Flódni
Hozzávalók
Tepsikhez (30x40 cm és 20x30 cm):
sütőpapír
Tésztához:
500 g búzaliszt
½ tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
250 g vaj vagy margarin
50 g cukor
3 darab tojássárgája (M-es)
kb. 120 ml hideg víz
Almás töltelékhez:
1 kg alma
80 g porcukor
80 g mazsola
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
Diós töltelékhez:
200 g darált dió
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
100 ml víz
Mákos töltelékhez:
200 g darált mák
80 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Narancshéj
120 ml víz
Szilvás töltelékhez:
kb. 400 g sűrű szilvalekvár
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztben elkeverjük az élesztőt, és hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat és a vizet, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává összedolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
Almás töltelék:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük a mazsolával, a citromlével és a fahéjjal, majd közepes lángon, kevergetve puhára pároljuk. Végül annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, amennyi felszívja az összes nedvességet. Hagyjuk kihűlni.
Diós töltelék:
A darált diót, a porcukrot és a citromhéjat egy lábasban összekeverjük, hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.
Mákos töltelék:
A darált mákot, a porcukrot és a narancshéjat egy lábasban összekeverjük, hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen mindet 20x30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. 3 darabot sütőpapírral bélelt tepsibe (30x40 cm) helyezünk, villával megszurkáljuk, a sütő középső részébe toljuk, és világos aranyszínűre sütjük.
Sütési idő: kb. 6-8 perc
Összeállítás:
Az előkészített tepsibe (20x30 cm) egy nyers tésztalapot helyezünk, megszurkáljuk villával, és elsimítjuk rajta a mákos töltelékkel. Erre egy sült tésztalapot helyezünk, amelyen elsimítjuk a diós tölteléket. Ráhelyezünk megint egy sült tésztalapot, és elsimítjuk rajta az almás tölteléket. Rátesszük az utolsó sült tésztalapot, és elkenjük rajta a lekvárt. Végül ráhelyezzük az utolsó nyers tésztalapot, lekenjük a kevés hideg vízzel elkevert tojássárgájával és megszurkáljuk villával. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt a tepsiben, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Szeletekre vágva tálaljuk.
A lisztben elkeverjük az élesztőt, és hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat és a vizet, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává összedolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
Almás töltelék:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük a mazsolával, a citromlével és a fahéjjal, majd közepes lángon, kevergetve puhára pároljuk. Végül annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, amennyi felszívja az összes nedvességet. Hagyjuk kihűlni.
Diós töltelék:
A darált diót, a porcukrot és a citromhéjat egy lábasban összekeverjük, hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.
Mákos töltelék:
A darált mákot, a porcukrot és a narancshéjat egy lábasban összekeverjük, hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen mindet 20x30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. 3 darabot sütőpapírral bélelt tepsibe (30x40 cm) helyezünk, villával megszurkáljuk, a sütő középső részébe toljuk, és világos aranyszínűre sütjük.
Sütési idő: kb. 6-8 perc
Összeállítás:
Az előkészített tepsibe (20x30 cm) egy nyers tésztalapot helyezünk, megszurkáljuk villával, és elsimítjuk rajta a mákos töltelékkel. Erre egy sült tésztalapot helyezünk, amelyen elsimítjuk a diós tölteléket. Ráhelyezünk megint egy sült tésztalapot, és elsimítjuk rajta az almás tölteléket. Rátesszük az utolsó sült tésztalapot, és elkenjük rajta a lekvárt. Végül ráhelyezzük az utolsó nyers tésztalapot, lekenjük a kevés hideg vízzel elkevert tojássárgájával és megszurkáljuk villával. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt a tepsiben, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
A legjobb, ha szeletelés előtt egy éjszakát pihentetjük a süteményt.
Kedvencnek jelölöm
Flódni
Hozzávalók
kb. 12-15 szelet elkészítéséhez
Tepsikhez (30x40 cm és 20x30 cm):
sütőpapír
Tésztához:
500 g búzaliszt
½ tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
250 g vaj vagy margarin
50 g cukor
3 darab tojássárgája (M-es)
kb. 120 ml hideg víz
Almás töltelékhez:
1 kg alma
80 g porcukor
80 g mazsola
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
Diós töltelékhez:
200 g darált dió
100 g porcukor
100 ml víz
Mákos töltelékhez:
200 g darált mák
80 g porcukor
120 ml víz
Szilvás töltelékhez:
kb. 400 g sűrű szilvalekvár
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsiket sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztben elkeverjük az élesztőt, és hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat és a vizet, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává összedolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
Almás töltelék:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük a mazsolával, a citromlével és a fahéjjal, majd közepes lángon, kevergetve puhára pároljuk. Végül annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, amennyi felszívja az összes nedvességet. Hagyjuk kihűlni.
Diós töltelék:
A darált diót, a porcukrot és a citromhéjat egy lábasban összekeverjük, hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.
Mákos töltelék:
A darált mákot, a porcukrot és a narancshéjat egy lábasban összekeverjük, hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen mindet 20x30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. 3 darabot sütőpapírral bélelt tepsibe (30x40 cm) helyezünk, villával megszurkáljuk, a sütő középső részébe toljuk, és világos aranyszínűre sütjük.
Sütési idő: kb. 6-8 perc
Összeállítás:
Az előkészített tepsibe (20x30 cm) egy nyers tésztalapot helyezünk, megszurkáljuk villával, és elsimítjuk rajta a mákos töltelékkel. Erre egy sült tésztalapot helyezünk, amelyen elsimítjuk a diós tölteléket. Ráhelyezünk megint egy sült tésztalapot, és elsimítjuk rajta az almás tölteléket. Rátesszük az utolsó sült tésztalapot, és elkenjük rajta a lekvárt. Végül ráhelyezzük az utolsó nyers tésztalapot, lekenjük a kevés hideg vízzel elkevert tojássárgájával és megszurkáljuk villával. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt a tepsiben, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Szeletekre vágva tálaljuk.
A lisztben elkeverjük az élesztőt, és hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat és a vizet, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává összedolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
Almás töltelék:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük a mazsolával, a citromlével és a fahéjjal, majd közepes lángon, kevergetve puhára pároljuk. Végül annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, amennyi felszívja az összes nedvességet. Hagyjuk kihűlni.
Diós töltelék:
A darált diót, a porcukrot és a citromhéjat egy lábasban összekeverjük, hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.
Mákos töltelék:
A darált mákot, a porcukrot és a narancshéjat egy lábasban összekeverjük, hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen mindet 20x30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. 3 darabot sütőpapírral bélelt tepsibe (30x40 cm) helyezünk, villával megszurkáljuk, a sütő középső részébe toljuk, és világos aranyszínűre sütjük.
Sütési idő: kb. 6-8 perc
Összeállítás:
Az előkészített tepsibe (20x30 cm) egy nyers tésztalapot helyezünk, megszurkáljuk villával, és elsimítjuk rajta a mákos töltelékkel. Erre egy sült tésztalapot helyezünk, amelyen elsimítjuk a diós tölteléket. Ráhelyezünk megint egy sült tésztalapot, és elsimítjuk rajta az almás tölteléket. Rátesszük az utolsó sült tésztalapot, és elkenjük rajta a lekvárt. Végül ráhelyezzük az utolsó nyers tésztalapot, lekenjük a kevés hideg vízzel elkevert tojássárgájával és megszurkáljuk villával. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A süteményt a tepsiben, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
A legjobb, ha szeletelés előtt egy éjszakát pihentetjük a süteményt.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?