Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Feketeerdei keksz

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 40-45 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 40-45 darab elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40):

sütőpapír
Hullámos szélű kiszúró(Ø 4-5 cm)
Kerek süteménykiszúró (Ø 2 cm)

Tésztához:

300 g búzaliszt
100 g porcukor
175 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)

Ganache-hoz:

150 g fehércsokoládé
75 g habtejszín
1 evőkanál meggylikőr

Szóráshoz:

2 evőkanál tej
50 g reszelt csokoládé

Töltelékhez:

4 evőkanál meggylekvár
2 evőkanál meggylikőr
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le és hűtsük le a tésztát, kb. 30 percre tegyük hűtőszekrénybe.

Ganache:
A fehércsokoládét vágjuk apró darabokra. Forraljuk fel a tejszínt egy kis lábosban, vegyük le a tűzről, és keverés közben olvasszuk fel benne a csokoládét. Öntsük a keveréket egy keverőtálba, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára. Megjegyzés: 1 és fél óránál tovább ne hűtsük, előtte vegyük ki a hűtőből.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverése sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát. A hullános szélű süteménykiszúróval szúrjuk ki a tésztát és helyezzük a tepsire. A korongok felét a kis kerek kiszúróval vágjuk ki. Kenjük meg ezeket a kiszúrt korongok tetejét tejjel, és szórjuk meg reszelt csokoládéval. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.

Sütési idő: 11-13 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kekszeket a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.

Töltelék:
A meggylekvárt egy kis lábosban rövid ideig forraljuk fel, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük bele a meggylikőrt.

Összeállítás:
A ganache-t konyhai robotgéppel (habverő) addig keverjük, míg sűrűvé válik. Röviden keverjük bele a meggylikőrt. Kanalazzuk a ganache-t egy fagyasztózacskóba, vágjunk le egy sarkot, és nyomjunk egy-egy kört a kekszekre.

Kanalazzuk a kihűlt meggylekvárt egy fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. Óvatosan töltsük a lekvárt a ganache közepére. Helyezzük a kiszúrt kekszkarikákat a tetejére, és kissé nyomjuk le.

A kekszeket legalább 1 órán át tároljuk hűtőszekrényben.

Tippek:

A Feketeerdei kekszek kb. 1 hétig tárolhatók jól záródó, lehetőleg papírrétegekkel elválasztott dobozban.
A keksz alkohol nélkül is elkészíthető.
Feketeerdei keksz

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
30 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!