Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Dobos torta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 12-16 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-16 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír
zsiradék

Tésztához:

6 darab tojás (M-es)
100 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g porcukor

Krémhez:

4 darab tojás (M-es)
200 g porcukor
200 g étcsokoládé
200 g lágy vaj

Tetejére:

150 g cukor
10 g vaj
3 evőkanál víz
pár csepp citromlé
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

6 darab sütőpapírra egy-egy 24 cm átmérőjű kört rajzolunk. A tepsiket kikenjük zsiradékkal, és az előkészített sütőpapírokkal béleljük, a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral konyhai robotgéppel (habverő) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 percig keverjük. A lisztes keveréket rövid idő alatt, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük, végül beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát 6 részre osztjuk, vékony rétegben a megrajzolt körök területén elsimítjuk. A tortalapokat egyesével a sütő középső részébe toljuk, és megsütjük.

Sütési idő: kb. 10 perc (laponként)

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A megsült tortalapokat rácsra borítjuk, majd lehúzzuk róluk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. Egy tortagyűrű segítségével a tortalapok széleit körbevágjuk.

Krém:
A tojásokat habüstbe tesszük a cukorral és a vanillincukorral, majd vízgőz felett, konyhai robotgéppel (habverő), kb. 10 perc alatt habosra verjük, majd hagyjuk kihűlni. Az étcsokoládét összetördeljük, és egy habüstben, szintén vízgőz felett egyneművé olvasztjuk, közben belekeverjük a kakaóport is. A szobahőmérsékletű vajat konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a tojáskrémet és a folyékony, de már nem forró csokoládét, egyneműre keverjük. A krémből 3-4 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez.

Összeállítás:
Az első tortalapot egy tortatálra helyezzük, tortagyűrűt teszünk köré. Megkenjük a csokoládékrémmel, ráhelyezzük a 2. lapot. Összesen 5 lapot töltünk be a csokoládékrémmel, a legfelső lapot szintén megkenjük a krémmel, a tortát hűtőbe helyezzük. A 6. tortalapot félretesszük.

A cukrot, a vajat, a vizet és citromlevet egy kis lábasban összekeverjük, majd rázogatva borostyán színűre karamellizáljuk. A még folyékony karamellt egyenletesen a félretett 6. tortalapra csorgatjuk. Egy éles, hosszú pengéjű kést bekenünk vajjal. A még puha karamelles lapot cikkekre vágjuk (12 vagy 16 szeletre), ehhez először bejelöljük a cikkek helyét, majd keményedés után felszeleteljük.

Díszítés:
A tortáról eltávolítjuk a tortagyűrűt, és először körbekenjük az oldalát a félretett csokoládékrém egy részével. A többi krémet tetszőleges fejjel ellátott (pl. csillagcső) habzsákba töltjük, és kis rózsákat nyomunk körben a torta tetejére. Ezekre a rózsákra támasztjuk rá a karamelles lapokat, a maradék krémmel tetszőlegesen díszítjük a tortát. Tálalásig (min. 1 órára) hűtőbe tesszük.

Tipp:

Ha egyesével sütjük a tortalapokat, érdemes a tésztát 3 részletben bekeverni, hogy ne álljon sokat.
Dobos torta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
36 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!