Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Feketeribizli mousse torta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 14 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 14 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (40x30 cm):

kevés zsiradék
sütőpapír

Csatos tortaformához (ø 26 cm):

kevés zsiradék
sütőpapír
tortagyűrű

A dekor-tésztához:

50 g vaj vagy margarin
100 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
2 darab tojás (M-es)
75 g porcukor
4 evőkanál tej

A tésztához:

75 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g cukor
1 csipet só
2 darab tojás (M-es)
100 g lágy vaj vagy margarin
1 evőkanál tej

A mascarpone krémhez:

250 g mascarpone
150 g tejföl 20 %-os
50 ml habtejszín
50 g cukor

A cassis-moussehoz:

1 1/2 tasak (15 g) Dr. Oetker Őrölt zselatin
100 ml víz
450 g fekete ribizli (lehet fagyasztott is)
5 evőkanál víz
3 evőkanál fekete ribizli likőr (Cassis)
75 g cukor
350 ml hideg habtejszín

A cassis-tükörhöz:

fél tasak (5 g) Dr. Oetker Őrölt zselatin
2 evőkanál víz
4 evőkanál fekete ribizli likőr
1 evőkanál cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A dekor tésztához felolvasztjuk a vajat, majd hagyjuk egy kicsit lehűlni. Kivajazzuk a tepsi egyik felét (kb. 40x16 cm), és sütőpapírral béleljük, közben a papírból a tepsi nyitott oldalán peremet hajtogatunk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegített)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegített)

Elkészítés:

Dekor tészta:
A kakaón kívül az összes hozzávalót keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) sima tésztává keverjük. A tésztából kiveszünk 4 evőkanálnyit, és kakaóval sötétre színezzük. A sötét tésztát kis mélyhűtőtasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és tetszés szerint hullámokat vagy íveket nyomunk a tepsibe. A világos tésztát óvatosan elosztjuk rajta (1. ábra), elkenjük és a sütő középső részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 12-14 perc

A tésztalapot leválasztjuk, sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.

Tészta:
Kivajazzuk a csatos tortaforma alját, és sütőpapírral béleljük. A lisztet, a sütőport és a kakaót keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot, a sót, a tojást, a vajat vagy margarint és a tejet. Az egészet konyhai robotgéppel (habverő) 2 perc alatt sima tésztává keverjük. Végül belekeverjük a tortadarát. A tésztát a formában elsimítjuk, és a formát rácson a sütő középső részébe toljuk.

Sütési idő: kb. 18-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményről leoldjuk a forma szélét, sütőpapírral letakart rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

A „dekor lapot” megfordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk és kb. 3-5 cm széles csíkokra vágjuk (2. ábra). A tortalapot tortatálra helyezzük. Tortagyűrűt teszünk köré, közben a szélén 1 cm-t szabadon hagyunk. A csíkokat mintával kifelé a lap köré tesszük. Az utolsó csíkot méretre vágjuk, majd rögzítjük a tortagyűrűt.

Mascarpone-krém
A mascarpone-t a tejföllel, a habtejszínnel, a cukorral és a vanillincukorral kb. 1 perc alatt konyhai robotgéppel (habverő) felverjük. A krémet kerek díszítőcsövű (kb. ø13 mm) nyomózsákba töltjük. A krém kb. ¾-ét nagy pöttyökben a tortalapra nyomjuk (3. ábra). A maradék krémet hűtőszekrénybe tesszük.

Cassis-mousse:
A zselatint a kimért vízbe áztatjuk. A ribizlit megmossuk, és edényben az 5 evőkanál vízzel közepes hőfokon fedő alatt 5-7 perc alatt puhára főzzük. A gyümölcsöt szitán keresztül átnyomkodjuk, 4 ek gyümölcsmasszát félreteszünk a tükörmázhoz. A zselatint a maradék forró gyümölcsmasszában kevergetés közben feloldjuk, majd habverővel belekeverjük a likőrt és a cukrot. A tejszínt kemény habbá felverjük. Amikor a gyümölcsmassza elkezd zselésedni, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot. A krémet óvatosan elosztjuk a pöttyökön, majd elsimítjuk. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Cassis-tükör:
A zselatint a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a félretett gyümölcsmasszát és a likőrt kevergetés mellett felmelegítjük, míg a zselatin fel nem oldódott. Az edényt levesszük a tűzről, és a masszát hagyjuk kihűlni. Majd tükörmázként egyenletesen elosztjuk a mousse-on (4. ábra) és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Díszítés:
A tortagyűrűt óvatosan lecsatoljuk és eltávolítjuk. A tortát 14 szeletre osztjuk. A szélére a maradék mascarpone krémmel kb. 14 tejszínhalmot nyomunk. Ízlés szerint fekete ribizli fürtökkel vagy más bogyókkal, illetve „dekorlap-darabokkal” is díszíthetjük.

Tippek:

Fekete ribizli helyett használhatunk más friss vagy mirelit bogyós gyümölcsöt, pl. piros ribizlit, málnát vagy szedret.
Cassis helyett elkészíthetjük a tortát fekete ribizli nektárral is.
Feketeribizli mousse torta Feketeribizli mousse torta Feketeribizli mousse torta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
58 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
25 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2022-06-10
0 Kedvelés

Főzzünk be kevesebb cukorral!

Szívesen eltennéd a nyár ízeit, de törekszel arra, hogy kevesebb cukrot fogyassz? Jó hír, hogy nem kell kompromisszumot kötnöd, indulhat a befőzés kisebb mennyiségű cukorral!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-06-09
0 Kedvelés

Szószok, csatnik, mártogatósok – velük teljes az étel

Bár kiegészítőként tartjuk számon, egy mártogatós vagy szósz szerepe közel sem elhanyagolható, hiszen még finomabbá varázsolják a feltálalt ételt, desszertet.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-06-03
1 Kedvelés

Süssünk sósat leveles tésztából!

Lassan itt a szünidő, jön a nyári programok sora: kirándulás, strand vagy egy jó grillezés a kertben. Mi a közös bennük? Egyértelmű! Sós snackek után kiáltanak!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!