Csillag 5
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Dunahullám

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Magasfalú tepsihez (40 x 30 cm):

zsiradék

Tésztához:

700 g meggybefőtt (lecsöpögtetve)
250 g lágy vaj vagy margarin
200 g cukor
1 csipet só
5 darab tojás (M-es)
375 g búzaliszt
3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
1 evőkanál tej

Vajkrémhez:

100 g cukor
500 ml tej
250 g lágy vaj vagy margarin

Mázhoz:

2 evőkanál étolaj, pl. napraforgóolaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A meggyet szűrőn lecsöpögtetjük. A tepsit zsiradékkal kikenjük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A vajat vagy a margarint keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót, míg kötött masszát nem kapunk. A tojásokat egyesével kb. ½ perc alatt a legmagasabb fokozaton belekeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és 2 adagban röviden közepes fokozaton belekeverjük. A tészta 2/3 részét a tepsiben elsimítjuk. A kakaót átszitáljuk, a tejjel a megmaradt tésztába keverjük, és egyenletesen elosztjuk a világos tésztán. A meggyet a sötét tésztán elosztjuk, és kanállal finoman a tésztába nyomkodjuk. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Puding:
A pudingport kis tálkában 100 g cukorral összekeverjük. Az 500 ml-ből legalább 6 kanál hideg tejjel fokozatosan kikeverjük. A maradék tejet edényben felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről. A kikevert pudingport habverővel belekeverjük, az edényt ismét a tűzhelyre tesszük, és közepes hőfokon a pudingot 1 perc alatt erős keverés közben megfőzzük. A pudingot tálba töltjük, a tetejére frissen tartó fóliát teszünk (így nem bőrösödik meg), és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

Krém:
A lágy vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) selymesre keverjük. A kihűlt pudingot átkeverjük, és evőkanalanként belekeverjük, közben figyelünk arra, hogy a vaj és a puding szobahőmérsékletű legyen, különben a vajkrém összeugrik. A kihűlt süteménylapot egyenletesen megkenjük a krémmel, majd a süteményt kb. 1 órára hideg helyre tesszük.

Máz:
A tortabevonót az olajjal alacsony hőfokon gőz fölött megolvasztjuk. A mázat elkenjük a megszilárdult krémen, és tortafésű segítségével díszítjük.

Tippek:

A süteményt díszíthetjük olvasztott csokoládéba mártott friss meggyel is.
A süteményt fagyaszthatjuk.
Ha nincs magasfalú tepsink, tegyünk a tepsibe egy tepsiméretű sütőkeretet, és a süteményt elkészíthetjük a receptben leírtak szerint.
Ha a krém összeugrik, olvasszunk meg 25 g kókuszzsírt, és forró állapotában konyhai robotgéppel (habverő) keverjük a krémbe.
Dunahullám

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!