Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Dobos torta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 12-16 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-16 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír
zsiradék

Tésztához:

6 darab tojás (M-es)
100 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g porcukor

Krémhez:

4 darab tojás (M-es)
200 g porcukor
200 g étcsokoládé
200 g lágy vaj

Tetejére:

150 g cukor
10 g vaj
3 evőkanál víz
pár csepp citromlé
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

6 darab sütőpapírra egy-egy 24 cm átmérőjű kört rajzolunk. A tepsiket kikenjük zsiradékkal, és az előkészített sütőpapírokkal béleljük, a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral konyhai robotgéppel (habverő) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 percig keverjük. A lisztes keveréket rövid idő alatt, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük, végül beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát 6 részre osztjuk, vékony rétegben a megrajzolt körök területén elsimítjuk. A tortalapokat egyesével a sütő középső részébe toljuk, és megsütjük.

Sütési idő: kb. 10 perc (laponként)

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A megsült tortalapokat rácsra borítjuk, majd lehúzzuk róluk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. Egy tortagyűrű segítségével a tortalapok széleit körbevágjuk.

Krém:
A tojásokat habüstbe tesszük a cukorral és a vanillincukorral, majd vízgőz felett, konyhai robotgéppel (habverő), kb. 10 perc alatt habosra verjük, majd hagyjuk kihűlni. Az étcsokoládét összetördeljük, és egy habüstben, szintén vízgőz felett egyneművé olvasztjuk, közben belekeverjük a kakaóport is. A szobahőmérsékletű vajat konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a tojáskrémet és a folyékony, de már nem forró csokoládét, egyneműre keverjük. A krémből 3-4 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez.

Összeállítás:
Az első tortalapot egy tortatálra helyezzük, tortagyűrűt teszünk köré. Megkenjük a csokoládékrémmel, ráhelyezzük a 2. lapot. Összesen 5 lapot töltünk be a csokoládékrémmel, a legfelső lapot szintén megkenjük a krémmel, a tortát hűtőbe helyezzük. A 6. tortalapot félretesszük.

A cukrot, a vajat, a vizet és citromlevet egy kis lábasban összekeverjük, majd rázogatva borostyán színűre karamellizáljuk. A még folyékony karamellt egyenletesen a félretett 6. tortalapra csorgatjuk. Egy éles, hosszú pengéjű kést bekenünk vajjal. A még puha karamelles lapot cikkekre vágjuk (12 vagy 16 szeletre), ehhez először bejelöljük a cikkek helyét, majd keményedés után felszeleteljük.

Díszítés:
A tortáról eltávolítjuk a tortagyűrűt, és először körbekenjük az oldalát a félretett csokoládékrém egy részével. A többi krémet tetszőleges fejjel ellátott (pl. csillagcső) habzsákba töltjük, és kis rózsákat nyomunk körben a torta tetejére. Ezekre a rózsákra támasztjuk rá a karamelles lapokat, a maradék krémmel tetszőlegesen díszítjük a tortát. Tálalásig (min. 1 órára) hűtőbe tesszük.

Tipp:

Ha egyesével sütjük a tortalapokat, érdemes a tésztát 3 részletben bekeverni, hogy ne álljon sokat.
Dobos torta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!