Feketeerdei keksz
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40):
sütőpapír
Hullámos szélű kiszúró(Ø 4-5 cm)
Kerek süteménykiszúró (Ø 2 cm)
Tésztához:
300 g búzaliszt
2 evőkanál Dr. Oetker Holland kakaó sütéshez
1 csipet Dr. Oetker Sütőpor
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
175 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)
Ganache-hoz:
150 g fehércsokoládé
75 g habtejszín
1 evőkanál meggylikőr
Szóráshoz:
2 evőkanál tej
50 g reszelt csokoládé
Töltelékhez:
4 evőkanál meggylekvár
2 evőkanál meggylikőr
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le és hűtsük le a tésztát, kb. 30 percre tegyük hűtőszekrénybe.
Ganache:
A fehércsokoládét vágjuk apró darabokra. Forraljuk fel a tejszínt egy kis lábosban, vegyük le a tűzről, és keverés közben olvasszuk fel benne a csokoládét. Öntsük a keveréket egy keverőtálba, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára. Megjegyzés: 1 és fél óránál tovább ne hűtsük, előtte vegyük ki a hűtőből.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverése sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát. A hullános szélű süteménykiszúróval szúrjuk ki a tésztát és helyezzük a tepsire. A korongok felét a kis kerek kiszúróval vágjuk ki. Kenjük meg ezeket a kiszúrt korongok tetejét tejjel, és szórjuk meg reszelt csokoládéval. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: 11-13 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kekszeket a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
A meggylekvárt egy kis lábosban rövid ideig forraljuk fel, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük bele a meggylikőrt.
Összeállítás:
A ganache-t konyhai robotgéppel (habverő) addig keverjük, míg sűrűvé válik. Röviden keverjük bele a meggylikőrt. Kanalazzuk a ganache-t egy fagyasztózacskóba, vágjunk le egy sarkot, és nyomjunk egy-egy kört a kekszekre.
Kanalazzuk a kihűlt meggylekvárt egy fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. Óvatosan töltsük a lekvárt a ganache közepére. Helyezzük a kiszúrt kekszkarikákat a tetejére, és kissé nyomjuk le.
A kekszeket legalább 1 órán át tároljuk hűtőszekrényben.
Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le és hűtsük le a tésztát, kb. 30 percre tegyük hűtőszekrénybe.
Ganache:
A fehércsokoládét vágjuk apró darabokra. Forraljuk fel a tejszínt egy kis lábosban, vegyük le a tűzről, és keverés közben olvasszuk fel benne a csokoládét. Öntsük a keveréket egy keverőtálba, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára. Megjegyzés: 1 és fél óránál tovább ne hűtsük, előtte vegyük ki a hűtőből.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverése sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát. A hullános szélű süteménykiszúróval szúrjuk ki a tésztát és helyezzük a tepsire. A korongok felét a kis kerek kiszúróval vágjuk ki. Kenjük meg ezeket a kiszúrt korongok tetejét tejjel, és szórjuk meg reszelt csokoládéval. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: 11-13 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kekszeket a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
A meggylekvárt egy kis lábosban rövid ideig forraljuk fel, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük bele a meggylikőrt.
Összeállítás:
A ganache-t konyhai robotgéppel (habverő) addig keverjük, míg sűrűvé válik. Röviden keverjük bele a meggylikőrt. Kanalazzuk a ganache-t egy fagyasztózacskóba, vágjunk le egy sarkot, és nyomjunk egy-egy kört a kekszekre.
Kanalazzuk a kihűlt meggylekvárt egy fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. Óvatosan töltsük a lekvárt a ganache közepére. Helyezzük a kiszúrt kekszkarikákat a tetejére, és kissé nyomjuk le.
A kekszeket legalább 1 órán át tároljuk hűtőszekrényben.
Tippek:
A Feketeerdei kekszek kb. 1 hétig tárolhatók jól záródó, lehetőleg papírrétegekkel elválasztott dobozban.
A keksz alkohol nélkül is elkészíthető.
A keksz alkohol nélkül is elkészíthető.
