![Feketeerdő torta](https://sutnijo.hu/storage/recipes/231/feketeerdo-torta-14476.jpg)
Feketeerdő torta
![Szükséges idő](https://sutnijo.hu/img/icons/timer@3x.png)
![Nehézség](https://sutnijo.hu/img/icons/chef-hat@3x.png)
![Adag](https://sutnijo.hu/img/icons/piece.png)
Hozzávalók
Gyúrt tésztához:
Piskótához:
Meggylé (locsoláshoz):
Meggyzselé:
Tejszín töltelékhez:
Ezen kívül:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felsőfűtés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát kinyújtjuk, egy villa hegyével többször megszúrjuk majd a sütőformába helyezzük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 15 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a tésztát a sütőformából eltávolítjuk, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. A sütőkeretet megtisztítjuk és a formát újra előkészítjük.
Piskóta:
A tojásokat egy keverőedényben konyhai robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük. A cukrot a vanillincukorral elkeverjük majd apránként hozzáadjuk a felvert tojáshoz és a masszát további két percig verjük. A lisztet, sütőport, keményítőt és a kakaóport összekeverjük és konyhai robotgép legalacsonyabb fokozatán belekeverjük a masszába. A tésztát egy sütőformában egyenletesen elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 30 perc
Sütés után a tésztát a sütőformából eltávolítjuk, sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A kihűlt piskótatésztát vízszintesen kétszer elvágjuk.
A vízben feloldjuk a cukrot és rövid ideig főzzük. A szirupot 10 percig hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a meggy levét.
Meggyzselé:
A meggyet egy szűrőn lecsöpögtetjük. A meggy levét felfogjuk és 250 ml-nyit kimérünk. 16 szem meggyet a díszítéshez félreteszünk. A tortazselét a tasakon feltüntetett utasítás szerint, a meggy levének felhasználásával, elkészítjük. Hozzáadjuk a fahéjat. A lecsöpögtetett gyümölcsöt hozzákeverjük és picit lehűtjük.
Tejszín töltelék:
A lapzselatint a tasakon feltüntetett utasítás szerint beáztatjuk, feloldjuk, majd hozzáadjuk a meggy levét. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Amint a zselatinos massza zselésedni kezd hozzáadjuk a tejszínt.
A gyúrt tésztát egy torta tányérra helyezzük, a lekvárral megkenjük, ráhelyezzük az alsó piskótalapot, és enyhén megnyomjuk. A megtisztított tortagyűrűt a sütemény köré helyezzük. A szirup 1/3 részével meglocsoljuk a tésztát. Egy teáskanál segítségével a meggyzselét két kör alakban a tortalapra halmozzuk, úgy, hogy a körök között és a torta peremén 2-3 cm-es részt szabadon hagyunk. A tejszín nagyobb felét tortadíszítő zsákba töltjük, és a meggyzselé közötti területet megtöltjük. Ráhelyezzük a középső tortalapot, és enyhén megnyomjuk. A tortalapot újra meglocsoljuk a szirup harmadával, majd a maradék tejszínt egyenletesen elsimítjuk rajta. A felső piskótalapot ráhelyezzük, enyhén megnyomjuk a maradék sziruppal és legalább 3 órára (legjobb egy éjszakára) hűtőszekrénybe helyezzük.
A tortagyűrűt eltávolítjuk. A tejszínt a vanillincukor és a habfixáló hozzáadásával kemény habbá verjük. Egy tortadíszítő zsákba 5 evőkanálnyi tejszínt teszünk. A maradék tejszínt a tortán egyenletesen elsimítjuk. A félretett meggyszemekkel és tejszínnel dekoratívan díszítjük, csokoládéreszelékkel megszórjuk a közepét.
![Csillag](https://sutnijo.hu/img/icons/star-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Feketeerdő torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Gyúrt tésztához:
Piskótához:
Meggylé (locsoláshoz):
Meggyzselé:
Ezen kívül:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felsőfűtés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát kinyújtjuk, egy villa hegyével többször megszúrjuk majd a sütőformába helyezzük.
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 15 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Sütés után a tésztát a sütőformából eltávolítjuk, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. A sütőkeretet megtisztítjuk és a formát újra előkészítjük.
Piskóta:
A tojásokat egy keverőedényben konyhai robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük. A cukrot a vanillincukorral elkeverjük majd apránként hozzáadjuk a felvert tojáshoz és a masszát további két percig verjük. A lisztet, sütőport, keményítőt és a kakaóport összekeverjük és konyhai robotgép legalacsonyabb fokozatán belekeverjük a masszába. A tésztát egy sütőformában egyenletesen elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 30 perc
Sütés után a tésztát a sütőformából eltávolítjuk, sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A kihűlt piskótatésztát vízszintesen kétszer elvágjuk.
A vízben feloldjuk a cukrot és rövid ideig főzzük. A szirupot 10 percig hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a meggy levét.
Meggyzselé:
A meggyet egy szűrőn lecsöpögtetjük. A meggy levét felfogjuk és 250 ml-nyit kimérünk. 16 szem meggyet a díszítéshez félreteszünk. A tortazselét a tasakon feltüntetett utasítás szerint, a meggy levének felhasználásával, elkészítjük. Hozzáadjuk a fahéjat. A lecsöpögtetett gyümölcsöt hozzákeverjük és picit lehűtjük.
Tejszín töltelék:
A lapzselatint a tasakon feltüntetett utasítás szerint beáztatjuk, feloldjuk, majd hozzáadjuk a meggy levét. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Amint a zselatinos massza zselésedni kezd hozzáadjuk a tejszínt.
A gyúrt tésztát egy torta tányérra helyezzük, a lekvárral megkenjük, ráhelyezzük az alsó piskótalapot, és enyhén megnyomjuk. A megtisztított tortagyűrűt a sütemény köré helyezzük. A szirup 1/3 részével meglocsoljuk a tésztát. Egy teáskanál segítségével a meggyzselét két kör alakban a tortalapra halmozzuk, úgy, hogy a körök között és a torta peremén 2-3 cm-es részt szabadon hagyunk. A tejszín nagyobb felét tortadíszítő zsákba töltjük, és a meggyzselé közötti területet megtöltjük. Ráhelyezzük a középső tortalapot, és enyhén megnyomjuk. A tortalapot újra meglocsoljuk a szirup harmadával, majd a maradék tejszínt egyenletesen elsimítjuk rajta. A felső piskótalapot ráhelyezzük, enyhén megnyomjuk a maradék sziruppal és legalább 3 órára (legjobb egy éjszakára) hűtőszekrénybe helyezzük.
A tortagyűrűt eltávolítjuk. A tejszínt a vanillincukor és a habfixáló hozzáadásával kemény habbá verjük. Egy tortadíszítő zsákba 5 evőkanálnyi tejszínt teszünk. A maradék tejszínt a tortán egyenletesen elsimítjuk. A félretett meggyszemekkel és tejszínnel dekoratívan díszítjük, csokoládéreszelékkel megszórjuk a közepét.
![A Feketeerdő torta a cukrászdák örökzöld klasszikusa, melynek elkészítésével otthon is bátran próbálkozhatunk.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/231/feketeerdo-torta-14476.jpg)
Legújabb cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?