Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Húsvéti fonott kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

200 ml tej
200 g vaj
750 g búzaliszt
100 g porcukor
1 teáskanál őrölt ánizs
1 csipet só
1 darab tojás (közepes méretű)
1 darab tojásfehérje (közepes méretű)

Ezenkívül:

1 darab tojássárgája (közepes méretű)
1 evőkanál tej
2 evőkanál szezámmag
3 darab főtt, festett tojás (közepes méretű)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a vajat. Majd hagyjuk kicsit hűlni. A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A langyos tejjel együtt hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton (kb. 5 percig) sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő. Majd enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és négy egyenlő részre osztjuk. 3 adag tésztából vékony, kb. 40 cm hosszú hengert formázunk, majd fonatot készítünk belőle. A fonatot az előkészített tepsibe fektetjük, tetejét kissé megnyomkodjuk. A maradék tésztából vékony, kb. 80 cm hosszú hengert sodrunk, majd a hengerből a fonat tetejét, három fészket alakítunk. Alufóliából kis gombócokat gyúrunk, és a tésztafészek közepébe helyezzük.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a kalácsot megkenjük vele. Végül a szezámmaggal megszórjuk. Meleg helyen letakarva hagyjuk kicsit pihenni, míg láthatóan megnő. Végül a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és a kalácsot megsütjük.

Sütési idő: kb. 45-48 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A megsült kalácsot sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Az alufólia gombócokat a főtt, festett húsvéti tojásokra cseréljük.
A Húsvéti fonott kalács elkészítése sok háztartásban egybefonódott a húsvéti ünnepkörrel. Receptünk egyszerű és kreatív elkészítését mutatja be a finomságnak.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!