Kedvencnek jelölöm
Feketeerdei keksz
Hozzávalók
kb. 40-45 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40):
sütőpapír
Hullámos szélű kiszúró(Ø 4-5 cm)
Kerek süteménykiszúró (Ø 2 cm)
Tésztához:
300 g búzaliszt
2 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
1 csipet Dr. Oetker Sütőpor
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
175 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)
Ganache-hoz:
150 g fehércsokoládé
75 g habtejszín
1 evőkanál meggylikőr
Szóráshoz:
2 evőkanál tej
50 g reszelt csokoládé
Töltelékhez:
4 evőkanál meggylekvár
2 evőkanál meggylikőr
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le és hűtsük le a tésztát, kb. 30 percre tegyük hűtőszekrénybe.
Ganache:
A fehércsokoládét vágjuk apró darabokra. Forraljuk fel a tejszínt egy kis lábosban, vegyük le a tűzről, és keverés közben olvasszuk fel benne a csokoládét. Öntsük a keveréket egy keverőtálba, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára. Megjegyzés: 1 és fél óránál tovább ne hűtsük, előtte vegyük ki a hűtőből.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverése sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát. A hullános szélű süteménykiszúróval szúrjuk ki a tésztát és helyezzük a tepsire. A korongok felét a kis kerek kiszúróval vágjuk ki. Kenjük meg ezeket a kiszúrt korongok tetejét tejjel, és szórjuk meg reszelt csokoládéval. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: 11-13 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kekszeket a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
A meggylekvárt egy kis lábosban rövid ideig forraljuk fel, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük bele a meggylikőrt.
Összeállítás:
A ganache-t konyhai robotgéppel (habverő) addig keverjük, míg sűrűvé válik. Röviden keverjük bele a meggylikőrt. Kanalazzuk a ganache-t egy fagyasztózacskóba, vágjunk le egy sarkot, és nyomjunk egy-egy kört a kekszekre.
Kanalazzuk a kihűlt meggylekvárt egy fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. Óvatosan töltsük a lekvárt a ganache közepére. Helyezzük a kiszúrt kekszkarikákat a tetejére, és kissé nyomjuk le.
A kekszeket legalább 1 órán át tároljuk hűtőszekrényben.
Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le és hűtsük le a tésztát, kb. 30 percre tegyük hűtőszekrénybe.
Ganache:
A fehércsokoládét vágjuk apró darabokra. Forraljuk fel a tejszínt egy kis lábosban, vegyük le a tűzről, és keverés közben olvasszuk fel benne a csokoládét. Öntsük a keveréket egy keverőtálba, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára. Megjegyzés: 1 és fél óránál tovább ne hűtsük, előtte vegyük ki a hűtőből.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverése sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát. A hullános szélű süteménykiszúróval szúrjuk ki a tésztát és helyezzük a tepsire. A korongok felét a kis kerek kiszúróval vágjuk ki. Kenjük meg ezeket a kiszúrt korongok tetejét tejjel, és szórjuk meg reszelt csokoládéval. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: 11-13 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kekszeket a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
A meggylekvárt egy kis lábosban rövid ideig forraljuk fel, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük bele a meggylikőrt.
Összeállítás:
A ganache-t konyhai robotgéppel (habverő) addig keverjük, míg sűrűvé válik. Röviden keverjük bele a meggylikőrt. Kanalazzuk a ganache-t egy fagyasztózacskóba, vágjunk le egy sarkot, és nyomjunk egy-egy kört a kekszekre.
Kanalazzuk a kihűlt meggylekvárt egy fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. Óvatosan töltsük a lekvárt a ganache közepére. Helyezzük a kiszúrt kekszkarikákat a tetejére, és kissé nyomjuk le.
A kekszeket legalább 1 órán át tároljuk hűtőszekrényben.
Tippek:
A Feketeerdei kekszek kb. 1 hétig tárolhatók jól záródó, lehetőleg papírrétegekkel elválasztott dobozban.
A keksz alkohol nélkül is elkészíthető.
A keksz alkohol nélkül is elkészíthető.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?