Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Vegán terrazzo torta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Recept megosztása

Hozzávalók

2 darab csatos tortaformához (kb. 20 cm Ø)

sütőpapír

Tésztához:

480 ml szójatej
3 teáskanál almaecet
500 g búzaliszt
5 g szódabikarbóna
1 teáskanál só
470 g cukor
120 g napraforgóolaj

Vajas krémhez:

400 g vegán vaj (pl. Alsan)
100 g porcukor

Meggyes réteghez:

350 ml meggylé
500 g mirelit meggy, felengedve és lecsöpögtetve (használhatunk 1 üveg meggybefőttet is)

Fondanthoz:

ételszínezékek: zöld, kék, narancssárga, piros, fekete és sárga
kevés porcukor a munkafelülethez
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A sütőformákat sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A szójatejet és az almaecetet tálban habverővel összekeverjük, és 10 percre félretesszük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót, a szódabikarbónát és a sót, majd tálba szitáljuk. Belekeverjük a cukrot. Hozzáadjuk a besűrített szójatejet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (habverő) röviden összekeverjük.
A tésztát a két csatos tortaformába egyenletesen elosztjuk, majd a formákat a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a tortákat megsütjük.

Sütési idő: kb. 50-55 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

Kivesszük a sütőből, fejtetőre fordítjuk, és sütőpapírral borított süteményrácson kb. 20 percig hűlni hagyjuk, majd visszafordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém:
A vajas krémhez a vegán vajat, a porcukrot és a vanília pasztát konyhai robotgéppel (habverő) krémesre felverjük, és félretesszük.

Meggyréteg:
5 evőkanál meggylevet a keményítővel és vanillincukorral összekeverünk. A maradék gyümölcslevet edényben felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük a kikevert keményítőt, és kevergetés közben kb. ½ percig főzzük, majd óvatosan belekeverjük a meggyet.

Rétegezés:
A tortalapokat kivesszük a formákból, és mindkettőt egyszer vízszintesen átvágjuk. Az egyik lapot tortatálra tesszük, és elkenjük rajta a meggyzselé felét. Rátesszük a második lapot, és 3 evőkanál vajas krémmel megkenjük. A harmadik lapot is rátesszük, és elosztjuk rajta a maradék meggyet. Végül rátesszük a negyedik lapot, és finoman rányomjuk. A tortát legalább 2 órára hideg helyre tesszük.

Díszítés:
A tortát minden oldalról megkenjük a maradék vajas krémmel, és még egyszer kb. 30 percre hideg helyre tesszük.
A terrazzo-mintázathoz 6 egyforma méretű, egyenként 20 grammos fondantot kékre, sárgára, zöldre, pirosra, feketére és narancssárgára színezünk. A fehér fondantot porcukorral megszórt munkafelületen kerekre nyújtjuk (kb. 35 cm ø, 1 cm vastag). A színes fondantot nagyon kis darabokra tépkedjük vagy ollóval apróra vágjuk. A fehér fondant tetejére szükség esetén kevés vizet permetezünk, mivel időközben a felülete kissé megszáradhat, majd a színes fondantdarabokat elosztjuk rajta. Sütőpapírral befedjük, és sodrófával óvatosan kissé kinyújtjuk, hogy a színes darabok a fehér fondanton elvegyüljenek
A tortát befedjük a terrazzo fondanttetővel, és elsimítjuk rajta. Az éleket lent a tortatál irányába késsel kiegyenesítjük, és tálalásig hideg helyre tesszük.

Tipp:

Meggy helyett használhatunk almakompótot is, ilyenkor fűszerezzük fahéjjal és csillagánizzsal a különleges téli ízvilágért.
A Vegán terrazzo torta receptje 2 db 20 cm átmérőjű tortaformához elegendő.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
43 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!