirattal). A szívószálakból akkora darabokat vágunk le, amik kicsit rövidebbek a fogpiszkálónál, és a fogpiszkálót a szívószálon keresztül a tortába szúrjuk. A maradék eprekbe a szár részénél éket vágunk ki úgy, hogy „szívek” keletkezzenek, és a tortát ezekkel az eprekkel és további bonbonokkal díszítjük.
Tipp:
Anyák napi epertorta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (20 cm Ø):
Tésztához:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben 1 perc alatt belekeverjük a vanillincukorral összekevert cukrot, és további 2 percig felverjük. Belekeverünk egy teáskanál piros ételszínezéket. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük. Szintén röviden belekeverjük a vajat. A tésztát a formába töltjük, és elkenjük. A formát a sütő alsó részében lévő rácsra toljuk és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A forma szélét leválasztjuk és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral borított sütőrácsra fordítjuk, és hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk a sütőpapírt, a tortalapot visszafordítjuk, és vízszintesen kétszer átvágjuk. A legalsó lapot tortatálra fektetjük.
Krém:
Az epret megmossuk. megtisztítjuk, és néhány kisebb epret félreteszünk. A többi epret finomra kockázzuk. A tejszínt a zselatin fix-szel a csomagoláson található leírás szerint keményre felverjük. A mascarponet, a porcukrot és a citromlevet keverőtálban összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. A krém ¾ részét nagylyukú habzsákba (15 mm Ø) töltjük, az eperkockákat óvatosan belekeverjük a maradék krémbe.
Töltelék:
A tortalap szélére a világos krémből halmokat nyomunk. Az eperkrém felét a piskótalapra adagoljuk, és elkenjük. Rátesszük a középső tortalapot, és a külső peremére halmokat nyomunk. A maradék eperkrémet elsimítjuk a tortalapon. Rátesszük az utolsó tortalapot. A világos krémmel a torta tetejére halmokat nyomunk, majd a tortát kb. 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
4 szív alakú bonbont egy-egy fogpiszkálóra szúrunk, és dekortollal díszítjük (pl. „ANYA” felirattal). A szívószálakból akkora darabokat vágunk le, amik kicsit rövidebbek a fogpiszkálónál, és a fogpiszkálót a szívószálon keresztül a tortába szúrjuk. A maradék eprekbe a szár részénél éket vágunk ki úgy, hogy „szívek” keletkezzenek, és a tortát ezekkel az eprekkel és további bonbonokkal díszítjük.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?