
Húsvéti fonott kalács



Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
200 ml tej
200 g Rama
750 g búzaliszt
2 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g porcukor
2 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
2 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
1 teáskanál őrölt ánizs
1 csipet só
1 tojás (közepes méretű)
1 tojásfehérje (közepes méretű)
Ezenkívül:
1 tojássárgája (közepes méretű)
1 evőkanál tej
2 evőkanál szezámmag
3 főtt, festett tojás (közepes méretű)
Elkészítés
Előkészítés:
A tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a vajat. Majd hagyjuk kicsit hűlni. A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A langyos tejjel együtt hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton (kb. 5 percig) sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő. Majd enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és négy egyenlő részre osztjuk. 3 adag tésztából vékony, kb. 40 cm hosszú hengert formázunk, majd fonatot készítünk belőle. A fonatot az előkészített tepsibe fektetjük, tetejét kissé megnyomkodjuk. A maradék tésztából vékony, kb. 80 cm hosszú hengert sodrunk, majd a hengerből a fonat tetejét, három fészket alakítunk. Alufóliából kis gombócokat gyúrunk, és a tésztafészek közepébe helyezzük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a kalácsot megkenjük vele. Végül a szezámmaggal megszórjuk. Meleg helyen letakarva hagyjuk kicsit pihenni, míg láthatóan megnő. Végül a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Az alufólia gombócokat a főtt, festett húsvéti tojásokra cseréljük.
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A langyos tejjel együtt hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton (kb. 5 percig) sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő. Majd enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és négy egyenlő részre osztjuk. 3 adag tésztából vékony, kb. 40 cm hosszú hengert formázunk, majd fonatot készítünk belőle. A fonatot az előkészített tepsibe fektetjük, tetejét kissé megnyomkodjuk. A maradék tésztából vékony, kb. 80 cm hosszú hengert sodrunk, majd a hengerből a fonat tetejét, három fészket alakítunk. Alufóliából kis gombócokat gyúrunk, és a tésztafészek közepébe helyezzük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a kalácsot megkenjük vele. Végül a szezámmaggal megszórjuk. Meleg helyen letakarva hagyjuk kicsit pihenni, míg láthatóan megnő. Végül a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Az alufólia gombócokat a főtt, festett húsvéti tojásokra cseréljük.

Kedvencnek jelölöm

Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
200 ml tej
200 g Rama
750 g búzaliszt
2 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g porcukor
1 teáskanál őrölt ánizs
1 csipet só
1 tojás (közepes méretű)
1 tojásfehérje (közepes méretű)
Ezenkívül:
1 tojássárgája (közepes méretű)
1 evőkanál tej
2 evőkanál szezámmag
3 főtt, festett tojás (közepes méretű)
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a vajat. Majd hagyjuk kicsit hűlni. A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A langyos tejjel együtt hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton (kb. 5 percig) sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő. Majd enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és négy egyenlő részre osztjuk. 3 adag tésztából vékony, kb. 40 cm hosszú hengert formázunk, majd fonatot készítünk belőle. A fonatot az előkészített tepsibe fektetjük, tetejét kissé megnyomkodjuk. A maradék tésztából vékony, kb. 80 cm hosszú hengert sodrunk, majd a hengerből a fonat tetejét, három fészket alakítunk. Alufóliából kis gombócokat gyúrunk, és a tésztafészek közepébe helyezzük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a kalácsot megkenjük vele. Végül a szezámmaggal megszórjuk. Meleg helyen letakarva hagyjuk kicsit pihenni, míg láthatóan megnő. Végül a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Az alufólia gombócokat a főtt, festett húsvéti tojásokra cseréljük.
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A langyos tejjel együtt hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton (kb. 5 percig) sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő. Majd enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és négy egyenlő részre osztjuk. 3 adag tésztából vékony, kb. 40 cm hosszú hengert formázunk, majd fonatot készítünk belőle. A fonatot az előkészített tepsibe fektetjük, tetejét kissé megnyomkodjuk. A maradék tésztából vékony, kb. 80 cm hosszú hengert sodrunk, majd a hengerből a fonat tetejét, három fészket alakítunk. Alufóliából kis gombócokat gyúrunk, és a tésztafészek közepébe helyezzük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a kalácsot megkenjük vele. Végül a szezámmaggal megszórjuk. Meleg helyen letakarva hagyjuk kicsit pihenni, míg láthatóan megnő. Végül a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-48 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Az alufólia gombócokat a főtt, festett húsvéti tojásokra cseréljük.

Legújabb cikkek
1

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

1

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

1

Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?