Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mézeskalács ház

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 15 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15 adag elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Tésztához:

200 g méz
100 g cukor
125 g vaj vagy margarin
560 g búzaliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
½ kávéskanál őrölt gyömbér
2 db tojás (M-es)

Kenéshez

kb. 2 evőkanál tej

Cukormázhoz:

250 g porcukor
1 db tojásfehérje (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tésztához tegyük a mézet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat vagy margarint egy lábasba, és kevergetve melegítsük az egészet, amíg a zsiradék és a cukor teljesen fel nem oldódik. Tegyük át a keveréket egy keverőtálba, és hagyjuk kihűlni.

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, adjuk hozzá a mézes keverékhez a fűszerekkel és a tojásokkal együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) gyúrjuk sima tésztává. Csomagoljuk a tésztát fóliába, és tegyük legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.

A tepsit sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen jól gyúrjuk át. A tészta kb. 2/3-át enyhén lisztezett munkafelületen ½ cm vékonyra kinyújtjuk. A sablonok segítségével hegyes késsel vágjunk ki 1 elülső és hátsó, 2 oldalfalat és 2 tetőlemezt a házhoz, és helyezzük a tepsire.
Az egyik oldalfalból vágjunk ki egy ablakot. Vágjuk félbe a négyzetet, és helyezzük az ablaknyílás mellé az oldalfalra.
Vágjunk ki egy ajtót (kb. 3,5 x 5 cm) az elejéből, és vágjunk ki egy nyeregtetős ablakot (Ø kb. 3 cm), és helyezzük a tepsire.
A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és vágjunk ki belőle 2 db kéményt (kb. 6 x 3 cm) és különböző motívumokat, pl. szív Ø kb. 4 cm, csillag Ø kb. 4 cm, üstökös kb. 7 cm hosszú formákat.
A kerítéscsíkokhoz vágjunk két kb. 15 cm hosszú és kb. 1 cm széles csíkot, és helyezzük a tepsire.
Vágjunk 6 vagy 7 rövid csíkot (kb. 5 cm hosszú), és helyezzük őket a lécekre, mint kerítésoszlopokat.
A tésztadarabokat tejjel kenjük meg, majd tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.

Sütési idő: kb. 12-15 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Óvatosan vegyük ki a tésztadarabokat a sütőpapírral együtt a tepsiből, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.

A maradék tésztát sodorjuk ki kerek koronggá (Ø kb. 28 cm). Helyezzük a tésztalapot az előkészített tepsire és süssük meg a fentiek szerint.

Máz:
Szitáljuk át a porcukrot. A tojásfehérjéket konyhai robotgéppel (habverő)keverjük össze annyi porcukorral, hogy nagyon sűrű, kenhető masszát kapjunk. Töltsük a masszát egy (kb. 8 mm-es Ø) díszítőfejjel ellátott zacskóba.
Rakjuk össze a tésztadarabokat házikóvá. Minden házrész aljára és oldalszélére nyomjunk egy kis cukormázat, és ragasszuk a tésztalapra.

Díszítés:
Díszítsük a tetőfeleket cukormázzal és szórjuk meg dekor hópehellyel.
A maradék cukormázzal nyomjunk "jégcsapokat" a tetőre, és díszítsük a kerítést és a tetőt jégvirágokkal.
Hagyjuk a cukormázat megszáradni, és porcukorral szórjuk be a kis házat.

Tippek:

A kerítéshez vágjunk ki 8 kis mézeskalácsembert (kb. 3,5 cm), ragasszuk össze tejjel, tegyük a tepsire és süssük meg. A kihűlt kerítést ragasszuk a kis házikó elé az alsó lapra.
A tésztát egy éjszakán át a hűtőben is tárolhatjuk.
Összeállított karácsonyfákhoz a tésztából különböző méretű csillagokat vágjunk ki, pl. 11 cm, 9,5 cm, 9 cm, 7,5 cm, 4,5 cm, és süssük meg. Az összeállításhoz a máz egy részét sütő- és ételfestékkel színezzük zöldre. Díszítse a fákat a Dr. Oetker Dekor fenyőfával tetszés szerint.
Mézeskalács ház

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
103 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
39 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
37 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!