Csupasz torta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (20 cm Ø):
Piskótatésztához 1:
Piskótatésztához 2:
Kenéshez:
Mascaropone krémhez:
Gyümölcsdíszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Egymás után két piskótalapot sütünk: a tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. 1 perc alatt beleszórjuk a vanillincukorral összekevert cukrot és a masszát további 2 percig verjük. A lisztet összekeverjük a keményítővel és a sütőporral, majd a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük a masszába. Röviden belekeverjük az olvasztott vajat vagy margarint. A tésztát elsimítjuk a formában, majd a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Leoldjuk és eltávolítjuk a forma szélét, a tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk. Eltávolítjuk a forma alját, és hagyjuk kihűlni. A forma kihűlt alját a fent leírtak szerint előkészítjük. Elkészítjük és megsütjük a második piskótalapot is.
Leoldjuk és eltávolítjuk a forma szélét, a tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk. Eltávolítjuk a forma alját, és hagyjuk kihűlni.
Mascarpone krém:
Mindkét piskótalapot egyszer vízszintesen átvágjuk.
A mascarpone-t összekeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejszínt a habfixálóval keményre felverjük, és óvatosan beleforgatjuk a mascarpone krémbe. A krémet habzsákba vagy mélyhűtő tasakba töltjük, és egy kis csücsköt levágunk.
Az egyik alsó piskótalapot tortatálra fektetjük, és 1 evőkanál gyümölcskrémmel megkenjük. A krém ¼ részét halmokban a piskótalapra nyomjuk. Rátesszük a második piskótalapot, kicsit rányomkodjuk, 1 evőkanál gyümölcskrémmel megkenjük, és a krém ¼ részét halmokban rányomjuk. A harmadik piskótalapnál ugyanígy járunk el. Ráfektetjük a negyedik piskótalapot, kicsit rányomkodjuk, és a maradék krémet ugyancsak halmokban rányomjuk. A tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A bogyós gyümölcsöket szemezzük, és megmossuk. Az epret megmossuk, és méretüktől függően felezzük vagy negyedeljük. A gyümölcsöket és a dekorvirágokat ízlésesen elhelyezzük a tortán, és tálaljuk.
Tippek:
Mindkét tortalapot megsüthetjük előző nap is.
Csupasz torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (20 cm Ø):
Piskótatésztához 1:
Piskótatésztához 2:
Kenéshez:
Mascaropone krémhez:
Gyümölcsdíszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Egymás után két piskótalapot sütünk: a tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. 1 perc alatt beleszórjuk a vanillincukorral összekevert cukrot és a masszát további 2 percig verjük. A lisztet összekeverjük a keményítővel és a sütőporral, majd a legalacsonyabb fokozaton belekeverjük a masszába. Röviden belekeverjük az olvasztott vajat vagy margarint. A tésztát elsimítjuk a formában, majd a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Leoldjuk és eltávolítjuk a forma szélét, a tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk. Eltávolítjuk a forma alját, és hagyjuk kihűlni. A forma kihűlt alját a fent leírtak szerint előkészítjük. Elkészítjük és megsütjük a második piskótalapot is.
Leoldjuk és eltávolítjuk a forma szélét, a tortalapot sütőpapírral fedett sütőrácsra borítjuk. Eltávolítjuk a forma alját, és hagyjuk kihűlni.
Mascarpone krém:
Mindkét piskótalapot egyszer vízszintesen átvágjuk.
A mascarpone-t összekeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejszínt a habfixálóval keményre felverjük, és óvatosan beleforgatjuk a mascarpone krémbe. A krémet habzsákba vagy mélyhűtő tasakba töltjük, és egy kis csücsköt levágunk.
Az egyik alsó piskótalapot tortatálra fektetjük, és 1 evőkanál gyümölcskrémmel megkenjük. A krém ¼ részét halmokban a piskótalapra nyomjuk. Rátesszük a második piskótalapot, kicsit rányomkodjuk, 1 evőkanál gyümölcskrémmel megkenjük, és a krém ¼ részét halmokban rányomjuk. A harmadik piskótalapnál ugyanígy járunk el. Ráfektetjük a negyedik piskótalapot, kicsit rányomkodjuk, és a maradék krémet ugyancsak halmokban rányomjuk. A tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A bogyós gyümölcsöket szemezzük, és megmossuk. Az epret megmossuk, és méretüktől függően felezzük vagy negyedeljük. A gyümölcsöket és a dekorvirágokat ízlésesen elhelyezzük a tortán, és tálaljuk.
Tippek:
Mindkét tortalapot megsüthetjük előző nap is.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?