Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gyümölcsös fonott kalács ötös fonással

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
80 g cukor
200 ml tej
80 g vaj vagy margarin
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)

1. tölteléhez:

60 g lágy vaj vagy margarin

2. töltelékhez:

kb. 50 g aszalt vörösáfonya

3. töltelékhez:

25 g aprított pisztácia

Kenéshez:

1 evőkanál tej
1 darab tojássárgája (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Gyümölcsös fonott kalács ötös fonással sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A Gyümölcsös fonott kalács ötös fonással sütemény tésztáját enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk. A tésztát 5 egyforma méretű darabra (egy adag kb. 200 g) osztjuk.

Töltelékek:
Az első töltelékhez összekeverjük a lágy vajat vagy margarint a kakaóval és a vanillincukorral. 2 tésztadarabot egy-egy kb. 40 cm hosszú hengerré formázzuk. Mindkét hengert sodrófával kb. 7 cm szélesre kinyújtjuk. A kakaós tölteléket elosztjuk a tésztákon, majd elkenjük rajta. A tésztákat megint feltekerjük úgy, hogy ismét 2 kb. 40 cm hosszú hengert kapjunk.
Az áfonyát finomra aprítjuk. 2 tésztadarabot egyenként 25-25 g aprított áfonyával összegyúrunk, és ugyancsak 40 cm hosszú hengerekké formázzuk.
Az utolsó tésztadarabot összegyúrjuk a pisztáciával, és szintén hengerré formázzuk. A pisztáciás hengert középre, az áfonyás hengereket tőle jobb és bal oldalra a munkafelületre fektetjük. Végül a kakaós hengereket illesztésükkel lefelé a két szélére tesszük.
A kalácsot az útmutató (https://sutnijo.hu/magazin/variaciok-kalacsfonasra) segítségével megfonjuk, és az előkészített tepsire helyezzük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tojássárgáját a tejjel, villa segítségével összekeverjük, megkenjük vele a kalácsot, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsot sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlapról, és sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Az ötös fonással csavart Gyümölcsös fonott kalács tésztája lefagyasztható.
A sütemény tésztája mazsolával, fügével, datolyával, tört csokoládédarabokkal is gazdagítható.
A Gyümölcsös fonott kalács ötös fonással készülő sütemény, melyet különböző gyümölcsökkel töltünk meg.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-20
0 Kedvelés

Variációk tiramisura

Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-02-06
1 Kedvelés

Túl a fánkon – édes ötletek farsangra

Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!