Mézeskalács ház
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Kenéshez
Cukormázhoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, adjuk hozzá a mézes keverékhez a fűszerekkel és a tojásokkal együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) gyúrjuk sima tésztává. Csomagoljuk a tésztát fóliába, és tegyük legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
A tepsit sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen jól gyúrjuk át. A tészta kb. 2/3-át enyhén lisztezett munkafelületen ½ cm vékonyra kinyújtjuk. A sablonok segítségével hegyes késsel vágjunk ki 1 elülső és hátsó, 2 oldalfalat és 2 tetőlemezt a házhoz, és helyezzük a tepsire.
Az egyik oldalfalból vágjunk ki egy ablakot. Vágjuk félbe a négyzetet, és helyezzük az ablaknyílás mellé az oldalfalra.
Vágjunk ki egy ajtót (kb. 3,5 x 5 cm) az elejéből, és vágjunk ki egy nyeregtetős ablakot (Ø kb. 3 cm), és helyezzük a tepsire.
A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és vágjunk ki belőle 2 db kéményt (kb. 6 x 3 cm) és különböző motívumokat, pl. szív Ø kb. 4 cm, csillag Ø kb. 4 cm, üstökös kb. 7 cm hosszú formákat.
A kerítéscsíkokhoz vágjunk két kb. 15 cm hosszú és kb. 1 cm széles csíkot, és helyezzük a tepsire.
Vágjunk 6 vagy 7 rövid csíkot (kb. 5 cm hosszú), és helyezzük őket a lécekre, mint kerítésoszlopokat.
A tésztadarabokat tejjel kenjük meg, majd tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Óvatosan vegyük ki a tésztadarabokat a sütőpapírral együtt a tepsiből, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
A maradék tésztát sodorjuk ki kerek koronggá (Ø kb. 28 cm). Helyezzük a tésztalapot az előkészített tepsire és süssük meg a fentiek szerint.
Máz:
Szitáljuk át a porcukrot. A tojásfehérjéket konyhai robotgéppel (habverő)keverjük össze annyi porcukorral, hogy nagyon sűrű, kenhető masszát kapjunk. Töltsük a masszát egy (kb. 8 mm-es Ø) díszítőfejjel ellátott zacskóba.
Rakjuk össze a tésztadarabokat házikóvá. Minden házrész aljára és oldalszélére nyomjunk egy kis cukormázat, és ragasszuk a tésztalapra.
Díszítés:
Díszítsük a tetőfeleket cukormázzal és szórjuk meg dekor hópehellyel.
A maradék cukormázzal nyomjunk "jégcsapokat" a tetőre, és díszítsük a kerítést és a tetőt jégvirágokkal.
Hagyjuk a cukormázat megszáradni, és porcukorral szórjuk be a kis házat.
Tippek:
A tésztát egy éjszakán át a hűtőben is tárolhatjuk.
Összeállított karácsonyfákhoz a tésztából különböző méretű csillagokat vágjunk ki, pl. 11 cm, 9,5 cm, 9 cm, 7,5 cm, 4,5 cm, és süssük meg. Az összeállításhoz a máz egy részét sütő- és ételfestékkel színezzük zöldre. Díszítse a fákat a Dr. Oetker Dekor fenyőfával tetszés szerint.
Mézeskalács ház
Hozzávalók
kb. 15 adag elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Kenéshez
Cukormázhoz:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, adjuk hozzá a mézes keverékhez a fűszerekkel és a tojásokkal együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) gyúrjuk sima tésztává. Csomagoljuk a tésztát fóliába, és tegyük legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.
A tepsit sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen jól gyúrjuk át. A tészta kb. 2/3-át enyhén lisztezett munkafelületen ½ cm vékonyra kinyújtjuk. A sablonok segítségével hegyes késsel vágjunk ki 1 elülső és hátsó, 2 oldalfalat és 2 tetőlemezt a házhoz, és helyezzük a tepsire.
Az egyik oldalfalból vágjunk ki egy ablakot. Vágjuk félbe a négyzetet, és helyezzük az ablaknyílás mellé az oldalfalra.
Vágjunk ki egy ajtót (kb. 3,5 x 5 cm) az elejéből, és vágjunk ki egy nyeregtetős ablakot (Ø kb. 3 cm), és helyezzük a tepsire.
A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és vágjunk ki belőle 2 db kéményt (kb. 6 x 3 cm) és különböző motívumokat, pl. szív Ø kb. 4 cm, csillag Ø kb. 4 cm, üstökös kb. 7 cm hosszú formákat.
A kerítéscsíkokhoz vágjunk két kb. 15 cm hosszú és kb. 1 cm széles csíkot, és helyezzük a tepsire.
Vágjunk 6 vagy 7 rövid csíkot (kb. 5 cm hosszú), és helyezzük őket a lécekre, mint kerítésoszlopokat.
A tésztadarabokat tejjel kenjük meg, majd tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Óvatosan vegyük ki a tésztadarabokat a sütőpapírral együtt a tepsiből, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
A maradék tésztát sodorjuk ki kerek koronggá (Ø kb. 28 cm). Helyezzük a tésztalapot az előkészített tepsire és süssük meg a fentiek szerint.
Máz:
Szitáljuk át a porcukrot. A tojásfehérjéket konyhai robotgéppel (habverő)keverjük össze annyi porcukorral, hogy nagyon sűrű, kenhető masszát kapjunk. Töltsük a masszát egy (kb. 8 mm-es Ø) díszítőfejjel ellátott zacskóba.
Rakjuk össze a tésztadarabokat házikóvá. Minden házrész aljára és oldalszélére nyomjunk egy kis cukormázat, és ragasszuk a tésztalapra.
Díszítés:
Díszítsük a tetőfeleket cukormázzal és szórjuk meg dekor hópehellyel.
A maradék cukormázzal nyomjunk "jégcsapokat" a tetőre, és díszítsük a kerítést és a tetőt jégvirágokkal.
Hagyjuk a cukormázat megszáradni, és porcukorral szórjuk be a kis házat.
Tippek:
A tésztát egy éjszakán át a hűtőben is tárolhatjuk.
Összeállított karácsonyfákhoz a tésztából különböző méretű csillagokat vágjunk ki, pl. 11 cm, 9,5 cm, 9 cm, 7,5 cm, 4,5 cm, és süssük meg. Az összeállításhoz a máz egy részét sütő- és ételfestékkel színezzük zöldre. Díszítse a fákat a Dr. Oetker Dekor fenyőfával tetszés szerint.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?