
Feketeribizli mousse torta



Hozzávalók
Tepsihez (40x30 cm):
Csatos tortaformához (ø 26 cm):
A dekor-tésztához:
A tésztához:
A mascarpone krémhez:
A cassis-moussehoz:
A cassis-tükörhöz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegített)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegített)
Elkészítés:
A kakaón kívül az összes hozzávalót keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) sima tésztává keverjük. A tésztából kiveszünk 4 evőkanálnyit, és kakaóval sötétre színezzük. A sötét tésztát kis mélyhűtőtasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és tetszés szerint hullámokat vagy íveket nyomunk a tepsibe. A világos tésztát óvatosan elosztjuk rajta (1. ábra), elkenjük és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-14 perc
A tésztalapot leválasztjuk, sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tészta:
Kivajazzuk a csatos tortaforma alját, és sütőpapírral béleljük. A lisztet, a sütőport és a kakaót keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot, a sót, a tojást, a vajat vagy margarint és a tejet. Az egészet konyhai robotgéppel (habverő) 2 perc alatt sima tésztává keverjük. Végül belekeverjük a tortadarát. A tésztát a formában elsimítjuk, és a formát rácson a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
A süteményről leoldjuk a forma szélét, sütőpapírral letakart rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A „dekor lapot” megfordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk és kb. 3-5 cm széles csíkokra vágjuk (2. ábra). A tortalapot tortatálra helyezzük. Tortagyűrűt teszünk köré, közben a szélén 1 cm-t szabadon hagyunk. A csíkokat mintával kifelé a lap köré tesszük. Az utolsó csíkot méretre vágjuk, majd rögzítjük a tortagyűrűt.
Mascarpone-krém
A mascarpone-t a tejföllel, a habtejszínnel, a cukorral és a vanillincukorral kb. 1 perc alatt konyhai robotgéppel (habverő) felverjük. A krémet kerek díszítőcsövű (kb. ø13 mm) nyomózsákba töltjük. A krém kb. ¾-ét nagy pöttyökben a tortalapra nyomjuk (3. ábra). A maradék krémet hűtőszekrénybe tesszük.
Cassis-mousse:
A zselatint a kimért vízbe áztatjuk. A ribizlit megmossuk, és edényben az 5 evőkanál vízzel közepes hőfokon fedő alatt 5-7 perc alatt puhára főzzük. A gyümölcsöt szitán keresztül átnyomkodjuk, 4 ek gyümölcsmasszát félreteszünk a tükörmázhoz. A zselatint a maradék forró gyümölcsmasszában kevergetés közben feloldjuk, majd habverővel belekeverjük a likőrt és a cukrot. A tejszínt kemény habbá felverjük. Amikor a gyümölcsmassza elkezd zselésedni, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot. A krémet óvatosan elosztjuk a pöttyökön, majd elsimítjuk. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Cassis-tükör:
A zselatint a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a félretett gyümölcsmasszát és a likőrt kevergetés mellett felmelegítjük, míg a zselatin fel nem oldódott. Az edényt levesszük a tűzről, és a masszát hagyjuk kihűlni. Majd tükörmázként egyenletesen elosztjuk a mousse-on (4. ábra) és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A tortagyűrűt óvatosan lecsatoljuk és eltávolítjuk. A tortát 14 szeletre osztjuk. A szélére a maradék mascarpone krémmel kb. 14 tejszínhalmot nyomunk. Ízlés szerint fekete ribizli fürtökkel vagy más bogyókkal, illetve „dekorlap-darabokkal” is díszíthetjük.
Tippek:
Cassis helyett elkészíthetjük a tortát fekete ribizli nektárral is.




