Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Feketeribizli mousse torta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 14 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

Tepsihez (40x30 cm):

kevés zsiradék
sütőpapír

Csatos tortaformához (ø 26 cm):

kevés zsiradék
sütőpapír
tortagyűrű

A dekor-tésztához:

50 g vaj vagy margarin
100 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
2 darab tojás (M-es)
75 g porcukor
4 evőkanál tej

A tésztához:

75 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g cukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)
100 g lágy vaj vagy margarin
1 evőkanál tej

A mascarpone krémhez:

250 g mascarpone
150 g tejföl 20 %-os
50 ml habtejszín
50 g cukor

A cassis-moussehoz:

1 1/2 tasak (15 g) Dr. Oetker Őrölt zselatin
100 ml víz
450 g fekete ribizli (lehet fagyasztott is)
5 evőkanál víz
3 evőkanál fekete ribizli likőr (Cassis)
75 g cukor
350 ml hideg habtejszín

A cassis-tükörhöz:

fél tasak (5 g) Dr. Oetker Őrölt zselatin
2 evőkanál víz
4 evőkanál fekete ribizli likőr
1 evőkanál cukor

Elkészítés

Előkészítés:

A dekor tésztához felolvasztjuk a vajat, majd hagyjuk egy kicsit lehűlni. Kivajazzuk a tepsi egyik felét (kb. 40x16 cm), és sütőpapírral béleljük, közben a papírból a tepsi nyitott oldalán peremet hajtogatunk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegített)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegített)

Elkészítés:

Dekor tészta:
A kakaón kívül az összes hozzávalót keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) sima tésztává keverjük. A tésztából kiveszünk 4 evőkanálnyit, és kakaóval sötétre színezzük. A sötét tésztát kis mélyhűtőtasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és tetszés szerint hullámokat vagy íveket nyomunk a tepsibe. A világos tésztát óvatosan elosztjuk rajta (1. ábra), elkenjük és a sütő középső részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 12-14 perc

A tésztalapot leválasztjuk, sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.

Tészta:
Kivajazzuk a csatos tortaforma alját, és sütőpapírral béleljük. A lisztet, a sütőport és a kakaót keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot, a sót, a tojást, a vajat vagy margarint és a tejet. Az egészet konyhai robotgéppel (habverő) 2 perc alatt sima tésztává keverjük. Végül belekeverjük a tortadarát. A tésztát a formában elsimítjuk, és a formát rácson a sütő középső részébe toljuk.

Sütési idő: kb. 18-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményről leoldjuk a forma szélét, sütőpapírral letakart rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

A „dekor lapot” megfordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk és kb. 3-5 cm széles csíkokra vágjuk (2. ábra). A tortalapot tortatálra helyezzük. Tortagyűrűt teszünk köré, közben a szélén 1 cm-t szabadon hagyunk. A csíkokat mintával kifelé a lap köré tesszük. Az utolsó csíkot méretre vágjuk, majd rögzítjük a tortagyűrűt.

Mascarpone-krém
A mascarpone-t a tejföllel, a habtejszínnel, a cukorral és a vanillincukorral kb. 1 perc alatt konyhai robotgéppel (habverő) felverjük. A krémet kerek díszítőcsövű (kb. ø13 mm) nyomózsákba töltjük. A krém kb. ¾-ét nagy pöttyökben a tortalapra nyomjuk (3. ábra). A maradék krémet hűtőszekrénybe tesszük.

Cassis-mousse:
A zselatint a kimért vízbe áztatjuk. A ribizlit megmossuk, és edényben az 5 evőkanál vízzel közepes hőfokon fedő alatt 5-7 perc alatt puhára főzzük. A gyümölcsöt szitán keresztül átnyomkodjuk, 4 ek gyümölcsmasszát félreteszünk a tükörmázhoz. A zselatint a maradék forró gyümölcsmasszában kevergetés közben feloldjuk, majd habverővel belekeverjük a likőrt és a cukrot. A tejszínt kemény habbá felverjük. Amikor a gyümölcsmassza elkezd zselésedni, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot. A krémet óvatosan elosztjuk a pöttyökön, majd elsimítjuk. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Cassis-tükör:
A zselatint a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a félretett gyümölcsmasszát és a likőrt kevergetés mellett felmelegítjük, míg a zselatin fel nem oldódott. Az edényt levesszük a tűzről, és a masszát hagyjuk kihűlni. Majd tükörmázként egyenletesen elosztjuk a mousse-on (4. ábra) és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Díszítés:
A tortagyűrűt óvatosan lecsatoljuk és eltávolítjuk. A tortát 14 szeletre osztjuk. A szélére a maradék mascarpone krémmel kb. 14 tejszínhalmot nyomunk. Ízlés szerint fekete ribizli fürtökkel vagy más bogyókkal, illetve „dekorlap-darabokkal” is díszíthetjük.

Tippek:

Fekete ribizli helyett használhatunk más friss vagy mirelit bogyós gyümölcsöt, pl. piros ribizlit, málnát vagy szedret.
Cassis helyett elkészíthetjük a tortát fekete ribizli nektárral is.
Feketeribizli mousse torta Feketeribizli mousse torta Feketeribizli mousse torta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2021-04-16
0 Kedvelés

Könnyű desszertek tavaszra

A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-01
1 Kedvelés

Dekoráció helyett egy látványos süti – mohatorta

Nincs ötletünk a húsvéti dekorációra? Semmi gond! Készítsünk egy igazán látványos sütit az asztalra, a mohatortát!

Elolvasom Elolvasom

Lekvárok, szörpök, befőttek

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes befőzéshez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-03-19
1 Kedvelés

Húsvéti brunch

Közeleg a húsvét, bár a jelenlegi helyzetben a nagy családi események valószínűleg elmaradnak, de szűk körben is feldobhatjuk a húsvéti lakomát. Lenyűgöző receptjeink igazán csodássá varázsolják az ünnepi asztalt!

Elolvasom Elolvasom

Sütemények

1 Kedvelés

Tippek és trükkök a tökéletes sütemények elkészítéséhez.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!