Epres csokitorta
Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 22 cm):
Tésztához:
Eper és csokoládés töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tegyük a tészta alapport egy keverőtálba. Adjuk hozzá a tojásokat, a vizet és az olajat. Keverjük össze kézi habverővel az egészet, míg sima tésztát kapunk. Öntsük a tésztát az előkészített formába, és helyezzük a formát a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét. Az alapot fordítsuk ki egy sütőpapírral bélelt sütőrácsra és hagyjuk kihűlni a tortát.
Eper- és csokoládétöltelék:
A zselatint a csomagolás utasításai szerint készítsük elő. Keverjük össze a kakaót a cukorral és a tejjel egy kisebb lábasban, és keverés közben forraljuk fel. Vegyük le a lábast a tűzről és adjuk hozzá a zselatint, keverjük míg feloldódik. Hagyjuk kihűlni, időnként megkeverve. Közben mossuk és tisztítsuk meg az epret, majd hosszában vágjuk félbe.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, és forgassuk hozzá a kihűlt kakaós keverékhez. Vegyük le a sütőpapírt a tortáról. Fordítsuk meg a tortát, és vágjunk át egyszer vízszintesen. Helyezzük az alsó tortalapot egy tortatálra. Helyezzünk köré egy tortakarikát. A tetejére kenjünk 2 evőkanálnyi tölteléket.
Az epreket szorosan egymás mellé, vágott oldalukkal kifelé fordítva helyezzük a krémre. A maradék epret vágott felével lefelé rendezzük a krém tetejére. Öntsük rá a maradék krémet, és simítsuk el. A felső réteget egy tálban morzsoljuk össze a reszelt csokoládéval (a dobozban van), terítsük el a torta tetején, szükség esetén nyomjuk le. Tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Béleljünk ki egy kis tepsit sütőpapírral. Egy kis serpenyőben közepes lángon karamellizáljuk világosbarnára a cukrot, és egy fakanál vagy spatula segítségével vékonyan oszlassuk el a papíron. Hagyjuk a karamellt megdermedni.
Óvatosan lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát egy késsel. Óvatosan morzsoljuk szét a karamellt a papír segítségével, és közvetlenül a tálalás előtt szórjuk a tortára.
Epres csokitorta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 22 cm):
Tésztához:
Eper és csokoládés töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tegyük a tészta alapport egy keverőtálba. Adjuk hozzá a tojásokat, a vizet és az olajat. Keverjük össze kézi habverővel az egészet, míg sima tésztát kapunk. Öntsük a tésztát az előkészített formába, és helyezzük a formát a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét. Az alapot fordítsuk ki egy sütőpapírral bélelt sütőrácsra és hagyjuk kihűlni a tortát.
Eper- és csokoládétöltelék:
A zselatint a csomagolás utasításai szerint készítsük elő. Keverjük össze a kakaót a cukorral és a tejjel egy kisebb lábasban, és keverés közben forraljuk fel. Vegyük le a lábast a tűzről és adjuk hozzá a zselatint, keverjük míg feloldódik. Hagyjuk kihűlni, időnként megkeverve. Közben mossuk és tisztítsuk meg az epret, majd hosszában vágjuk félbe.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, és forgassuk hozzá a kihűlt kakaós keverékhez. Vegyük le a sütőpapírt a tortáról. Fordítsuk meg a tortát, és vágjunk át egyszer vízszintesen. Helyezzük az alsó tortalapot egy tortatálra. Helyezzünk köré egy tortakarikát. A tetejére kenjünk 2 evőkanálnyi tölteléket.
Az epreket szorosan egymás mellé, vágott oldalukkal kifelé fordítva helyezzük a krémre. A maradék epret vágott felével lefelé rendezzük a krém tetejére. Öntsük rá a maradék krémet, és simítsuk el. A felső réteget egy tálban morzsoljuk össze a reszelt csokoládéval (a dobozban van), terítsük el a torta tetején, szükség esetén nyomjuk le. Tegyük a tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Béleljünk ki egy kis tepsit sütőpapírral. Egy kis serpenyőben közepes lángon karamellizáljuk világosbarnára a cukrot, és egy fakanál vagy spatula segítségével vékonyan oszlassuk el a papíron. Hagyjuk a karamellt megdermedni.
Óvatosan lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát egy késsel. Óvatosan morzsoljuk szét a karamellt a papír segítségével, és közvetlenül a tálalás előtt szórjuk a tortára.
Legújabb cikkek
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?