Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Húsvéti kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 8 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 8 adag elkészítéséhez

Hosszúkás Sütőformához 25x11 cm:

némi zsiradék

Barna tésztához:

65 g lágy vaj vagy margarin
65 g porcukor
1 darab tojás (M-es)
75 g sima liszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
30 ml tej (kb. 2 evőkanál)

Sárga tésztához:

100 g lágy vaj vagy margarin
100 g porcukor
2 darab tojás (M-es)
150 g sima liszt
2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
75 ml tej

Mázhoz:

45 ml narancslé
15 ml növényi olaj 
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A formát zsiradékkal kenjük ki, majd kissé lisztezzük be, majd melegítsük elő a sütőt. Az 50 g tortabevonót mérjük ki, majd vízgőz felett olvasszuk fel.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Barna tészta:
A vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) keverjük habosra. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, addig kevergetve, amíg teljesen sima, egységes masszát kapunk. Keverjük bele a tojást is kb. ½ percig a legmagasabb fokozaton, majd keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóval, és közepes fokozaton keverve adjuk hozzá a masszához a tejjel felváltva. Végül keverjük bele a felolvasztott tortabevonót. Öntsük a tésztát a sütőformába, és simítsuk el a tetejét. Helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra és süssük meg a tésztát.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt hagyjuk a formában 10 percig, majd vegyük ki a formából, és hagyjuk egy süteményrácson teljesen kihűlni.

Tisztítsuk ki a sütőformát, majd zsiradékkal kenjük be és lisztezzük.

A sütőt ismét melegítsük elő.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Szeleteljük fel a kisült barna tésztát kb. 1 cm széles szeletekre. A két végét tegyük egy tálba. A szeletekből egy nyuszi kiszúró (kb. 5 cm Ø) segítségével szúrjunk ki nyuszikat. Sorakoztassuk fel a nyuszikat, és helyezzük a sütőforma közepére úgy, hogy mindkét rövid végén hagyjunk kb. 1 cm-t szabadon.

Sárga tészta:
A vajat vagy margarint konyhai robotgéppel (habverő) keverjük habosra. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, addig kevergetve, amíg teljesen sima, egységes masszát kapunk. Keverjük bele a tojásokat egyesével kb. ½ percig a legmagasabb fokozaton, majd keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóval, és közepes fokozaton keverve adjuk hozzá a masszához a tejjel felváltva.

Óvatosan öntsük a tésztát a sütőformába úgy, hogy a nyuszik ne mozduljanak el.
Helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra és süssük meg a tésztát.

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt hagyjuk a formában 10 percig, majd vegyük ki a formából, és hagyjuk egy süteményrácson teljesen kihűlni.

Díszítés:
Morzsoljuk össze a maradék tésztát egy tálban. Adjuk hozzá a narancslevet, és keverjük konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd közepes fokozaton, míg a tészta összeáll. Formázzunk a tésztából kb. 16 egyforma méretű tojást. A tortabevonót vízgőz felett a kimért olajjal együtt olvasszuk fel, majd vonjuk be a sütemény és a tojások tetejét. A Húsvéti dekor cukorral megszórjuk, díszítjük, majd hagyjuk megdermedni a bevonót. Ezután helyezzük a sütemény tetejére és mellé a tojásokat.
Húsvéti kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!