Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gyümölcskenyér (őzgerinc formában)

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Gyümölcskenyér (őzgerinc formában)

4 tojássárgája
14 dkg porcukor
10 dkg aprított dió vagy mandula
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt/kandírozott gyümölcs
reszelt narancs- és citromhéj (ízlés szerint)
2 evőkanál sütésálló csokipasztilla (elhagyható)
1-2 evőkanál folyós lekvár
4 tojásfehérje (felverve)
14 dkg rétesliszt
pici só
1 kávéskanál Dr. Oetker Szódabikarbóna

A forma kikenéséhez:

pici vaj
pici finomliszt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A tojások sárgáját alaposan kikeverem a porcukorral, beleszórom az aprított (nem darált!) diót vagy mandulát, az opcionális csokipasztillát, a mazsolát és a felaprított aszalt gyümölcsöt/cukrozott gyümölcskockákat. Jöhet a citrusok héja és a lekvár, majd egy átforgató keverés (jelen állapotában többnyire sűrű a massza). Begyújtom a sütőt 180 fokra, és folytatom a munkát: a tojásfehérjékből kemény habot verek, melyet óvatosan (széles, átforgató mozdulatokkal) a masszához adok, végül beleszórom a sóval és „szódabikinivel” vegyített réteslisztet, és az egészet egyneműre keverem (minél rövidebb ideig). Aztán az elveszettnek hitt, 33x10 cm-es (nagy) őzgerincformámat szelíden kivajazom, behintem liszttel, majd beleöntöm-belekanalazom a tésztamasszát.
Rendszerint 60-70 percig sütöm (középső rácson), de 50 perc elteltével érdemes ránézni; legyen szép barna. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy középen is megsült-e – azaz nem folyós. Ha langyosra hűlt, kifordítom a formából, és a bordák mentén szeletelem. Még jobb, ha a szeletelés előtt olvasztott csokival bevonom – ez esetben dermedésig hűvös helyen pihentetem.

Tálalás

Egy nagy (kb. 33 x 10 cm-es) őzgerincformát megtöltő mennyiség.

Tárolás

Mindig csak annyit vágjunk fel, amennyi elfogy, így nem szárad ki.

Alternatív elkészítés

Csokipasztillát, aszalt gyümölcsöket legolcsóbban a piaci magárusoknál vehetünk. Fortély gázsütőkhöz: az őzgerincet "széltében" (a sütő ajtajával párhuzamosan) helyezzük a rácsra, így egyenletesebben sül.
Gyümölcskenyér (őzgerinc formában) Gyümölcskenyér (őzgerinc formában) Gyümölcskenyér (őzgerinc formában)

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
38 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
1 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-14
0 Kedvelés

Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban

A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!