Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gyümölcskenyér (őzgerinc formában)

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Gyümölcskenyér (őzgerinc formában)

4 tojássárgája
14 dkg porcukor
10 dkg aprított dió vagy mandula
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt/kandírozott gyümölcs
reszelt narancs- és citromhéj (ízlés szerint)
2 evőkanál sütésálló csokipasztilla (elhagyható)
1-2 evőkanál folyós lekvár
4 tojásfehérje (felverve)
14 dkg rétesliszt
pici só
1 kávéskanál szódabikarbóna

A forma kikenéséhez:

pici vaj
pici finomliszt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A tojások sárgáját alaposan kikeverem a porcukorral, beleszórom az aprított (nem darált!) diót vagy mandulát, az opcionális csokipasztillát, a mazsolát és a felaprított aszalt gyümölcsöt/cukrozott gyümölcskockákat. Jöhet a citrusok héja és a lekvár, majd egy átforgató keverés (jelen állapotában többnyire sűrű a massza). Begyújtom a sütőt 180 fokra, és folytatom a munkát: a tojásfehérjékből kemény habot verek, melyet óvatosan (széles, átforgató mozdulatokkal) a masszához adok, végül beleszórom a sóval és „szódabikinivel” vegyített réteslisztet, és az egészet egyneműre keverem (minél rövidebb ideig). Aztán az elveszettnek hitt, 33x10 cm-es (nagy) őzgerincformámat szelíden kivajazom, behintem liszttel, majd beleöntöm-belekanalazom a tésztamasszát.
Rendszerint 60-70 percig sütöm (középső rácson), de 50 perc elteltével érdemes ránézni; legyen szép barna. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy középen is megsült-e – azaz nem folyós. Ha langyosra hűlt, kifordítom a formából, és a bordák mentén szeletelem. Még jobb, ha a szeletelés előtt olvasztott csokival bevonom – ez esetben dermedésig hűvös helyen pihentetem.

Tálalás

Egy nagy (kb. 33 x 10 cm-es) őzgerincformát megtöltő mennyiség.

Tárolás

Mindig csak annyit vágjunk fel, amennyi elfogy, így nem szárad ki.

Alternatív elkészítés

Csokipasztillát, aszalt gyümölcsöket legolcsóbban a piaci magárusoknál vehetünk. Fortély gázsütőkhöz: az őzgerincet "széltében" (a sütő ajtajával párhuzamosan) helyezzük a rácsra, így egyenletesebben sül.
Gyümölcskenyér (őzgerinc formában) Gyümölcskenyér (őzgerinc formában) Gyümölcskenyér (őzgerinc formában)

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!