Grízes almatorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
zsiradék
Tortához:
1 kg alma
1 citrom leve
5 darab tojásfehérje (M-es)
1 csipet só
125 g lágy vaj vagy margarin
225 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt citromhéj
5 darab tojássárgája (M-es)
500 g étkezési tehéntúró (20 %-os)
100 g gríz
Elkészítés
Előkészítés:
A formát zsiradékkal kikenjük. Az almát meghámozzuk, negyedeljük, ferdén vékony szeletekre vágjuk, és a citromlével összekeverjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét és a sót nagyon keményre felverjük. A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a reszelt citromhéjat, míg selymes masszát nem kapunk. Először fokozatosan belekeverjük a tojássárgáját, majd a túrót és a grízt. Óvatosan belekeverjük az almát és végül a tojáshabot. A tésztát a formába töltjük, és elsimítjuk. A sütő alsó részébe lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 60-65 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt sütés után még kb. 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, majd a formában sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Lecsatoljuk, majd eltávolítjuk a forma szélét.
Sütési idő: kb. 60-65 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt sütés után még kb. 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, majd a formában sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Lecsatoljuk, majd eltávolítjuk a forma szélét.
Tipp:
Az grízes almatortát ízlés szerint tálalhatjuk fahéjas porcukorral meghintve.
Kedvencnek jelölöm
Grízes almatorta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (26 cm Ø):
zsiradék
Tortához:
1 kg alma
1 citrom leve
5 darab tojásfehérje (M-es)
1 csipet só
125 g lágy vaj vagy margarin
225 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
5 darab tojássárgája (M-es)
500 g étkezési tehéntúró (20 %-os)
100 g gríz
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A formát zsiradékkal kikenjük. Az almát meghámozzuk, negyedeljük, ferdén vékony szeletekre vágjuk, és a citromlével összekeverjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásfehérjét és a sót nagyon keményre felverjük. A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a reszelt citromhéjat, míg selymes masszát nem kapunk. Először fokozatosan belekeverjük a tojássárgáját, majd a túrót és a grízt. Óvatosan belekeverjük az almát és végül a tojáshabot. A tésztát a formába töltjük, és elsimítjuk. A sütő alsó részébe lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 60-65 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt sütés után még kb. 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, majd a formában sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Lecsatoljuk, majd eltávolítjuk a forma szélét.
Sütési idő: kb. 60-65 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt sütés után még kb. 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, majd a formában sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Lecsatoljuk, majd eltávolítjuk a forma szélét.
Tipp:
Az grízes almatortát ízlés szerint tálalhatjuk fahéjas porcukorral meghintve.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?