Feketeribizli mousse torta
Hozzávalók
Tepsihez (40x30 cm):
Csatos tortaformához (ø 26 cm):
A dekor-tésztához:
A tésztához:
A mascarpone krémhez:
A cassis-moussehoz:
A cassis-tükörhöz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegített)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegített)
Elkészítés:
A kakaón kívül az összes hozzávalót keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) sima tésztává keverjük. A tésztából kiveszünk 4 evőkanálnyit, és kakaóval sötétre színezzük. A sötét tésztát kis mélyhűtőtasakba töltjük, egy kis csücsköt levágunk, és tetszés szerint hullámokat vagy íveket nyomunk a tepsibe. A világos tésztát óvatosan elosztjuk rajta (1. ábra), elkenjük és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-14 perc
A tésztalapot leválasztjuk, sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tészta:
Kivajazzuk a csatos tortaforma alját, és sütőpapírral béleljük. A lisztet, a sütőport és a kakaót keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot, a sót, a tojást, a vajat vagy margarint és a tejet. Az egészet konyhai robotgéppel (habverő) 2 perc alatt sima tésztává keverjük. Végül belekeverjük a tortadarát. A tésztát a formában elsimítjuk, és a formát rácson a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
A süteményről leoldjuk a forma szélét, sütőpapírral letakart rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A „dekor lapot” megfordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk és kb. 3-5 cm széles csíkokra vágjuk (2. ábra). A tortalapot tortatálra helyezzük. Tortagyűrűt teszünk köré, közben a szélén 1 cm-t szabadon hagyunk. A csíkokat mintával kifelé a lap köré tesszük. Az utolsó csíkot méretre vágjuk, majd rögzítjük a tortagyűrűt.
Mascarpone-krém
A mascarpone-t a tejföllel, a habtejszínnel, a cukorral és a vanillincukorral kb. 1 perc alatt konyhai robotgéppel (habverő) felverjük. A krémet kerek díszítőcsövű (kb. ø13 mm) nyomózsákba töltjük. A krém kb. ¾-ét nagy pöttyökben a tortalapra nyomjuk (3. ábra). A maradék krémet hűtőszekrénybe tesszük.
Cassis-mousse:
A zselatint a kimért vízbe áztatjuk. A ribizlit megmossuk, és edényben az 5 evőkanál vízzel közepes hőfokon fedő alatt 5-7 perc alatt puhára főzzük. A gyümölcsöt szitán keresztül átnyomkodjuk, 4 ek gyümölcsmasszát félreteszünk a tükörmázhoz. A zselatint a maradék forró gyümölcsmasszában kevergetés közben feloldjuk, majd habverővel belekeverjük a likőrt és a cukrot. A tejszínt kemény habbá felverjük. Amikor a gyümölcsmassza elkezd zselésedni, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot. A krémet óvatosan elosztjuk a pöttyökön, majd elsimítjuk. A tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Cassis-tükör:
A zselatint a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a félretett gyümölcsmasszát és a likőrt kevergetés mellett felmelegítjük, míg a zselatin fel nem oldódott. Az edényt levesszük a tűzről, és a masszát hagyjuk kihűlni. Majd tükörmázként egyenletesen elosztjuk a mousse-on (4. ábra) és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Díszítés:
A tortagyűrűt óvatosan lecsatoljuk és eltávolítjuk. A tortát 14 szeletre osztjuk. A szélére a maradék mascarpone krémmel kb. 14 tejszínhalmot nyomunk. Ízlés szerint fekete ribizli fürtökkel vagy más bogyókkal, illetve „dekorlap-darabokkal” is díszíthetjük.
Tippek:
Cassis helyett elkészíthetjük a tortát fekete ribizli nektárral is.



Legújabb cikkek

Gazdaságosan is finomat: sütemények búza- és kukoricadarával
A búzadarát és a kukoricadarát senkinek sem kell bemutatni, 1-1 zacskó biztosan megtalálható belőlük a legtöbb konyhában vagy kamrapolcon.


Kezdd egészségesen az új évet!
Új év, új kezdet. Az óesztendő végén sokan tesznek fogadalmat: január elsejétől egészségesebben, tudatosabban fognak táplálkozni.


Szilveszteri partifalatok – főszerepben a sós sütik
Az idei szilveszter minden bizonnyal csendesebben fog telni, legtöbbünk otthon fogja tölteni majd 2020 utolsó estéjét.


Dió, mák, narancs, az ünnep ízei
Valamennyi ünnepünknek megvannak a maga meghatározó szokásai, illatai, ételei és igen, süteményei is.


Finomságok karácsonyra – idén kerüljön gasztroajándék a fa alá!
A gasztroajándékok jöttek, láttak és győztek, az utóbbi években óriási divattá vált saját készítésű házi finomságokat ajándékozni szülinapra, húsvétra és persze karácsonyra.


Süssünk tematikus tortákat! Inspirációk az ünnepekre
Egyedi tematikával a hagyományos tortáink egészen különlegessé válhatnak. Sőt! Egyben nagyszerű karácsonyi torták is lehetnek. Olyan finomságok, amelyek annyira jól néznek ki, hogy szinte bűn megenni őket.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?