
Feketeerdei keksz



Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40):
Tésztához:
Ganache-hoz:
Szóráshoz:
Töltelékhez:
Elkészítés
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le és hűtsük le a tésztát, kb. 30 percre tegyük hűtőszekrénybe.
Ganache:
A fehércsokoládét vágjuk apró darabokra. Forraljuk fel a tejszínt egy kis lábosban, vegyük le a tűzről, és keverés közben olvasszuk fel benne a csokoládét. Öntsük a keveréket egy keverőtálba, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára. Megjegyzés: 1 és fél óránál tovább ne hűtsük, előtte vegyük ki a hűtőből.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverése sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát. A hullános szélű süteménykiszúróval szúrjuk ki a tésztát és helyezzük a tepsire. A korongok felét a kis kerek kiszúróval vágjuk ki. Kenjük meg ezeket a kiszúrt korongok tetejét tejjel, és szórjuk meg reszelt csokoládéval. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: 11-13 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kekszeket a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
A meggylekvárt egy kis lábosban rövid ideig forraljuk fel, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük bele a meggylikőrt.
Összeállítás:
A ganache-t konyhai robotgéppel (habverő) addig keverjük, míg sűrűvé válik. Röviden keverjük bele a meggylikőrt. Kanalazzuk a ganache-t egy fagyasztózacskóba, vágjunk le egy sarkot, és nyomjunk egy-egy kört a kekszekre.
Kanalazzuk a kihűlt meggylekvárt egy fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. Óvatosan töltsük a lekvárt a ganache közepére. Helyezzük a kiszúrt kekszkarikákat a tetejére, és kissé nyomjuk le.
A kekszeket legalább 1 órán át tároljuk hűtőszekrényben.
Tippek:
A keksz alkohol nélkül is elkészíthető.


Feketeerdei keksz
Hozzávalók
kb. 40-45 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40):
Tésztához:
Ganache-hoz:
Szóráshoz:
Töltelékhez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le és hűtsük le a tésztát, kb. 30 percre tegyük hűtőszekrénybe.
Ganache:
A fehércsokoládét vágjuk apró darabokra. Forraljuk fel a tejszínt egy kis lábosban, vegyük le a tűzről, és keverés közben olvasszuk fel benne a csokoládét. Öntsük a keveréket egy keverőtálba, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára. Megjegyzés: 1 és fél óránál tovább ne hűtsük, előtte vegyük ki a hűtőből.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverése sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát. A hullános szélű süteménykiszúróval szúrjuk ki a tésztát és helyezzük a tepsire. A korongok felét a kis kerek kiszúróval vágjuk ki. Kenjük meg ezeket a kiszúrt korongok tetejét tejjel, és szórjuk meg reszelt csokoládéval. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: 11-13 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kekszeket a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
A meggylekvárt egy kis lábosban rövid ideig forraljuk fel, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük bele a meggylikőrt.
Összeállítás:
A ganache-t konyhai robotgéppel (habverő) addig keverjük, míg sűrűvé válik. Röviden keverjük bele a meggylikőrt. Kanalazzuk a ganache-t egy fagyasztózacskóba, vágjunk le egy sarkot, és nyomjunk egy-egy kört a kekszekre.
Kanalazzuk a kihűlt meggylekvárt egy fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. Óvatosan töltsük a lekvárt a ganache közepére. Helyezzük a kiszúrt kekszkarikákat a tetejére, és kissé nyomjuk le.
A kekszeket legalább 1 órán át tároljuk hűtőszekrényben.
Tippek:
A keksz alkohol nélkül is elkészíthető.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?