Vegán terrazzo torta
Hozzávalók
2 darab csatos tortaformához (kb. 20 cm Ø)
Tésztához:
Vajas krémhez:
Meggyes réteghez:
Fondanthoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A szójatejet és az almaecetet tálban habverővel összekeverjük, és 10 percre félretesszük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót, a szódabikarbónát és a sót, majd tálba szitáljuk. Belekeverjük a cukrot. Hozzáadjuk a besűrített szójatejet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (habverő) röviden összekeverjük.
A tésztát a két csatos tortaformába egyenletesen elosztjuk, majd a formákat a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a tortákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Kivesszük a sütőből, fejtetőre fordítjuk, és sütőpapírral borított süteményrácson kb. 20 percig hűlni hagyjuk, majd visszafordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém:
A vajas krémhez a vegán vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot konyhai robotgéppel (habverő) krémesre felverjük, és félretesszük.
Meggyréteg:
5 evőkanál meggylevet a keményítővel és vanillincukorral összekeverünk. A maradék gyümölcslevet edényben felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük a kikevert keményítőt, és kevergetés közben kb. ½ percig főzzük, majd óvatosan belekeverjük a meggyet.
Rétegezés:
A tortalapokat kivesszük a formákból, és mindkettőt egyszer vízszintesen átvágjuk. Az egyik lapot tortatálra tesszük, és elkenjük rajta a meggyzselé felét. Rátesszük a második lapot, és 3 evőkanál vajas krémmel megkenjük. A harmadik lapot is rátesszük, és elosztjuk rajta a maradék meggyet. Végül rátesszük a negyedik lapot, és finoman rányomjuk. A tortát legalább 2 órára hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A tortát minden oldalról megkenjük a maradék vajas krémmel, és még egyszer kb. 30 percre hideg helyre tesszük.
A terrazzo-mintázathoz 6 egyforma méretű, egyenként 20 grammos fondantot kékre, sárgára, zöldre, pirosra, feketére és narancssárgára színezünk. A fehér fondantot porcukorral megszórt munkafelületen kerekre nyújtjuk (kb. 35 cm ø, 1 cm vastag). A színes fondantot nagyon kis darabokra tépkedjük vagy ollóval apróra vágjuk. A fehér fondant tetejére szükség esetén kevés vizet permetezünk, mivel időközben a felülete kissé megszáradhat, majd a színes fondantdarabokat elosztjuk rajta. Sütőpapírral befedjük, és sodrófával óvatosan kissé kinyújtjuk, hogy a színes darabok a fehér fondanton elvegyüljenek
A tortát befedjük a terrazzo fondanttetővel, és elsimítjuk rajta. Az éleket lent a tortatál irányába késsel kiegyenesítjük, és tálalásig hideg helyre tesszük.
Tipp:
Meggy helyett használhatunk almakompótot is, ilyenkor fűszerezzük fahéjjal és csillagánizzsal a különleges téli ízvilágért.
Vegán terrazzo torta
Hozzávalók
2 darab csatos tortaformához (kb. 20 cm Ø)
Tésztához:
Meggyes réteghez:
Fondanthoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A szójatejet és az almaecetet tálban habverővel összekeverjük, és 10 percre félretesszük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót, a szódabikarbónát és a sót, majd tálba szitáljuk. Belekeverjük a cukrot. Hozzáadjuk a besűrített szójatejet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (habverő) röviden összekeverjük.
A tésztát a két csatos tortaformába egyenletesen elosztjuk, majd a formákat a sütő középső részében lévő rácsra tesszük és a tortákat megsütjük.
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Kivesszük a sütőből, fejtetőre fordítjuk, és sütőpapírral borított süteményrácson kb. 20 percig hűlni hagyjuk, majd visszafordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém:
A vajas krémhez a vegán vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot konyhai robotgéppel (habverő) krémesre felverjük, és félretesszük.
Meggyréteg:
5 evőkanál meggylevet a keményítővel és vanillincukorral összekeverünk. A maradék gyümölcslevet edényben felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük a kikevert keményítőt, és kevergetés közben kb. ½ percig főzzük, majd óvatosan belekeverjük a meggyet.
Rétegezés:
A tortalapokat kivesszük a formákból, és mindkettőt egyszer vízszintesen átvágjuk. Az egyik lapot tortatálra tesszük, és elkenjük rajta a meggyzselé felét. Rátesszük a második lapot, és 3 evőkanál vajas krémmel megkenjük. A harmadik lapot is rátesszük, és elosztjuk rajta a maradék meggyet. Végül rátesszük a negyedik lapot, és finoman rányomjuk. A tortát legalább 2 órára hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A tortát minden oldalról megkenjük a maradék vajas krémmel, és még egyszer kb. 30 percre hideg helyre tesszük.
A terrazzo-mintázathoz 6 egyforma méretű, egyenként 20 grammos fondantot kékre, sárgára, zöldre, pirosra, feketére és narancssárgára színezünk. A fehér fondantot porcukorral megszórt munkafelületen kerekre nyújtjuk (kb. 35 cm ø, 1 cm vastag). A színes fondantot nagyon kis darabokra tépkedjük vagy ollóval apróra vágjuk. A fehér fondant tetejére szükség esetén kevés vizet permetezünk, mivel időközben a felülete kissé megszáradhat, majd a színes fondantdarabokat elosztjuk rajta. Sütőpapírral befedjük, és sodrófával óvatosan kissé kinyújtjuk, hogy a színes darabok a fehér fondanton elvegyüljenek
A tortát befedjük a terrazzo fondanttetővel, és elsimítjuk rajta. Az éleket lent a tortatál irányába késsel kiegyenesítjük, és tálalásig hideg helyre tesszük.
Tipp:
Meggy helyett használhatunk almakompótot is, ilyenkor fűszerezzük fahéjjal és csillagánizzsal a különleges téli ízvilágért.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?